A következő élő közvetítés része Irán hadgyakorlatra hivatkozva a légtere elkerülését tanácsolja a légitársaságoknak

Törökország szerdán csatlakozik az Izrael elleni népirtási perhez a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon

MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Törökország szerdán nyújtja be beavatkozási nyilatkozatát a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság Izrael elleni népirtási perében – írta a Reuters meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A nyilatkozat kiadására a hírügynökség értesülése szerint magyar idő szerint délután fél négykor kerül sor.

Hakan Fidan török külügyminiszter a héten már beszélt arról, hogy Törökország szerdán teszi meg a beavatkozásra vonatkozó nyilatkozatát.

Törökország beavatkozása arra ösztönzi a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el és kezelje a gázai humanitárius válságot

– magyarázta a helyzetet a Reuters diplomáciai forrása.

Azt, hogy csatlakozni kíván a Dél-afrikai Köztársaság által indított perhez, Törökország már májusban közölte, és újabb szigorú intézkedésekkel igyekezett nyomás alá helyezni Izraelt. Júniusban Spanyolország jelezte beavatkozási szándékát az ICJ-nél.

Izrael többször is alaptalannak minősítette a népirtásra vonatkozó vádakat, és a bíróságon azzal érvelt, hogy a gázai műveletei önvédelemnek minősülnek, a tavaly október 7-én Izraelre támadó Hamásszal szemben. Izrael kritikusa azonban rendszeresen kifogásolják mások mellett a katonai offenzíva polgári áldozatainak kiemelkedő számát, és gyakran vádolják Izraelt azzal is, hogy akadályozza a segélyszállítmányok bejutását a humanitárius válság sújtotta területre.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik