Visszalépett az elnökjelöltségtől Joe Biden

Alelnökének, Kamala Harrisnek a jelöltségét támogatja, aki bejelentette, hogy hajlandó elvállalni a feladatot, amennyiben megkapja a bizalmat a Demokrata Párttól.

Bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke az X-en, és ezzel pontot tett az elnökválasztási kampányt kísérő kálváriájának végére. A döntést bejelentő levélben kifejti, hogy habár készült a második ciklusára, a pártja és hazája érdekeit az szolgálja, ha hátralép, és innentől kizárólag az elnöki feladatokra koncentrál.

Bár szándékomban állt megpályázni az újraválasztást, úgy vélem, hogy pártom és a hazám érdekét az szolgálja, ha most visszalépek, és a ciklus hátralévő részében kizárólag elnöki feladataim ellátására összpontosítok

– írta Biden a döntését bejelentő levélben, melyben köszönetet mondott alelnökének, Kamala Harrisnek, akit egy későbbi posztban teljes támogatásáról biztosított, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje. „Demokraták, itt az idő, hogy összefogjuk és legyőzzük Trumpot. Csináljuk meg!” – írta Biden a támogató posztjában. Harrist Bill Clinton korábbi elnök és felesége, Hillary Clinton volt külügyminiszter, elnökjelölt is közös közleményében biztosította a támogatásáról.

Biden azt is elmondta, hogy a jövő hét folyamán a nemzethez intézett beszédében további részleteket árul el a döntéséről. A CNN korábban azt írta, Harris addig nem áll a nyilvánosság elé, amíg Biden el nem mondta a beszédét. Ugyanakkor a New York Times azt írja, hogy Harris a háttérben már elkezdte felvenni a kapcsolatot a képviselőház tagjaival, hogy a támogatásukat kérje. Nem sokkal később azonban kiadott egy közleményt, amelyben azt írta:

Megtiszteltetés számomra az elnök támogatása, és az a szándékom, hogy kiérdemeljem és megnyerjem a jelölést [a párt jelöltállító gyűlésén].

Hozzátette: mindent tőle telhetőt megtesz, hogy egyesítse a Demokrata Pártot és az országot, hogy legyőzhesse Donald Trumpot és annak Project 2025 névre hallgató programját, amelyről itt írtunk korábban.

A CNN arról is beszámolt, hogy a közelmúltban több nagy adományozó is felvette a kapcsolatot a Demokrata Párttal, köztük az alelnök stábjával, hogy szívesen támogatnák a kampányt, ha Biden visszalép. A párt egyik legfontosabb adományozójának, Soros Györgynek a fia, Alex Soros magyar idő szerint vasárnap késő este nyilvánosan is kiállt Harris jelöltsége mellett.

A New York Times által közölt közvélemény-kutatási adatok alapján Harris jobb esélyekkel indul Trump ellen, mint Biden. E szerint jelenleg egy Trump-Harris versenyben előbbinek 48-, utóbbinak 46 százaléka lenne, ami demokrata szempontból 1 százalékponttal jobb eredmény, mint Biden esetében.

Biden a visszalépését bejelentő levél első felében elnöksége legfontosabb eredményeiről emlékezett meg. Mint írta, ma az Egyesült Államok a világ legerősebb gazdasága, és hivatali ideje alatt számos történelmi léptékű döntéssel erősítették meg az országot: több millió amerikait, köztük veteránokat segítettek megfizethető egészségügyi ellátáshoz jutni, csökkentették bizonyos gyógyszerek árát, fontos fegyverviselési és klímavédelmi törvényeket alkottak, valamint kinevezték a Legfelsőbb Bíróság első fekete női tagját. „Amerika még soha nem volt olyan jó pozícióban, hogy vezető szerepet töltsön be, mint ma” – vélekedett Biden.

Barack Obama hosszú posztban méltatta korábbi alelnökét. „Ma ismét emlékeztetett bennünket arra, hogy igazi hazafi, a legkiválóbb fajtából” – írta az USA korábbi elnöke, hozzátéve, hogy Biden visszalépése után ismeretlen vizeken járnak, de bízik a demokrata vezetésben, hogy képesek lesznek kezelni a helyzetet.

A demokrata párt kongresszusi vezető politikusai is helyeselték az elnök döntését. Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője úgy fogalmazott, hogy Biden nehéz döntést hozott, de ezzel a párt és az ország érdekét helyezte előtérbe. Hakeem Jeffries, a Demokrata Párt képviselőházi kisebbségi frakcióvezetője megköszönte Bidennek a szolgálatát, és azt írta, Amerika jobb hely lett az elnöksége alatt.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb 1968-ben a szintén demokrata Lyndon Johnson jelentette be elnökként, hogy nem indul újra, ám ő Bidennél lényegesen korábban, már márciusban bejelentette a visszalépését.

A New York Times úgy tudja, hogy Biden stábjának vezető tagjai egy perccel azelőtt értesültek a visszalépésről, hogy az arról szóló bejelentés kikerült az X-re. A kampánystáb tagjai még fél órával korábban is a pártdelegáltakat hívogatták, hogy támogassák Bident az augusztus 19-e és 22-e között tartott jelölőgyűlésen.

Trump szerint Kamala Harrist még könnyebb lesz megverni, mint Bident

Donald Trump a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a Joe Biden által támogatott Kamala Harrist, akinek még meg kell szereznie pártja támogatását a demokrata jelölőgyűlésen, könnyebb lesz megverni a novemberi elnökválasztáson, mint a hivatalban levő elnököt. Biden visszalépéséről saját közösségi oldalán, a Truth Socialön emlékezett meg: „A korrupt Joe Biden nem volt alkalmas arra, hogy induljon az elnökválasztáson, és egész biztosan nem alkalmas arra, hogy betöltse a hivatalát – és soha nem is volt az! Az elnöki pozíciót csak hazugságokkal, álhírekkel és a pincéjét el nem hagyva szerezte meg. Mindenki körülötte, beleértve az orvosát és a médiát is, tudta, hogy nem alkalmas az elnöki posztra – és soha nem is volt az. És most nézzék meg, mit tett az országunkkal, emberek milliói jönnek át a határunkon, teljesen ellenőrizetlenül és átvilágítás nélkül, sokan börtönökből, elmegyógyintézetekből, és rekordszámú terrorista. Sokat fogunk szenvedni az elnöksége miatt, de nagyon gyorsan helyre fogjuk hozni a károkat, amelyeket okozott. TEGYÜK ÚJRA NAGGYÁ AMERIKÁT!”

 

Mike Johnson republikánus házelnök lemondásra szólította fel Bident. „Ha Joe Biden nem alkalmas arra, hogy induljon az elnökválasztáson, akkor arra sem alkalmas, hogy elnök legyen” – írta az X-en.

A Demokrata Párt emberei Biden visszalépése után sem lélegezhetnek fel, hiszen alig egy hónapjuk maradt arra, hogy a Demokrata Párt augusztus 19-i jelölőgyűléséig megtalálják a legmegfelelőbb személyt, aki megküzdhet Donald Trumppal és a republikánusokkal az elnöki posztért.

Daniel SLIM / AFP

„Rosszul vagyok” – tett közé szűkszavú bejegyzést az X-en Biden még csütörtökön. Hiába fejtette ki aztán, hogy valójában Elon Musktól és az ő „gazdag haverjaitól” kavarog a gyomra, amiért nyíltan beálltak Trump mögé, és próbálják pénzzel eldönteni az elnökválasztást – az épp koronavírussal küzdő elnök bejegyzését olvasva sokan bizonyára képtelenek voltak jóhiszeműek maradni, és egyből a visszalépésére asszociáltak. Ez persze érthető: külön cikk témája lehetne, hogy milyen is volt Joe Biden elnöki ciklusa, és mi lesz az öröksége, normál esetben a kampányának is erről kellene szólnia, ehhez képest a legfőbb témát hónapok óta az elnök egészségi és mentális állapota, az alkalmasságának kérdése szolgáltatja.

Hogy így alakult, ahhoz ő is sokat tett, a Demokrata Párt azonban minden viszontagság ellenére kitartott az elnöke mellett. Az utóbbi hetek viszont minden szempontból annyira rosszul sikerültek, hogy Bidennek végül nem maradt már választása a visszalépésen kívül.

Joe Biden novemberben lesz 82 éves. A korával kapcsolatos aggályok már a ciklusa elején, sőt, az azt megelőző kampányban is előkerültek, de az elnök sokáig állta a sarat e tekintetben, különösen ha Trumppal hasonlították össze. Elődjétől már a korábbi években sem voltak idegenek a nagyotmondások, a ferdítések és az összevissza beszéd, ám ezt Trumpnál már megszokta a közönség, így amikor például Orbán Viktort tavaly októberben Törökország erőskezű vezetőjeként jellemezte, a legtöbben csak legyintettek. Csakhogy a demokraták oldalán is egyre többen kezdték kongatni a vészharangot, miután Bidennél is elkezdtek megszaporodni a furcsa tettek és mondatok. Akadt belőlük bőven.

Ilyen események szegélyezték Biden útját az idei nyárig. Miután tavaly áprilisban bejelentette, hogy újraindul, a hagyományok miatt gyakorlatilag azóta készpénznek lehetett venni, hogy a demokrata szavazóknak vele kell beérniük, a Demokrata Párt irányítói pedig bízhattak abban, hogy a választók – legrosszabb esetben –, ha nem is Bidenre, de Trump ellen szavaznak idén novemberben.

Így érkeztünk el Trump és Biden június 28-i tévévitájához, ami az igazi fordulópontot jelentette a kampányban. Biden katasztrofálisan szerepelt a megmérettetésen, amit a pártja is meglepő nyíltsággal konstatált. Hiába hozta Trump a formáját, és húzta elő egyik hazugságát a másik után, a közönség csak arra figyelt, hogy a világ vezető hatalmának első embere reszelős hangon motyog, nem tudja megfelelően kifejezni magát, és időről időre belezavarodik a mondandójába. Minderre Trump is rásegített a közbevágásaival – az is érzékletes volt, hogy akkor alakult ki kettejük között a leszenvedélyesebb csörte, amikor azon vitatkoztak, hogy ki a jobb golfban –, de az eredmény annyira egyértelmű volt, hogy a demokrata táborban leplezetlen pánik uralkodott el.

És miközben elkezdtek szivárogni a hírek, hogy Biden orvosával egy Parkinson-specialista egyeztetett nemrég a Fehér Házban, a New York Times és az Economist vezércikkben kérlelte az elnököt a visszalépésre, de hasonló véleményt fogalmazott meg Stephen Kingtől kezdve Geroge Clooney-n át megannyi demokrata szavazó a különböző online és offline fórumokon, legutóbb pedig már Barack Obama is arról beszélt, hogy nem kellene feltétlenül Bident indítani.

Ezzel szemben Donald Trump azt mondta, nem számít rá, hogy ellenfele kiszáll, mégpedig az egó miatt, és Biden valóban több alkalommal kijelentette, hogy nem lép vissza a versenytől, illetve saját magát tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy legyőzze Trumpot. Minden igyekezete ellenére azonban már nem volt megállás a lejtőn, aminek egyik utolsó állomása az volt, amikor a washingtoni NATO csúcstalálkozó utolsó napján „leputyinozta” a mellette álló Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt, a saját alelnöke, Kamala Harris nevét pedig összekeverte Tumpéval.

Néhány héttel a vita után egyre több olyan információmorzsa került napvilágra, melyek szerint Biden már nem annyira biztos magában és az indulásában. Pénteken az Axios vezető demokrata forrásokra hivatkozva már arról írt, hogy a párt kongresszusi vezetői és a közeli hozzátartozói felől érkező növekvő nyomás együttesen rá fogja bírni Bident arra, hogy visszalépjen a jelöltségtől. A lapban megjelentek szerint az amerikai elnök mostanra fáradt bele végleg abba, hogy az egész kampány a koráról, illetve a mentális állapotával kapcsolatos kritikákról szól.

Választhat, hogy történelmi hős lesz, vagy bebiztosítja, hogy soha nem lesz Biden elnöki könyvtár. Imádkozom, hogy a helyes döntést hozza meg

– idézte a lap név nélkül az elnök egyik közeli barátját. Biden döntött. Hogy helyesen-e, azt majd az utókor ítéli meg.

Ki áll ki Trump ellen?

Biden talán emelt fővel, mégis dicstelenül távozhat az ovális irodából. Hogy ilyen méltatlan helyzetbe került, abban a Demokrata Párt vezetésének is komoly felelőssége van, mert az intő jelek ellenére alig-alig tettek valamit annak érdekében, hogy felépítsenek valaki mást a Biden utáni évekre – akár a most következő ciklusra vagy 2028-ra. Így most alig egy hónapjuk maradt arra, hogy olyan elnökjelöltet találjanak, aki felveheti a versenyt Donald Trumppal.

Ahogy egy korábbi írásunkban jeleztük, és ahogy Joe Biden támogató nyilatkozata után kinéz, a mostani alelnök, Kamala Harris lehet a kézenfekvő jelölt. Trump is az ő színre lépését vizionálta korábban, ám Harris kimondottan népszerűtlen a választók körében, így nem volt egyértelmű, hogy őt indítják, de Biden endorsement-je ezt megváltoztatta. Előkerült Gavin Newsom kaliforniai kormányzó neve is, aki végig Biden egyik legfontosabb támogatója volt, illetve ott van még Gretchen Whitmer michigani kormányzó, aki az elmúlt években sikerrel fordította át republikánusról demokratára az államát.

Más vélemények szerint a korábbi elnök feleségének, a rendkívül népszerű Michelle Obamának kellene elindulnia – megint mások viszont úgy vélik: akár Abraham Lincolnt is indíthatnák a demokraták, mert a múlt héten hajszál híján életét vesztő Donald Trumpnak az ellene elkövetett merénylet óta senki nem lehet ellenfél.

Egyelőre nem tudni, hogy ki lehet Harris alelnökjelöltje, ám máris felmerült több kormányzó, köztük az észak-karolinai Ray Cooper és pennsylvaniai Josh Shapiro neve. Az biztos, hogy a kaliforniai Gavin Newsom nem lehet az, mert az amerikai alkotmány nem engedni, hogy az elnökjelölt és az alelnökjelölt ugyanabból az államból érkezzen.

Kapcsolódó
Még vissza lehet léptetni Bident, de ki jöhetne a helyére?
Az elnökjelöltek első vitáján mutatott katasztrofális szereplése miatt rendkívüli módon felerősödtek a Joe Biden visszaléptetését sürgető demokrata párti hangok. De lenne valaki a láthatáron?