Élő Nagyvilág

Amerikai hírszerzés: Irán meg fogja támadni Izraelt, a katonai akció lényegében eldőlt

HOSSEIN FATEMI / MIDDLE EAST IMAGES / AFP
HOSSEIN FATEMI / MIDDLE EAST IMAGES / AFP
  • Amerikai hírszerzési források szerint hamarosan megtámadja Izraelt a régió egyik legerősebb országa.

A gázai háború április 10-i eseményeiről itt olvashat.

Hadművelet kezdődött a Gázai övezet középső részén

Az izraeli hadsereg (IDF) hadműveletet indított a Gázai övezet középső részén az Hamász iszlamista terrorszervezet ellen – jelentette be a katonai szóvivő csütörtökön

Az IDF szerint szerda este kezdték az új katonai hadműveletet, melynek célja a Hamász tagjainak megölése és a szervezet infrastruktúrájának megsemmisítése.

A szárazföldi erők bevonulása előtt a légierő több tucat célpontot támadott az övezet közepén. A gázai palesztin média halálesetekről és sebesültekről számolt be a Gázai övezet központjában fekvő Nuszeirat menekülttáborban, ahol egy iskolát és egy lakóépületet céloztak a légierő egységei.

Az IDF közölte, hogy pontos hírszerzési útmutatások alapján hajtották végre az akciót, melyek számos terrorista infrastruktúra és fegyveres jelenlétét jelezték a térségben.

Megfigyelések alapján meghatároztak több rakétaindító állást, és a haditengerészet erői támadásokat hajtottak végre a Gázai övezet közepének tengerparti területe irányában, hogy ezzel segítsék az ottani harcosokat.

Várhatóan több napig fog tartani az övezet közepén a hadművelet, melynek célja a térséget kettéválasztó folyosó déli kibővítése. A katonák eddig nem ütköztek ellenállásba, és világossá tették, hogy a szárazföldi erők maguk nem lépnek be az ott fekvő Nuszeirat és Bureidzs menekülttáborba.

Izrael helyreállítja a Gázai övezet vízvezetékeit

Izrael a Gázai övezet vízügyi hatóságának kérésére helyreállítja a Gázai övezet déli részébe vezető vízvezetéket és a következő napokban újraindítja a vízellátást. A Gázai övezet déli, egyiptomi határhoz közeli részeibe, Hán-Júniszba és Bani Suheila városba vizet szállító vezetéket súlyosan megrongálták a bombák a háború idején, és használhatatlanná vált egy, mintegy 1,3 kilométeres szakaszon.

A palesztin vízügyi hatóság néhány nappal azelőtt kezdte meg a helyreállítását, hogy a hét elején az izraeli fegyveres erők kivonultak az övezet déli részéből. A munkálatok a következő napokban várhatóan befejeződnek.

Az izraeli biztonságiak bejelentették, hogy miután az izraeli kormány jóváhagyta a vízvezeték kijavítását, az ENSZ egyeztetésével és közvetítésével végzik a munkát.

Emellett a következő napokban az izraeli hadsereg várhatóan újraindítja a vízszolgáltatást a Gázai övezet északi részén is. Az állam körülbelül egy hete közölte a legfelsőbb bírósággal az erre a területre tartó vízvezetékek megnyitását, melyeket a háború kezdetén elzártak.

A Gázai övezet három, északi, középső és déli fő vezetéken keresztül kap vizet Izraeltől. Csak az északi vonalat zárták el a háború idején, ahol Nahal Oz kibuc területén halad át a Gázába irányított víz, hogy ezzel is rábírják a délre költözésre az ott élőket.

MOHAMMED A HAJJAR / MIDDLE EAST IMAGES / AFP

A Hamász vezetőjének három fia és négy unokája is meghalt egy légicsapásban

Megerősítette Iszmáíl Hanije, a Hamász egyik vezetője, hogy három gyermeke és négy unokája is meghalt egy, a Gázai-övezetet ért légicsapásban, írja a BBC.

A Hamászhoz közeli sajtó szerint Hanije hozzátartozói autóval utaztak egy családi rendezvényre Gáza környékén, amikor a halálos támadás érte őket.

Hanije közölte, az incidens nem változtat a Hamász követelésein a tűzszünetet illetően.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint Hanije gyermekei a Hamász katonái voltak.

Amerikai hírszerzés: Irán meg fogja támadni Izraelt

Irán hamarosan meg fogja támadni Izraelt, a katonai akció lényegében eldőlt – írja a Bloomberg amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva. A portfolio.hu által szemlézett cikk szerint az egyik forrás azt mondta a lapnak: a támadás eldöntött tény Teheránban, napokon belül fog megindulni a katonai akció.

Irán izraeli katonai létesítményeket és kormányzati központokat támad majd meg, de lakott területeket nem vesznek célba – állítják az amerikai lap forrásai.

A perzsa állam rakétákat és drónokat lő majd ki Izraelre, illetve támadást indít majd proxi-szervezetei segítségével is a régió országaiból.

Joe Biden amerikai elnök azt ígérte: az Egyesült Államok határozottan kiáll majd Izrael mellett. Izrael pedig egyértelműen kimondta, hogy ha Irán támadást indít, ellencsapást hajtanak majd végre a perzsa állam területe ellen.

Amerika és Izrael jó eséllyel Irán nukleáris programját veszi majd célba.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a böjt megtörésének ünnepén elmondott beszédében válaszcsapással fenyegette meg Izraelt, amiért április 1-jén lebombázta az iráni konzulátust Damaszkuszban. – A gonosz rezsim hibát vétett, ezért meg kell, és meg is fogják büntetni – mondta az ajatollah a ramadán végét jelző ünnepen, amire hamar megérkezett az izraeli válasz. „Ha Irán a saját területéről támadást indít, akkor Izrael válaszolni fog, és megtámadja Iránt” – jelentette ki Israel Katz külügyminiszter.

Olvasói sztorik