Élő Nagyvilág

„Szerintem hiba, amit csinál” – Netanjahut bírálta Biden

Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP
Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP

A háború tegnapi történéseiről itt olvashat.

Izraeli légicsapásban meghalt a Hamász vezetőjének három fia és három unokája

A Gázai övezetet ért izraeli légicsapásban életét vesztette a Hamász palesztin iszlamista szervezet Katarban élő vezetőjének, Iszmail Haníjének három fia és három unokája szerdán – ezt maga Haníje is megerősítette egy televíziós nyilatkozatban.

Az övezet északi részén, Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor területén, egy jármű ellen végrehajtott csapásban meghalt Hazam Haníje és lánya, Amal, Amir Haníje és gyermekei, Háled és Razan, valamint Muhammad Haníje.

Hálát adok Istennek azért a megtiszteltetésért, hogy a gyermekeim és az unokáim mártírok

mondta Haníje nem sokkal a történtek után az al-Dzsazíra pánarab csatorna élő adásában. „Minden gázai család és civil súlyos árat fizetett gyermekei vérével – és én is” – tette hozzá a terrorszervezetként kezelt Hamász külföldön élő politikai vezetője.

Április elején az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat letartóztatta Haníje Izraelben élő, 57 éves húgát a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során talált dokumentumok alapján – a rendőrség szerint – Haníje testvére súlyos biztonsági szabálysértéseket követett el, kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított, és általában is támogatta a terrort.

Haníje fiai egyebek között a gázai ingatlanipart irányítják. Az izraeli sajtó jelentése szerint emellett elektromos generátoraik révén olyan áramot adnak el Gáza lakosainak, melyhez ők díjmentesen jutottak.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt napon százhuszonketten haltak meg a palesztinok lakta Gázai övezetben, a fegyveres konfliktus októberi kezdete óta pedig 33 482-en. Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem.

(MTI)

Spanyol kormányfő: Európa geopolitikai érdeke a palesztin államiság elismerése

A palesztin állam elismerését sürgette szerdán a spanyol miniszterelnök, aki szerint ez a diplomáciai lépés egész Európa geopolitikai érdeke.

A nemzetközi közösség nem tud segítséget nyújtani a palesztin államnak, ha el sem ismeri a létezését,

szögezte a kormányfő a parlamentben elmondott beszédében, melyben kiemelte: Madrid ezt kész megtenni.

Jóllehet Sánchez nem említett pontos dátumot, múlt heti közel-keleti körútján, mely során Jordániába, Szaúd-Arábiába és Katarba látogatott, még azt mondta, erre június végén sor kerülhet.

A gázai háború októberi kitörése óta a kormányfő többször hangoztatta a palesztin állam elismerésének fontosságát, március végén pedig egy közleményt is kiadott, Leo Varadkar akkori ír, Robert Abela máltai és Robert Golob szlovén kollégáival közösen, melyben leszögezte: kész elismerni a palesztin államot, ez a lépés ugyanis szerinte segítené a palesztin-izraeli konfliktus lezárását.

Az elkövetkezendő napokban Sánchez találkozik a többi között Jonas Störe norvég és Luís Montenegro portugál miniszterelnökkel, Pilar Alegría spanyol kormányszóvivő szerint pedig a megbeszéléseken igyekszik majd a palesztin állammal kapcsolatos álláspontjáról meggyőzni partnereit is.

Sánchez a háború kezdete óta többször bírálta Izraelt, legutóbb pedig azt vetette az izraeli kormány szemére, hogy teljes mértékben aránytalan választ ad a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet október elején Izrael ellen elkövetett támadására. Bírálatában Sánchez kiemelte: az izraeli hadsereg műveletei nem pusztán a közel-keleti régiót destabilizálják, de súlyos következményei lesznek az egész világ számára.

(MTI)

Izrael azt mondja, növelte a segélyszállítást Gázába

Kedden 468 segélyszállító kamion érkezett Gázába, a legtöbb a háború október 7-ei kezdete óta, közölte Izrael. Hétfőn 419 járművet engedtek az övezetbe.

A Vörös Félhold és az ENSZ azonban sokkal alacsonyabb számokat közölt, ráadásul az ENSZ szerint sok teherautó csak félig volt tele az izraeli ellenőrzési szabályok miatt.

Gázában az ENSZ adatai szerint a lakosság 70 százaléka nem jut megfelelő mennyiségű ételhez.

(Reuters)

Iráni ajatollah: Izraelt meg kell büntetni

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a böjt megtörésének ünnepén elmondott beszédében válaszcsapással fenyegette meg Izraelt, amiért április 1-jén lebombázta az iráni konzulátust Damaszkuszban.

A gonosz rezsim hibát vétett, ezért meg kell, és meg is fogják büntetni

– mondta az ajatollah a ramadán végét jelző ünnepen, amire hamar megérkezett az izraeli válasz.

„Ha Irán a saját területéről támadást indít, akkor Izrael válaszolni fog, és megtámadja Iránt” – jelentette ki Israel Katz külügyminiszter.

(al-Dzsazíra)

Biden élesen kritizálta Izraelt

Joe Biden egy kedden sugárzott interjúban hibának nevezte Benjamin Netanjahu miniszterelnök gázai fellépését, és tűzszünetre szólította fel Izraelt.

Szerintem hiba, amit csinál. Nem értek egyet a módszereivel,

mondta az amerikai elnök az Univision című, spanyol nyelvű amerikai csatornának. Biden egyúttal felszólította az izraelieket, hogy követeljenek egy hat-nyolchetes tűzszünetet a kormányuktól, mialatt kellő mennyiségű élelmiszer és gyógyszer juthat Gázába.

Nincs mentség arra, hogy ne gondoskodjunk ezeknek az embereknek az egészségügyi és élelmezési szükségleteiről,

mondta Biden, aki idáig a Hamászt okolta a tűzszüneti megállapodás elmaradásáért.

Megismételte, hogy felháborítónak tartja a hét segélymunkás halálát okozó, múlt heti izraeli dróncsapást, melynek egy palesztin-amerikai állampolgár is áldozatul esett.

Miközben Gázában a halálos áldozatok száma átlépte a 30 ezret, Netanjahu a terület legdélebbi városának, Rafahnak az ostromára készül.

(The Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik