Több mint kilencven embert fogtak el az erőszakos tüntetéseken Nagy-Britanniában

Erőszakos tüntetők és ellentüntetők lepték el a városokat országszerte.

Kilencvennél is több embert őrizetbe vettek az Egyesült Királyságban miután több városban zavargásokba csaptak át a szélsőjobboldali tüntetések. Többek között Bristolban, Liverpoolban, Manchesterben, Belfastban és további városokban fosztogattak üzleteket, üvegeket dobáltak és rendőröket támadtak meg, de messze nem minden tüntetés vált erőszakossá – számolt be a BBC.

Az egész azzal kezdődött, hogy Southportban hétfőn egy táncrendezvényen egy ruandai származású 17 éves fiú, Axel Muganwa Rudakubana megölt három kislányt és többeket megsebesített. Ezután a közösségi platformokon kezdetben tévesen az a hír terjedt el, hogy a hétfői késelés elkövetője radikális iszlamista bevándorló volt.

Keir Starmer miniszterelnök a kormány „teljes körű támogatásáról” biztosította a rendőri erőket a „gyűlöletet szítani” próbáló „szélsőségesek” elleni fellépéshez.

Liverpoolban téglákat, üvegeket és fáklyát dobáltak a rendőrökre, egy intézkedő rendőrt fejbe vágtak, egy másik rendőrt pedig megrúgtak és lelöktek a motorkerékpárjáról. Ennek előzménye, hogy a liverpooli Lime Street pályaudvarral szemben a déli órákban több száz antifasiszta tüntető gyűlt össze, akik egységre és elfogadására szólítottak fel, majd a folyópartra vonultak, ahol mintegy ezer bevándorlásellenes tüntetővel kerültek szembe. A rohamrendőrök kutyákkal felszerelkezve igyekeztek szétválasztani a tüntetőket és ellentüntetőket.

A zavargások még kora hajnalban is folytatódtak, többen tűzijátékokat lőttek ki a rohamfelszerelést viselő rendőrök felé.

Walton negyedben felgyújtottak egy könyvtárat, és a zavargók megpróbálták megakadályozni a tűzoltókat az oltásban, valamint üzleteket törtek fel, és több kerekes kukát is felgyújtottak – közölte a Merseyside-i rendőrség. Az incidensekben több rendőr megsérült, és huszonhárom embert őrizetbe vettek.

Bristolban a tüntetők és az ellentüntetők csaptak össze. A rasszizmus ellenes csoportot sörösdobozokkal dobálták meg, és néhány ellentüntetőt a rendőrök gumibotokkal támadtak.

Az Avon és Somerset-i rendőrség közölte, hogy a városban tizennégy embert vettek őrizetbe. Manchesterben szintén verekedés volt a rendőrökkel, és legalább két őrizetbe vételről beszámoltak. Belfastban két embert vettek őrizetbe, miután a mecset előtt tüntetők tárgyakat dobáltak az újságírókra, korábban pedig betörték egy kávézó ablakait.

Hullban négy embert állítottak elő és három rendőr sebesült meg, amikor egy csoport tüntető meg akart rohamozni egy szállodát, amelyben menedékkérők laktak. Zavargások törtek ki Nottinghamben és Blackpoolban is – olvasható az MTI hírösszefoglalójában.

A BBC szerint legalább harminc tüntetést terveznek szélsőjobboldali aktivisták Nagy-Britanniában a hétvégére, köztük egy újabb tüntetést Southportban, ahol a hármas gyilkosság történt.