Élő Nagyvilág

Legalább 42 halott Gázavárosban több izraeli légicsapás miatt

Zaki Salem Issa / Anadolu / AFP
Zaki Salem Issa / Anadolu / AFP

Az Izrael-Hamász háború legfontosabb pénteki eseményeiről itt olvashat.

Brutálisan bántak el egy palesztin férfival izraeli katonák – vizsgálatot ígértek

Az izraeli hadsereg katonái szombaton egy katonai dzsip motorháztetőjére kötöztek egy sebesült palesztin férfit a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában tartott rajtaütés során – írja a Reuters.

A közösségi médiában terjedő, ám a hírügynökség által is ellenőrzött és hitelesnek talált videón egy dzsenini lakos Mudzsahid Azmi látható a dzsipen, amelyen aztán két mentőautó halad át.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy tüzet nyitottak rájuk, tűzharc alakult ki, majd megsebesítettek egy gyanúsítottat, és elfogták. A katonák ezután megsértették a katonai protokollt – áll a közleményben.

A gyanúsítottat az katonák egy jármű tetejére kötözve fogták el

– áll a közleményben. A hadsereg közölte, hogy „a katonák viselkedése az incidensről készült videón nem felel meg az izraeli hadsereg értékeinek”, és az esetet kivizsgálják. A férfit átadták orvosi ellátásra – közölte az izraeli hadsereg.

Vörös festékkel fújták le a Cambridge-i Egyetem Szenátusi Házának épületét

Palesztinbarát tüntetők vörös festékkel fújták le a Cambridge-i Egyetem Szenátusi Házának épületét. A Palestine Action nevű aktivistacsoport a honlapján közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy az egyetemi hallgató velük együttműködve fújták le az épületet.

Az épület, amelyet az közelgő egyetemi diplomaosztó helyszínéül használnak, most a palesztinok kiontott vérére reflektál, amely az egyetem pénzügyi dokumentumait, kutatási eredményeit és történelmi örökségét áztatja

– írta a csoport.

Gázavárosra mért légicsapásokat Izrael, legalább 42 halott

Legalább negyvenkét ember meghalt a palesztin Gázaváros különböző részei elleni izraeli támadásokban szombaton – közölte a Hamász vezette gázai kormány médiahivatalának igazgatója.

A történelmi idők óta menekülttáborként működő Al Sátiban lévő házakra mért izraeli csapás huszonnégy ember halálát okozta – mondta Iszmail Al-Thawabta a Reutersnek. További tizennyolc palesztin halt meg az Al-Tuffah negyedben lévő házakra mért csapásban.

Az izraeli hadsereg rövid közleményt adott ki, amelyben az áll:

Nemrég az IDF vadászrepülőgépei csapást mértek a Hamász két katonai infrastrukturális létesítményére Gáza város térségében.

Hozzátették: hamarosan további részleteket fognak közölni.

Az izraeli hadsereg folytatta a támadást a Gázai övezet déli és középső vidékén

Az izraeli hadsereg ismét támadta a Gázai övezet középső részét, illetve a déli részén fekvő Rafah várost, az elmúlt 24 órában az izraeli légierő számos radikális célpontra mért csapást – áll az izraeli hadsereg (IDF) szombati közleményében.

Mint az MTI írja, az IDF szerint a Gázai övezet középső részén „fegyveres terroristákat semmisítettek meg és terrorista célpontokra mértek csapást, köztük egy rakétaállást is felszámoltak”. Ez utóbbi kapcsán a közleményben az szerepel, hogy előzőleg onnan rakétával támadtak egy izraeli katonai repülőgépet, amelyben azonban nem keletkezett kár.

Az izraeli hadsereg megfogalmazása szerint folytatódnak a célzott hadműveleket a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban és térségében, ahol az elmúlt 24 órában megöltek több fegyveres terroristát.

Az izraeli hadsereg ismét támadta Rafahot és környékét pénteken

Az izraeli erők ismét támadták pénteken a Gázai övezet déli részében lévő Rafah várost és környékét, a hadsereg közlése szerint legkevesebb 38 fegyverest öltek meg a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tagjaival vívott közelharcokban – írja az MTI.

Helybeliek elmondása szerint az izraeli erők megpróbálják teljesen elfoglalni az Egyiptommal határos Rafahot. A város május eleje óta áll az izraeli támadások középpontjában. Pénteken izraeli harckocsik nyomultak be a város nyugati és északi részeibe, miután már elfoglalták a település keleti, déli és központi negyedeit. Az izraeli erők repülőgépekről, harckocsikkal és hajókról is lőtték a város tengerpartját.

A gázai egészségügyi minisztérium később közölte, hogy a Rafahtól nyugatra fekvő humanitárius övezetben legkevesebb 25 ember halt meg, és ötven szenvedett sebesüléseket az izraeli erők támadásaiban. A közlés szerint az izraeli katonák al-Mavaszi negyedben egy menekültek számára létesített sátortáborra is tüzet nyitottak.

Robbanások voltak egy Jemen partjainál közlekedő hajó közelében

Az Ádeni-öbölben közlekedő egyik kereskedelmi hajó közelében több robbanás is volt. A hajóban nem keletkezett kár, a legénység közül senki sem sérült meg – közölte a brit Királyi Haditengerészet irányítása alatt álló UKMTO tengerbiztonsági hivatal szombaton.

Az incidens Ádentől 26 tengeri mérföldre keletre történt. A hajó folytatta útját célkikötője felé. Feltételezések szerint húszi lázadók lehettek a támadók, de egyelőre nem vállalták magukra a támadást. A lázadók órákkal, de van amikor csak napokkal később ismerik el támadásaikat.

A Jemen nagy területeit, köztük a fővárost Szanaát is ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Azóta több mint 60 támadást indítottak hajók ellen, aminek a során négy tengerész vesztette életét. November óta elfoglaltak egy hajót, kettőt pedig elsüllyesztettek.

A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, olykor az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Légicsapás a Vöröskereszt gázai irodája közelében: 22-en haltak meg, sok a sebesült

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága azt állítja, hogy légicsapások következtében a gázai irodái megrongálódtak, és a bombázások során 22 ember meghalt a környéken – írja a BBC.

A segélyszervezet közleménye szerint a légicsapás megrongálta a gázai létesítményüket, amit sátrakban élő, kitelepített civilek százai vesznek körül, köztük sok palesztin kollégájuk is.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy az első vizsgálatok szerint nincs jele annak, hogy csapást mértek volna a térségben, de hozzátette, hogy az incidenst felülvizsgálat alatt tartják

A Vöröskereszt azt közölte,

a bombázás az áldozatok tömeges érkezését okozta a közeli Vöröskereszt tábori kórházban, ahol 22 halott és 45 sebesült volt, és további áldozatokról is beszámoltak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik