Nagyvilág

Választás 2024: Az EU az álhírek elszabadulására készül az európai parlamenti választások alatt

Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Unió tisztviselői fokozott aggodalommal figyelik a külföldi beavatkozás lehetőségét az európai parlamenti választásokba. Az EU több száz fős csapatot állított fel a blokk országaiban a hamis hírek és többek közt a faji gyűlölet terjedése elleni küzdelem érdekében, amelyek szükség esetén azonnal akcióba lendülhetnek. Uniós tisztviselők szerint a dezinformációs kísérletek gyakorisága szélsőséges szintet ért el a tagállamokban csütörtök és vasárnap között tartandó választások előtt, és a nemzeti hatóságok csak lassan tudják lereagálni a támadásokat – írja a Guardian elemzése.

Egy magas rangú uniós tisztviselő úgy írta le a helyzetet a lapnak:

a külföldi beavatkozási kísérletek és dezinformációs műveletek mintha egyfajta „csendes gyilkosként” megfertőzték volna az EU-t az utóbbi időben.

A fenyegetésnek várhatóan azután sem lesz vége, hogy vasárnap este lezárulnak az európai parlamenti választások urnái a 27 országban. Az európai kampány áprilisi kezdetekor felállított dezinformációs válságstáb arra készül, hogy a választások környékén és az az utáni hetekben számos olyan narratíva fog terjedni a tagországokban, amely a szavazás legitimitását próbálja aláásni.

Ahhoz képest, hogy tíz évvel ezelőtt hogyan beszéltünk a választásokba való beavatkozásokról, nem sokkal később Donald Trump megmutatta, hogy ehhez nem kell manipulálni a szavazást, sokkal könnyebb és olcsóbb egyszerűen megkérdőjelezni a demokratikus folyamatokat – mondta egy, a dezinformációs stáb munkáját ismerő magas rangú uniós tisztviselő a Guardiannek.

Az egység lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a saját területükön észlelt fenyegetésekről figyelmeztessék a blokk többi országát is. A lapnak a magas rangú uniós tisztviselők arról beszéltek, a cél nem az, hogy minden egyes álhírrel foglalkozzanak, hanem hogy utána menjenek az azok terjesztése mögött álló felelősöknek, akik „a kezükben tartják a ravaszt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik