Országos sztrájkba kezdtek az indiai orvosok kollégájuk brutális meggyilkolása miatt

24 órára országszerte leállítanak minden nem alapvető kórházi szolgáltatást.

Az indiai orvosok országos sztrájkot kezdtek azt követően, hogy az egyik állami kórházban megerőszakoltak és megöltek egy fiatal rezidenst Kolkata (régi nevén Kalkutta) városában – közölte a BBC. Az Indiai Orvosi Szövetség (IMA) jelezte, hogy szombaton országszerte leállítanak minden nem alapvető kórházi szolgáltatást, a sürgősségi és baleseti ellátás azonban a 24 órán át tartó tiltakozás ideje alatt is üzemelnek.

Az IMA a múlt heti gyilkosságot „barbár bűntettnek” minősítette. A történtek után tiltakozások, tüntetések voltak szerte az országban, az intézményt, ahol a bűncselekmény történt, megrongálták.

Az orvosszervezet egy listát tett közzé követeléseiről, amely tartalmazza többek között a büntetési tételek szigorítását, amennyiben a sértett egészségügyi dolgozó, biztonságos pihenőhelyek kialakítását a nők számára a kórházakban, és az egészségügyi intézmények biztonsági előírásainak szigorítását.

A múlt heti gyilkosság áldozata 31 éves volt, a kolkatai RG Kar Orvosi Egyetemi Kórházban dolgozott. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot megállapította, hogy a fiatal nőt brutálisan megerőszakolták, majd megfojtották, miután munkanapja után lepihent az intézmény egyik helyiségében.

Az indiai orvosoknak a 30 százaléka, az ápolóknak pedig a 80 százaléka nő. (Magyarországon a KSH 2023-as adatai szerint az orvosok és fogorvosok között a nők vannak többségben, 58 százalékos arányban.) A BBC felhívja a figyelmet arra is, hogy a hivatalos adatok szerint 2022-ben aggasztó mértékben, 4 százalékkal emelkedtek a nők ellen elkövetett bűncselekmények, és ezeknek a 20 százaléka nemi erőszak vagy bántalmazás volt.

Indiában gyakoriak a nők elleni erőszakos támadások, 2016-os adatok alapján naponta 106 nőt erőszakolnak meg, és ez csak a bejelentett bűncselekményekre vonatkozik.