Égő autót gurított egy hasadékba, Kalifornia idei legnagyobb katasztrófája lett belőle

A tűz miatt több mint négyezer embert kellett kimenekíteni.

Óránként ötezer hektár területet emészt fel a Kaliforniában tomboló bozóttűz – írta a BBC. Szerda óta több mint 350 000 hektárnyi terület égett le Chicótól (az állam fővárosától, Sacramentótól mintegy 145 kilométerre északra fekvő kisváros) északkeletre, a lángokkal 2500 tűzoltó küzd tűzoltó 16 helikopterrel és repülőkkel, ám a körzeti tűzoltóparancsnok, Billy See szerint egyelőre ennyi ember sem elég, hogy megállítsák a pusztítást.

A hatóságok csütörtökön őrizetbe vettek egy 42 éves férfit, aki a gyanú szerint felelőssé tehető a tűzért. A beszámolók szerint egy égő autót lökött egy hasadékba, és ez okozta a katasztrófát, amely az idei év legnagyobb tűzesete az államban.

A tűz miatt több mint négyezer embert kellett kimenekíteni, egy hegyvidéki területen.

Tayfun Coskun / ANADOLU / AFP

Az oltást nehezíti, hogy heves szél táplálja a tűz gyors terjedését a meredek terepen. A Cal Fire állami hatóság ugyanakkor jelezte, hogy a régióban hűvösebb és csapadékosabb időjárás várható.

A hatalmas erdőtűz fájdalmas emlékeket elevenít fel a Chicótól mintegy tizenöt kilométerre fekvő Paradise városka lakói számára, ahol 2018-ban 85 ember halt meg Kalifornia történetének leghalálosabb tűzvészében – írta az MTI.

Egy másik államban, Oregonban a hónap elején kitört tűz csaknem 290 ezer hektárnyi területet pusztított el, a lángoknak mintegy 50 százalékát sikerült eddig megfékezni – közölte az erdőtüzek elleni küzdelemért felelős állami ügynökség.

Címkék: kaliforniatűzusa