Nagyvilág europoli

EP: Orbánék átcsábítottak egy spanyol pártot a formálódó pártcsaládjukba

Rodrigo Jiménez / MTI / EPA / EFE
Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetõje leadja szavazatát a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon Madridban 2024. június 9-én.
Rodrigo Jiménez / MTI / EPA / EFE
Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetõje leadja szavazatát a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon Madridban 2024. június 9-én.

A spanyol VOX csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióba – jelentette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, miután találkozott Santi Abascal pártelnökkel. Ezzel párhuzamosan a VOX közleményt adott ki, mely szerint elhagyják az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióját és csatlakoznak a Fidesz által szervezett képviselőcsoportba.

A radikális jobboldali VOX hat EP-képviselőt tudhat magáénak, de a létszámmal már nem lesz gond, mivel a frakcióalapításhoz szükséges 23 főt már korábban elérték. Viszont még két országból kell keresni csatlakozókat, mert legalább hét országból kell jönniük az EP-képviselőknek, a VOX csatlakozásával pedig ötnél tartanak.

Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjújában annyit mondott, hogy hétfőn tartják az alakuló ülésüket, akkor fog minden kiderülni.

A kormányfő régóta jó kapcsolatot ápol a VOX vezetőjével, már 2021 őszén a Néppárttól jobbra eső pártok összefogásáról egyeztettek Budapesten, Abascal pedig arról is beszélt, hogy Orbán egyre inkább az új Európa vezetőjeként tekinthető. A magyar miniszterelnök az EP-választás előtt a VOX támogatására buzdította a spanyolokat, mondván:

nekünk, hazafiaknak el kell foglalnunk Brüsszelt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik