Élő Nagyvilág

Örményország is elismerte a palesztin államiságot

Eyad BABA / AFP
A képen egy menekülttábor látható a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban 2024. június 21-én, az Izrael és a Hamász között zajló háborúnak a palesztin tengerparti területéről.
Eyad BABA / AFP
A képen egy menekülttábor látható a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban 2024. június 21-én, az Izrael és a Hamász között zajló háborúnak a palesztin tengerparti területéről.
Élő közvetítésünk a gázai háború eseményeiről. A tegnapi nap történéseit itt követheti vissza.

Egy izraeli olimpikon fia is életét vesztette a gázai harcokban

Elesett két újabb izraeli tartalékos katona a Gázai övezet középső részén – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

A 25 és 27 éves tartalékosokat csütörtökön a Gázai övezet középső részén egy ellenük kilőtt péncéltörő rakéta ölte meg, mely megsebesített további öt katonát, hármat közülük súlyosan. Az egyik elesett katona az 1992-ben Barcelonában első izraeli férfiként olimpiai érmet szerző Oren Szmadja cselgáncsozó fia.

A háború kezdete, az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása óta az IDF hatszázhatvannégy katonája esett el, közülük háromszáztizenketten a gázai szárazföldi hadművelet október közepi kezdete óta vesztették életüket.

A légierő csütörtökön megsemmisítette az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétakilövő állásait a hán-juniszi humanitárius övezetében. Az IDF szóvivője hangsúlyozta, hogy a légicsapás előtt „sok erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a civilek bántódásának kockázatát”.

Ezen a héten célzott likvidálással végeztek Muhammad Abu Tával, aki a Hamász légierejében drónokat működtetett, és számos akciót hajtott végre korábban az izraeli erők ellen.

Az IDF déli parancsnokságának értékelése szerint a Hamász mintegy harmincezer fős haderejéből megöltek mintegy tizennégyezer fegyverest, köztük a huszonnégy zászlóaljparancsnok felét. Súlyosan megsérült az irányítási rendszerük, megsérült a Hamász birtokában lévő néhány közepes hatótávolságú rakéta, amely képes elérni Izrael középső részeit.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban találkozott Ron Dermerrel, az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős miniszterével és Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóval. Megbeszélésükön Blinken „hangsúlyozta a további libanoni eszkaláció elkerülésének és a gázai humanitárius segélyezés diplomáciai megoldásának fontosságát”, valamint a Gázai övezet háború utáni biztonsági rendezésének, kormányzásának és újjáépítésének jelentőségét.

Örményország elismerte a Palesztin Államot

Örményország elismerte a Palesztin Államot, hangsúlyozva, hogy ez a közel-keleti béke előmozdítása érdekében történt, a döntés háttere pedig a Gázában fennálló kritikus helyzet.

A jereváni külügyminisztérium pénteki közleményében azt írta, hogy „az Örmény Köztársaság őszintén érdekelt a közel-keleti béke és stabilitás, a zsidó és a palesztin nép közötti tartós megbékélés megteremtésében. Különböző nemzetközi platformokon mindig is a palesztin kérdés békés és átfogó rendezését szorgalmaztuk, és támogatjuk a két állam elvét az izraeli-palesztin konfliktus megoldására”.

Az örmény külügyi tárca közölte:

meggyőződésünk, ez az egyetlen módja annak, hogy a palesztinok és az izraeliek szavatolni tudják jogos törekvéseik teljesülését. A fentiek alapján és megerősítve a nemzetközi jog, valamint az egyenlőség, a szuverenitás és a népek békés együttélésének elvei iránti elkötelezettségét, az Örmény Köztársaság elismeri Palesztina Államot.

Május végén Spanyolország, Írország és Norvégia is elismerte a Palesztin Államot az örményországihoz hasonló indoklással, amivel az országok kiváltották az izraeli állam vezetésének és hatóságainak haragját.

Olvasói sztorik