Nagyvilág

Dél-koreai hírszerzés: Kim Dzsongun a lányát akarja majd államfőnek

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

Kim Dzsongun észak-koreai legfőbb vezető a lányát, Kim Dzsuét szemelte ki utódjául a dél-koreai hírszerzés (NIS) szerint.

Erről hétfőn számolt be Li Szongkvün, a szöuli parlament titkosszolgálati bizottságának tagja a testület hírszerzési tájékoztatását követően.

Li Szongkvün szerint Kim Dzsuét apja a jövőbeni legfőbb vezető, gyakorlatilag államfő szerepére készíti fel. Az észak-koreai állami sajtó ugyan többször is beszámolt Kim Dzsongün lányának nyilvános szerepléseiről, a vele kapcsolatos politikai tervekről azonban nem.

Kim Dzsue első ízben 2022 novemberében jelent meg a nyilvánosság előtt a kommunista állam sajtójában. Akkor apjával egy ballisztikus rakéta tesztjét követte figyelemmel. Néhány hónappal később már egy sportrendezvényen mutatták. De az állami sajtó a nevét nem írta, a felvételekhez csatolt szövegekben csak Kim Dzsongun szeretett vagy tisztelt gyermekeként szerepelt.

A lányról alig tudni valami biztosat. A NIS abból indul ki, hogy Kim Dzsuéről lehet szó, és a feltételezések szerint 14-15 éves lehet. A lány ugyanaz lehet, akit Dennis Rodman egykori amerikai kosárlabdasztár látott 2013-as phenjani látogatásakor. Szakértők úgy tudják, az észak-koreai vezetőnek három gyereke lehet, két lány és egy fiú.

Észak-Koreában nyilvánosan nem volt téma eddig a legfőbb vezető utódlásának kérdése. Szakértők abból indulnak ki, hogy Kim Dzsongun nagy befolyással rendelkező húga, Kim Jodzsong egyfajta régensként viheti az ország ügyeit, míg a kiszemelt utód elég idős nem lesz az ország vezetésére.

A Kim család Észak-Koreában egészen annak 1948-as megalapítása óta hatalmon van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik