Élő Nagyvilág

Zelenszkij további légvédelmi rendszereket kér a nyugattól

Gints Ivuskans / AFP
Gints Ivuskans / AFP

A tegnap főbb hírei a háborúból:

  • A német vezérkari főnök rakétavédelmi pajzs létrehozását szorgalmazza
  • Navalnij halálával összefüggésbe hozható személyeket szankcionált az EU
  • Kreml: Oroszország háborúban áll
  • A legnagyobb ukrán vízi erőművet bombázták az oroszok
  • Ukrajnának adhatják a befagyasztott orosz vagyon hozamát.

Ukrán dróntalanítás: 31/34

Ukrajna lelőtt 31-et abból a 34, iráni gyártmányú Sahed típusú drónból, amit Oroszország indított az éjszaka részben a megszállt Krím-félszigeten lévő Kurszk régióból.

Ezt az ukrán légierő közölte.

Harkivban, a második legnagyobb ukrán városban hajnalban egy drón eltalált egy háromemeletes épületet, mely 150 négyzetméteren kigyulladt. A helyszínre érkezett rendőrök egyike megsérült, két mentőautóban kár keletkezett.

Oroszország pénteken nagyszabású drón- és rakétatámadást indított ukrán városok, köztük Harkiv, Zaporizzsja és Krivij Rih ellen. A támadások elsősorban az energetikai infrastruktúra ellen irányultak. Csak Harkivban 700 ezren maradtak áram nélkül.

Zelenszkij a nyugattól vár hathatósabb segítséget az orosz bombázások ellen

A Kijev energiainfrastruktúrája elleni pénteki orosz rakéta- és dróntámadásban legalább öt ember meghalt, több mint egymillióan pedig áram nélkül maradtak, így az ukrán főváros Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából kért és kapott villamosenergiát.

Volodimir Zelenszkij elnök éjszakai videóbeszédében azt mondta, a csapások ismét bizonyították, hogy az infrastruktúra elleni orosz támadásokat csak több légvédelmi rendszerrel lehet megállítani, amihez viszont politikai akarat szükséges Ukrajna szövetségeseitől:

Minden partnerünk tudja, mire van szükség, és azt is, hogy ki tud igazán életmentő döntéseket hozni.

Zelenszkij alighanem arra utalt, hogy az utóbbi hónapokban csökkent a nyugati szövetségesek által Ukrajnának nyújtott katonai segélyek mennyisége, különösen a Washingtonból érkező 60 milliárd dolláros csomag aktuális elemei hiányoznak, melyek gyors kézbesítését az amerikai kongresszus politikai vitái akasztották meg.

Olvasói sztorik