Nagyvilág

A magyarok jobban bíznak Trump külpolitikai érzékében, mint Bidenében

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

A magyarok jobban bíznak Trump külpolitikai érzékében, mint Bidenében

Nagyon megosztottak a magyarok az Amerikai Egyesült Államokkal kapcsolatos véleményükben – a többi között ez derül ki a Pew Research 34 országban végzett kutatásából, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra.

A magyar válaszadók 47 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van az USA-ról, ennél csak kicsivel voltak többen azok, akik kedvezően nyilatkoztak. A felmérésben részt vevő országok közül a Lengyelországban élők voltak a legjobb véleménnyel az Egyesült Államokról, a tunéziaiak pedig a legrosszabbal. A többi vizsgált európai országban a magyarhoz hasonló eredmények születtek, a kivétel Franciaország és Görögország, ahol többségben vannak a negatív véleménnyel rendelkezők.

Az amerikai elnökválasztás évében és egy geopolitikailag nagyon turbulens időszakban érdekes kérdés az is, hogy mit gondolunk a két elnökjelöltről, a regnáló demokrata Joe Bidenről és elődjéről, a republikánus Donald Trumpról. A magyarok egyikük külpolitikai kvalitásait sem értékelik sokra, de van némi különbség a megítélésükben Trump javára.

A felmérés szerint a magyarok közel háromnegyede, 72 százaléka nem bízik abban, hogy a jelenlegi amerikai elnök jól kezelné külpolitikai eseményeket – ez a megkérdezett országok közül az egyik legmagasabb arány. Ennél kevesebb bizalommal csak a törökök és a tunéziaiak viseltetnek iránta. Ezzel szemben például a Fülöp-szigeteken a bizalmat szavazók aránya 77 százalékos, Kenyában 75, Lengyelországban pedig 70 százalékos. Három másik európai országban szintén a bizakodók vannak többségben, hatban viszont – Magyarországgal együtt – a bizalmatlanok.

Amikor ugyanezt a kérdést feltették Trumppal kapcsolatban is, a magyarok 37 százaléka felelt úgy, hogy megbízik a nemrégiben elítélt volt amerikai elnökben, bár 60 százalék bizalmatlan vele szemben is. A Fülöp-szigetekiek és a nigériaiak bíznak leginkább Trumpban ez ügyben, a legbizalmatlanabbak pedig a törökök és a mexikóiak. Utóbbiak véleménye nem meglepő, tekintve hogy Trump első elnöki kampányának és későbbi külpolitikájának egyik fő témája volt az USA és Mexikó határára építendő kerítés.

Minden vizsgált országban inkább a férfiak bíztak meg Trumpban, de az egyes országok között vannak eltérések. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban például 22 százalékpont van a két csoport között, Törökországban viszont csak négy. A magyar nőknél a Trumpnak bizalmat szavazók aránya 32 százalék volt, a férfiaknál 42 százalék.

A felmérésben más vezető politikusokra is rákérdeztek. Ezek szerint Trump és Biden után Emmanuel Macron francia elnök az, akiben leginkább megbízunk külpolitikai kérdésekben, de ez is csak viszonylagos, mert 25 százalékot kapott. Őt követi Hszi Csin-ping kínai elnök (24 százalék), majd Vlagyimir Putyin orosz elnök (21 százalék) a nagyhatalmak vezetői közül.

A Pew Research kutatóit az is érdekelte, hogy mit gondolnak más országok lakosai az amerikai demokráciáról. A legpozitívabb véleménnyel Nigéria lakói voltak, ott a válaszadók 63 százaléka azt mondta, hogy az amerikai demokrácia követendő példa más országok számára is, a törökök több mint fele szerint sohasem volt az.

Módszertan

Az elemzés alapjául a 2024. január 5. és május 21. között végzett, országosan reprezentatív felmérések szolgálnak, amelyeket 40 566 felnőtt körében végeztek. A felméréseket telefonon bonyolították le Kanadában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Japánban, Malajziában, Hollandiában, Szingapúrban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban élő felnőttek körében. Argentínában, Bangladesben, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Ghánában, Magyarországon, Indiában, Izraelben, Kenyában, Mexikóban, Nigériában, Peruban, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Dél-Afrikában, Srí Lankán, Thaiföldön, Tunéziában és Törökországban személyes interjúkat készítettek.

Olvasói sztorik