Élő Nagyvilág

Egy család 12 tagja halt meg az éjjel Gázában

AFP
AFP
  • A gázai háború tavaly októberi kirobbanása óta Izrael 24. alkalommal hajtott végre légicsapást Szíriában.

A közel-keleti konfliktus március 16-i eseményeiről itt olvashat.

Scholz: Az nem fordulhat elő, hogy a Rafahba menekült embereket közvetlenül fenyegesse bármilyen katonai akció

A gázai övezeti Rafah megtámadása nagyon megnehezítené a regionális béke ügyét, mert rengeteg civil áldozattal járna – jelentette ki vasárnap Olaf Scholz német kancellár, II. Abdalláh jordániai uralkodóval folytatott megbeszéléseit követően.

Ez az egyik fő érv, amelyet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésein is felhoz majd vasárnap, a térségben tett villámlátogatása során – mondta Scholz.

A tárgyalásokra azt követően került sor, hogy Izrael pénteken jóváhagyta a palesztin terület déli peremén fekvő város megtámadásának tervét, ahol a 2,3 millió lakos több mint fele menedéket keresett az öt hónapja tartó háború során.

„Most arról van szó, biztosítsuk, hogy hosszú távú tűzszünetet érjünk el” – mondta Scholz, miután a jordániai királlyal tárgyalt a Vörös-tenger partján fekvő Akabában.

Arra a kérdésre, hogy kész-e nyomást gyakorolni Netanjahura a támadás megakadályozása érdekében, Scholz azt mondta, „teljesen egyértelmű, hogy mindent meg kell tennünk, hogy a helyzet ne legyen rosszabb, mint amilyen már most is”.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, de az nem fordulhat elő, hogy a Rafahba menekült embereket közvetlenül fenyegesse ott bármilyen katonai akció

– fejtette ki a német kancellár. Német kormánytisztviselők az elmúlt hónapokban hangsúlyozták, hogy Izraelnek be kell tartania a nemzetközi jogot a Hamász támadásaira adott válaszlépések során, és felszólították Izraelt, hogy engedjen be több humanitárius segélyt a Gázai övezetbe. Elítélték egyben a ciszjordániai zsidó telepesek erőszakos fellépését.

Scholz elmondta, a II. Abdalláh királlyal folytatott megbeszélések ismét világossá tették, mennyire fontos, hogy minden tárgyaláson szóba kerüljenek az Izrael és egy palesztin állam közötti lehetséges békés együttélés hosszú távú kilátásai.

KAY NIETFELD / DPA / AFP

Netanjahu nem enged a nemzetközi nyomásnak

Az izraeli kormányfő szerint a nemzetközi közösség előrehozott választásokat akar.

Benjámin Netanjahu arról beszélt, hogy folyamatosan két, katonai és politikai, fronton küzdenek, egyre nagyobb nyomás alatt.

A nemzetközi közösségben vannak, akik most próbálják megállítani a háborút, még mielőtt minden célját eléri.

Ezzel magyarázta, hogy hamis vádakat hoznak fel ellene, a kormány és a hadsereg ellen.

Erőfeszítéseket tesznek azért, hogy most, a háború kellős közepén választások legyenek. Mert tudják, hogy a mostani választások megállítják a háborút, és legalább hat hónapra megbénítják az országot.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a kormányfő alulmaradna az ellenzékkel szemben egy megmérettetésen, írta az MTI. Netanjahu ugyanakkor azzal érvelt, hogy Izrael eltökélt, a nemzetközi nyomás sem akadályozza meg, minden célját elérje, amiért Rafahban, az egyiptomi határnál várhatóan több hétig tartó hadműveletet kell végrehajtania.

Netanjahu átlépheti a „vörös vonalat”

Benjámin Netanjahu szerint Izrael szövetségeseinek nagyon rövid az emlékezetük a Hamász október 7-i támadásával kapcsolatban. Izrael miniszterelnöke vasárnap, a kormányülés elején a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen tervezett katonai akció kapcsán arról beszélt, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát.

– A nemzetközi közösségben lévő barátainknak mondom: ilyen rövid a memóriájuk? Ilyen gyorsan megfeledkeztek október 7-ről, amely a holokauszt óta a legvéresebb támadás volt a zsidók ellen? – tette fel a kérdést a politikus, hangsúlyozva, hogy Izrael folytatni fogja a gázai offenzíváját, beleértve Rafah városát is.

A Rafah elleni katonai művelet tervét az izraeli miniszterelnök pénteken hagyta jóvá. A térségben nagyjából 1,4 millió palesztin tartózkodik, a Hamász befolyása is nagy itt. Izrael szövetségesei heteken át lobbiztak azért, hogy a terület elleni szárazföldi invázió ne kezdődjön el. Joe Biden amerikai elnök is óva intette Izraelt, hogy átlépje a „vörös vonalat” a Rafah elleni szárazföldi akcióval. Bármilyen Rafah elleni támadás polgári áldozatokkal jár, és tovább romolhat a már amúgy is akut humanitárius válság Gázában.

Netanjahu hivatala közölte, hogy az izraeli hadsereg „műveleti kérdéseket” és a polgári lakosság evakuálását készíti elő Gáza legdélibb városából, Rafahból, ahova október 7. óta rengetegen menekültek.

YASSER QUDAIH / ANADOLU / AFP

Egy család 12 tagja vesztette életét Gázában az éjjeli bombázásokban

Egy család 12 tagja halt meg Deir-al Balahban, a Gázai övezet középső részén az éjszakai bombázások során, miután lakóházukat találat érte – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Az áldozatok között gyerekek is vannak, köztük egy két hónapos csecsemő. A beszámoló szerint legalább 61 palesztin halt meg a legutóbbi támadások során.

ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP

Kereskedelmi hajót támadtak Jemen partjainál

Robbanást jelentettek vasárnap egy kereskedelmi hajó közelében Jemen déli partjainál – jelentette az Egyesült Királyság tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO).

Egy kereskedelmi hajótól érkezett a jelentés a közelében történt robbanásról, 85 tengeri mérföldre keletre Ádentől, Jemen déli részén. A hajóban nem keletkezett kár, és a legénység biztonságban van, a hajó folytatta útját – tette hozzá a szolgálat.

A háború sújtotta Jemen nagy területeit ellenőrző húszik azt állítják, hogy a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtanak végre támadásokat, ahol Izrael október 7. óta háborúban áll a Hamász iszlamista mozgalommal.

Washington, Izrael legfőbb szövetségese decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de nem sikerült megállítani a támadásokat. Január közepe óta az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több csapást is végrehajtott a lázadók állásai ellen, akik az amerikai és brit hajókat „legitim célpontoknak” jelölték meg, miután kezdetben azt állították, hogy az Izraelhez kapcsolódó hajókat veszik célba.

Csütörtökön Abdel-Malek al-Húszi, a jemeni síita húszi felkelők vezetője (képünkön a kivetítőn) beszédében azt mondta, hogy mozgalma „folytatja és kiterjeszti (hadműveleteinek) hatókörét”.

MOHAMMED HUWAIS / AFP

A gázai szétlőtt kórházakban rekedt betegek helyzetére figyelmeztet egy német civil szervezet

Egy német orvosi segélyszervezet, a Cadus jelentése szerint több mint egy hónapja leállították a súlyos sérülteket evakuálását a Gázai övezetből. Arra figyelmeztetnek, hogy Gáza északi részén lévő egészségügyi intézményekben lévők nem kapnak megfelelő ellátást.

Patrick Münz, a Cadus gázai missziójának vezetője szerint a legsúlyosabb állapotban lévő betegeket azonnal el kellene szállítani. Gáza északi részén nem működnek az intenzív osztályok.

Izraeli légicsapás Szíriában

A szír állami hírügynökség egy meg nem nevezett katonai tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy a légvédelem több rakétát is lelőtt, amelyeket az izraeliek által megszállt Golán-fennsíkról indítottak. A támadásokban egy katona sérült meg, illetve anyagi kárt okozott.

A Guardian hivatkozik a brit székhelyű Syrian Observatory for Human Rights nevű ellenzéki szervezetre, amely szerint az izraeli csapások két katonai helyszínt is sújtottak a Damaszkusztól északkeletre fekvő Qalamoun-hegységben, azon a területen, ahol a Hezbollah libanoni fegyveres csoport működik. Az egyik célpont egy fegyverszállítmány volt – közölték.

Izrael 2024 eleje óta a 24. alkalommal mért csapást Szíriában, amelyek során 43 harcost – . a Hezbollah és az iráni Forradalmi Gárda tagjait – és kilenc civilt öltek meg.

Az izraeli tisztviselők nem nyilatkoztak az akcióról. A múlt héten az izraeli hadsereg közölte, hogy az elmúlt öt hónapban 4500 csapást mért a Hezbollah célpontjaira, amelyek többsége Libanonban, néhány pedig Szíriában történt.

Olvasói sztorik