A következő élő közvetítés része Elismerte felelősségét az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője

Éles lőszerekkel, Molotov-koktélokkal támadtak zsidó telepesek egy palesztin falura, négy embert letartóztattak

Israeli Army / AFP
Israeli Army / AFP

Letartóztatott az izraeli rendőrség négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek egy zsidó telepesek által szervezett támadásban, melynek során egy palesztin lakos meghalt – közölték csütörtökön a hatóságok. A támadást az Izrael által 1967 óta – a nemzetközi jogba ütköző módon – megszállva tartott Ciszjordániában egy palesztin falu, Dzsit ellen hajtották végre a támadók.

Az augusztus 15-i támadást lőfegyverekkel és Molotov-koktélokkal felfegyverkezett több tucat zsidó telepes követett el, amit az izraeli vezetők is elítéltek, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig gyors vizsgálatot ígért.

Az izraeli rendőrség a palesztin falu elleni támadást terrorcselekménynek minősítette.

„Ez egy súlyos terrorcselekmény volt, amely épületek és járművek felgyújtását, kövek és Molotov-koktélok dobálását, valamint éles lőszerrel való lövöldözést jelentett, melynek következtében egy palesztin meghalt, egy másik pedig megsebesült – olvasható az izraeli rendőrség közleményében.

Jogvédő csoportok rendszeresen figyelmeztetnek arra, hogy az izraeli erők tétlenül nézik a zsidó telepesek által a palesztin lakosság ellen elkövetett etnikai alapú támadásokat. Azt is állítják, hogy az ilyen erőszakot szinte soha nem követi büntetőeljárás.

Tavaly október 7 óta különösen megszaporodtak a zsidó telepesek által a palesztin lakosság rovására elkövetett erőszakos incidensek, amit Izrael nemzetközi partnerei – többek között az Egyesült Államok is – elítélt, és a felelősökkel szemben több nyugati ország szankciókat vezetett be.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik