Belföld

Populista spanyollal beszélgetett a Várban Orbán Viktor

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Santiago Abascallal a Néppárttól jobbra eső pártok összefogásáról egyeztettek.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerda este a Karmelita kolostorban fogadta Santiago Abascalt, a spanyol konzervatív párt, a Vox elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. (Tegyük hozzá, idén már másodszor.)

A tárgyaláson – amin részt vett Novák Katalin miniszter, illetve Győri Enikő és Jorge Buxadé EP-képviselő is – szó esett az Európa jövőjére vonatkozó közös elképzelésekről, a határok, a nemzeti szuverenitás és a családok védelméről, illetve az európai jobboldal együttes fellépéséről a globalista baloldallal szemben. Az egyeztetésen a pártelnökök áttekintették az európai konzervatív pártok összefogása érdekében szükséges soron következő lépéseket – mondta el Havasi.

A Vox az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció tagja az Európai Parlamentben, a Fidesszel szoros kapcsolatot ápol. A szerdai megbeszélésen elhangzott, a Vox képviselői mindig kiállnak Magyarország mellett Brüsszelben, felemelték a hangjukat akkor is, amikor Budapesten vizsgálódott az Európai Parlament LIBE-bizottsága.

A sajtófőnök emlékeztetett, legutóbb november 3-án videokonferencia keretében tárgyalt Orbán egy új európai politikai szövetség létrehozásáról Matteo Salvinivel, az olasz Liga elnökével és Mateusz Morawieckivel, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) alelnökével, Lengyelország miniszterelnökével. December 3-án és 4-én pedig a PiS meghívására a Fidesz elnöke Varsóba látogat, ahová a lengyel kormányzó párt a júliusi közös deklarációt aláíró jobboldali pártok képviselőit hívta meg Európa minden részéből.

Háttérként érdemes felidézni, hogy sok-sok év vita után 2021 tavaszán távozott végleg a Fidesz az Európai Néppártból (az egy szem KDNP-s EP-képviselő maradt azért). Azóta Orbán Viktor rendszeresen találkozik szélsőjobboldali vagy épp populista politikusokkal, így tárgyalt Olaszországban Salvini mellett Giorgia Melonival, az egykori fasiszta Fratelli d’Italia vezetőjével, a francia Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pennel, valamint a szintén francia, az elnökség felé kacsingató Eric Zemmourral, és persze a lengyel kormánypárt vezetőivel is. Jelenleg az Európai Parlamentben a Néppárttól jobbra több kisebb pártcsalád (és frakció) tevékenykedik, ezeket szeretné egy nagy tömörüléssé alakítani, bár sok a nézeteltérés a szereplők között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik