Élő Nagyvilág

Oroszország megsértette Lengyelország légterét – készültségben a lengyel légierő

Danylo Antoniuk / AFP
Lehullott rakétadarab Kijevben 2024. március 24-én.
Danylo Antoniuk / AFP
Lehullott rakétadarab Kijevben 2024. március 24-én.

A tegnap főbb hírei a háborúból itt.

Két újabb orosz hadihajót ért rakétatalálat az ukránok szerint

Az ukrán hadsereg azt állítja, vasárnapra virradó éjjel – feltehetően brit gyártmányú Storm Shadow rakétákkal vagy hasonló, francia gyártmányú SCALP-EG rakétákkal, amelyeket Szuhoj Szu-24-es bombázókról indítottak – csapást mért két orosz haditengerészeti partraszálló hajóra, amelyek az oroszok által megszállt Krímben, Szevasztopolban horgonyoztak.

A Jamal és Azov névre hallgató hajókon kívül az ukrán védelmi minisztérium szerint kikötői létesítményeket és egy orosz katonai kommunikációs központot is találat ért. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mekkora kár keletkezett a hajókban.

 

Ez már az orosz Fekete-tengeri flotta sokadik vesztesége lenne, az ukránok legutóbb a Cezar Kunikov hajót süllyesztették el. A Fekete-tengeri flottának a háború előtt tizenhárom partraszálló hajója volt, de ezekből már csak öt volt működőképes, ebből az ötből most kettőt érhetett találat.

Zelenszkij: Oroszország több százezer terroristát szabadított Ukrajnára

Volodimir Zelenszkij szombat esti videóüzenetében arról beszélt, hogy Putyin jobban érdekli, hogy Ukrajna nyakába varrja a 133 ember halálát okozó péntek esti támadást, mint hogy a saját állampolgárait próbálja nyugtatni. Putyin korábban arról beszélt, hogy az elkövetők az ukrán határ felé tartottak, ám az orosz hatóságok elfogták őket. Az ukrán elnök, aki láthatóan feldúlt volt a felvételen, söpredéknek nevezte az orosz elnököt és másokat, amiért Kijevvel hozták összefüggésbe az elmúlt húsz év legsúlyosabb oroszországi terrortámadását, melyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy a háború kezdete óta az oroszok több százezer terroristát szabadítottak Ukrajnára, akik városokat gyújtanak fel, embereket kínoznak és nőket erőszakolnak, ahelyett, hogy a szélsőségesek valódi fenyegetésétől védenék a sajátjaikat.

(BBC)

Az orosz külügyminiszter nem bízik a nyugatban, de kész tárgyalni a vezetőivel

A TASZSZ tudósít arról, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint:

Moszkva hajlandó tárgyalni a nyugattal, de csakis akkor, ha garantálva látja, hogy tisztességes módon figyelembe veszik Oroszország érdekeit.

A külügyminiszter a Rosszija–1 tévécsatornának adott interjújában utalt Putyin elnök azon megjegyzésére, miszerint már nem bíznak a nyugatban.

Olga Maltseva / POOL / AFP

Készültségben a lengyel légierő; Varsó magyarázatot követel az orosz légtérsértésre

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi  miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette: miután hajnalban egy orosz cirkálórakéta megsértette a lengyel légteret, az incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt.

Azt pedig már Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője jelentette be, hogy Varsó magyarázatot kér Moszkvától.

https://twitter.com/World_At_War_6/status/1771843332487975391

A szóvivő megjegyezte, hogy Varsó egyúttal „az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére és a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint kéri, hogy a saját belügyi problémáival foglakozzon”.

Idézzük Wronskit:

Elítéljük a terrorizumus, valamint az erőszakos határrevízióra tett próbálkozások minden formáját.

Putyin azt állítja, hogy a krasznogarszki terroristák Ukrajnába terveztek menekülni

Vlagyimir Putyin azt állítja, hogy Oroszország letartóztatta a négy fegyverest, akik felelősek a 133 ember halálát okozó péntek esti lövöldözésért. Egyúttal azt sugallja, hogy az ország történetének egyik legsúlyosabb terrortámadásának elkövetői Ukrajnába terveztek menekülni.

Putyin az első nyilvános megjegyzéseiben nem tett említést arról, hogy az Iszlám Állam követte volna el a támadást. Ehelyett arra utalt, hogy Ukrajna részt vehetett a Moszkva melletti Crocus csarnok elleni támadásban, mondván, hogy „az ukrán fél” „előkészített egy ablakot” a terroristák számára, hogy átlépjék az Oroszországból Ukrajnába tartó határt, de mielőtt ezt megtehették volna, elfogták őket.

Oroszország megsértette Lengyelország légterét

Oroszország vasárnap 57 rakétát és drónt lőtt ki az Ukrajna fővárosára, Kijevre, valamint a nyugat-ukrajnai Lviv régióra.

Kijevet több robbanás rázta meg hajnalban.

Az ukrán légierő azt közölte, hogy: az Oroszországból kilőtt 29 darab rakétából 18-at, a 28 támadó drónból 25-öt semmisített meg.

Eközben a lengyel fegyveres erők szerint az egyik orosz cirkálórakéta rövid időre megsértette a lengyel légteret:

A lublini vajdaság közelében, Oserdowban lépett be a lengyel légtérbe, és 39 másodpercig maradt ott. A rakétát a teljes repülés alatt katonai radarrendszerek figyelték.

(Reuters, The Guardian)

Szevasztopol kormányzója: az orosz hadsereg ukrán rakétatámadást vert vissza

Ukrán rakétatámadást vert vissza az orosz haderő a Krím félszigeti Szevasztopolnál szombaton késő este – ezt a város kormányzója, az Oroszország általi 2014. évi bekebelezés után kinevezett Mihail Razvozsajev közölte.

A kormányzó azt állítja, hogy az orosz légvédelmi egységek több mint tíz ukrán rakétát semmisítettek meg a Krím félsziget felett.

Beszámolt arról is, hogy egy nőt repeszsérülésekkel szállítottak kórházba, több épület és egy gázvezeték megrongálódott, a tengeri és a szárazföldi közlekedést órákra felfüggesztették.

A Krím kulcsfontosságú logisztikai központ az Ukrajna déli részét ellenőrző orosz haderő számára.

A félszigetet gyakran támadja Ukrajna rakétákkal és drónokkal.

Olvasói sztorik