Nagyvilág

Ódor Lajos lett Szlovákia legnépszerűbb politikusa

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP
Komoly meglepetésre a liberális Európa-párti programmal induló Progresszív Szlovákia nyerte az EP-választást északi szomszédunkban. A párt listavezetője pedig az az Ódor Lajos, aki Szlovákia első magyar származású miniszterelnöke volt tavaly, és aki most a legtöbb preferenciális szavazatot kapta. Ódor tavaly adta át a miniszterelnöki széket az idén májusban egy merényletben súlyosan megsebesült Robert Ficónak, akinek a pártja most csak második lett a voksoláson.

Komoly meglepetést okozva a liberális-környezetvédő, Európa-párti programmal induló Progresszív Szlovákia (PS) párt nyerte az európai parlamenti választást északi szomszédunkban. A PS 27,8 százalékot kapott, ami majdnem tíz százalékponttal jobb eredmény, mint a tavalyi általános választáson, amikor a progresszívek csak 18 százalékig jutottak. Így most ők küldhetik a legtöbb képviselőt, hatot az Európai Parlamentbe.

Ha pedig az úgynevezett preferenciális szavazatokat nézzük, akkor Ódor Lajos, a Progresszív Szlovákia listavezetője, az ország első magyar származású kormányfője – aki tavaly majdnem fél évig irányította a pozsonyi ügyvezető kormányt – kapta a legtöbb voksot az EP-választáson. Ódor mögött a második helyen Robert Fico miniszterelnök egyik leglelkesebb szövetségese, Lubos Blaha végzett a Smerből, azaz az Irány nevű, magát szociáldemokratának nevező, valójában inkább populistának minősíthető pártból.

Kettejük között azonban majdnem 108 ezer voks volt a különbség.

  • Ódor ugyanis 294 944 ezer szavazatot kapott,
  • Blaha 187 020-at.

Azaz Szlovákia legnépszerűbb EP-képviselője a magyar származású Ódor lett, aki tavaly ügyvezető miniszterelnökként adta át a stafétabotot Ficónak. Ódor – akiről még a Progresszív Szlovákia által támogatott Zuzana Caputová köztársasági elnök sem tudta, hogy valójában magyar születésű, amikor tavaly felkérte ügyvezető miniszterelnöknek – annyira népszerű, hogy immár felmerült: lépjen is be a PS-be.

Christian Bruna / EPA / MTI Ódor Lajos, a szakértői kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban 2023. május 15-én.

A harmadik helyen a Malina Hedvig elleni kampányok miatt hírhedtté vált Robert Kalinák jelenlegi honvédelmi miniszter és kormányfőhelyettes unokaöccse, Erik Kalinák végzett. Az unokaöcs Blahához hasonlóan a Fico-féle Smer politikusa, és 151 860 szavazatot kapott. A negyedik helyen a szélsőjobboldali Republika politikusa, Milan Uhrik végzett 133 949 vokssal.

A Progresszív Szlovákia jó szereplése valójában nem is olyan meglepő. Emlékezetes, hogy tavaly is esélyesek voltak a liberálisok a nyerésre, ám az őszi szavazás előtti, Magyarországról érkező menekülthullámot is kihasználva a Smer nyerte a választást. Fico hamarosan kormányt is alakíthatott, a szociáldemokrata Hlas (Hang) és a szélsőjobboldaliból erősen nacionalistává „mérséklődött” SNS (Szlovák Nemzeti Párt) nevű tömörülésekkel közösen.

A tavalyi 23 százalékos eredménnyel nyerő Smer az idén azonban 25 százalékot közelítő (24,76 százalékos ) eredménnyel sem tudott győzni. Csak a második helyre szorult a két Robert (Fico és Kalinák) nevével fémjelzett párt az EP-választáson.

Úgy tűnik tehát, hogy a választók nem álltak Fico mellé annak ellenére sem, hogy az egész országot megrázta az ellene megkísérelt május 15-ei nyitrabányai merénylet, ami után sokáig kórházban ápolták a tavaly negyedszer is kormányt alakító politikust. Fico egyébként közvetlenül az EP-választás előtt szólalt meg, és az ellenzéket kezdte szidni, ami – úgy tűnik – nem tett jót a pártjának a szavazáskor.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik