Orosz felderítő drónok berepülésére gyanakodnak Németországban, az ügyészség vizsgálódik

Vegyipari létesítmények és egy atomerőmű közelében észleltek több gyanús repülést.

Többször is nagy sebességgel repülő drónokat láttak az elmúlt napokban Németországban a schleswig-holsteini ipari üzemek felett – számolt be csütörtökön a Bild című német bulvárlap, amely szerint orosz drónokról lehet szó. A német ZDF közszolgálat hírcsatorna a háborús hírfolyamában azt írta, hogy az flensburgi ügyészség csütörtökön megerősítette:

Előzetes eljárást indítottak szabotázsszándékú ügynöki tevékenység gyanúja miatt.

A nyomozók részleteket ugyan nem közöltek, az gyanítják azonban, hogy az egyik drón egy orosz „Orlan-10-es” volt. Ennek a fajta drónnak 500-600 kilométeres a hatótávolsága, és 100 kilométer/óra feletti végsebességre képes – írták.

A Bild szerint a drónok állítólag az elmúlt napokban többször is átrepültek az északi-tengeri vegyipari park felett, amelynek közelében egy atomerőmű is van. A vizsgálatok középpontjában az orosz kémkedés gyanúja áll. A jelentés szerint a feltételezett felderítő drón nagy sebességgel repült a terület felett.

Az NDR információi szerint az itzehoe-i rendőrség már a múlt hét óta vizsgálja a Brunsbüttel területén megfigyelt, bejelentés nélküli drónrepüléseket. Brunsbüttelben vannak olyan területek, amelyek biztonsági okokból repülési tilalmi övezetnek minősülnek, például ipari üzemek vagy energiatermelő létesítmények miatt.

Az itzehoei rendőrkapitányság – mint írták – azt állítja, hogy információi vannak az esetlegesen engedély nélküli drónrepülésekről, és nyomozást folytatnak. A lap szerint a drónokat már augusztus 8-tól kezdődően észlelték. A rendőrség szerint a berepülések a brunsbütteli ipari parkot, az új LNG-terminált és a leállított brunsbütteli atomerőművet érintették. Utóbbi esetben a drónok többször megsértették a repülési tilalmi zónát.

A vizsgálatban – amint a német sajtóhírekből kiderült – már a szövetségi és a tartományi szintű biztonsági szolgálatok is részt vesznek. A kritikus infrastruktúrák védelméért felelős szövetségi belügyminisztérium szerint a szövetségi rendőrség és a szövetségi bűnügyi hivatal nyújt támogatást a nyomozáshoz.