Élő Nagyvilág

Újabb izraeli légicsapás érte az egyik gázai menekülttábort, sok a halott

MTI/EPA/Maxar Technologies
MTI/EPA/Maxar Technologies

Izrael Hamász ellen vívott háborújának pénteki eseményeiről itt számoltunk be.

Megérkeztek az első tengeri és légi segélyszállítmányok a Gázai övezetbe

Szombaton megérkezett és biztonságban ki is rakodták a Gázai övezetnek szánt első tengeri segélyszállítmányt – közölte szombaton a misszió mögött álló spanyol szervezet, a World Central Kitchen (WCK). Ugyanakkor a német légierő is ledobta első segélyszállítmányait.

Az Open Arms nevű civilszervezet hajója kedden indult útnak kétszáz tonna rakománnyal a ciprusi Lárnaka kikötőjéből, és pénteken érte el a Gázaváros előtti vizeket. A segélyszervezet tájékoztatása szerint szombatra “a teljes szállítmányt kirakodták, és előkészítik a partvidéken történő szétosztásra”. A szervezet helyi partnerekkel együtt 60 közösségi konyhát működtet az övezetben, amelyek a palesztin lakosság számára készítenek ételeket. A háború októberi kezdete óta a WSK saját közlése szerint 1500 teherautónyi élelmiszert szállított az övezetbe, és 37 millió adag ételt biztosított a helyi lakosságnak.

Az Open Arms missziója most először közelítette meg az elzárt területet tengeren. Az Európai Unió is tervez egy tengeri folyosót létesíteni a több mint kétmillió Gázai övezeti lakos ellátásának javítása érdekében. Ettől függetlenül az Egyesült Államok is tengeri folyosót tervez létesíteni, ehhez az amerikai hadsereg egy úszó dokkot épít a gázai partok közelében.

(MTI)

Izraeli jogvédők szerint embertelen körülmények között tartanak fogva palesztinokat

Bebörtönzött palesztinok jogait képviselő izraeli aktivisták arra hívták fel a figyelmet szombaton az ENSZ genfi székhelyén, hogy az emberi jogokat sértő körülmények között tartanak fogságban palesztinokat Izraelben. Tal Steiner ügyvéd, egy kínzásellenes izraeli civilszervezet vezetője az EFE hírügynökségnek elmondta, hogy a napokban találkozott az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó több testületének tagjaival és diplomatákkal, akiknek feltárta a bebörtönzött palesztinok helyzetét. Hivatkozva az izraeli börtönszolgálat adataira, közölte, hogy jelenleg mintegy tízezer palesztint tartanak börtönben, kétszer annyit, mint a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi támadását megelőzően.

Körülbelül 3500-5000 palesztint tartanak fogva Ciszjordániában, és mintegy 600-at börtönöztek be magában Izraelben október 7-e óta.

A fogvatartottak másik csoportjához a Gázai övezetben őrizetbe vett palesztinok tartoznak, akiket fogolytáborokká alakított laktanyákban tartanak fogva. Róluk a hatóságok nem adnak tájékoztatást Steiner szervezetének állítása szerint, de úgy becsülik, jelenleg 800-1000 ember lehet ezekben a táborokban.

A laktanyákban fogva tartott palesztinokat a jogvédők nem látogathatják, viszont a szabadon engedett palesztinok elmondásából dokumentálták az ezekben a létesítményekben történt jogsértéseket. E beszámolók szerint embertelen körülmények között tarják fogva a bebörtönzötteket, szabadtéri ketrecekbe zárják őket, megbilincselve és bekötött szemmel, és az idő nagy részében térdepelniük kell – állította.

„A hadseregtől származó információkból tudjuk, hogy 27 palesztin halt meg tavaly október 7-e óta a katonai táborokban” – mutatott rá Steiner, megjegyezve, hogy sejtésük szerint ennél többen is lehetnek az áldozatok. „A mi felelősségünk is, ezért fel kell emelnünk a szavunkat az ellen, hogy Izrael állam megengedi ezeknek a fogolytáboroknak a működését, és a nevünkben követ el visszaéléseket és kínoz foglyokat” – hangsúlyozta a jogvédő.

(MTI)

Éhínség fenyeget a Gázai övezet északi részén az ENSZ szerint

A Gázai övezet északi részén minden harmadik 2 év alatti gyermek súlyosan alultáplált, és már fennáll az éhínség veszélye – közölte szombaton a palesztin enklávéban működő ENSZ-ügynökség, az UNRWA.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező és munkaközvetítő hivatala a Közel-Keleten, az UNRWA közösségi médiában közzétett jelentése szerint “a gyermekek alultápláltsága egyre szélesebb körű, és soha nem látott méreteket ölt Gázában”.

A gázai kórházak már alultápláltságban, illetve kiszáradásban elhunyt gyermekekről is beszámoltak.

Több mint öt hónapja tart Izrael légi és szárazföldi hadjárata a Gázai övezetben, amelyet a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása váltott ki. Az enkláve nagy része már romokban hever, és a 2,3 millió lakos nagy hányada elhagyni kényszerült lakhelyét, menekülttáborokban néz szembe a súlyos humanitárius válsággal.

Az élelmezésbiztonságot figyelő nemzetközi szervezet, az IPC várhatóan hamarosan jelentést készít a gázai éhínség mértékéről. Decemberi jelentésében a szervezet már az éhínség veszélyére figyelmeztetett a májusig tartó időszakra vonatkozóan. Az éhínség definíciója szerint akkor áll fenn, ha a lakosság legkevesebb 20 százaléka súlyos élelemhiánnyal küzd, háromból egy gyermek akut alultápláltságban szenved, és 10 ezer emberből naponta kettő éhenhal, vagy alultápláltság okozta valamilyen betegségbe hal bele.

(MTI)

Újabb izraeli légicsapás érte az egyik gázai menekülttábort

Legkevesebb 36 halálos áldozatot követelt egy újabb izraeli légicsapás a Gázai övezeti Nuszeirat menekülttáborban helyi egészségügyi források szombati jelentése szerint – írja az MTI.

Szemtanúk a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondták, hogy izraeli repülőgépek több rakétát lőttek ki egy palesztin család házára a táborban, ami annak teljes megsemmisüléséhez és a szomszédos házak megrongálódásához vezetett. Orvosi forrásoktól a Hszinhua úgy értesült, hogy az izraeli rajtaütés 36 ember, köztük gyermekek és terhes nők halálát okozta.

A Hamász irányítása alatt álló kormányzati médiahivatal teljes mértékben az amerikai kormányt, a nemzetközi közösséget és Izraelt tette felelőssé „a védtelen civilek elleni bűncselekmények és mészárlások eszkalációjáért”.

A hivatal közleményében szólította fel a szabad világ minden országát: gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy hagyja abba a „népirtó háborút”.

Egészségügyi minisztérium: 63 palesztin halt meg izraeli csapásokban az elmúlt 24 órában

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában 63 palesztin halt meg és 112-en megsebesültek az izraeli csapásokban – írja a The Guardian.

A közlemény szerint legalább 31 553 palesztin meghalt és 73 5469-en megsebesültek az október 7. óta tartó izraeli csapásokban Gázában.

A minisztérium nem tesz különbséget a harcolók és a nem harcolók között.

„Minden harmadik két év alatti gyermek súlyosan alultáplált Gáza északi részén”

Az ENSZ Palesztina Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynöksége (Unrwa) szombaton azt közölte, hogy „minden harmadik két év alatti gyermek jelenleg súlyosan alultáplált Gáza északi részén” egy X-en közzétett posztban.

„A gyermekek alultápláltsága gyorsan terjed, és soha nem látott szintet ér el Gázában. Éhínség fenyeget. Nincs vesztegetni való idő” – tette hozzá.

Az AFP jelentése szerint a Hamasz által irányított gázai övezet egészségügyi minisztériuma az elmúlt hetekben legalább 27 halálesetet regisztrált alultápláltság és kiszáradás miatt, többségükben gyerekek.

Jogvédők szerint rendszerszintűek a visszaélések az izraeli börtönökben

Rekordszámú palesztin fogoly raboskodik az izraeli börtönökben, ahol „szisztémás visszaélésekkel” és kínzással szembesülnek – figyelmeztettek jogvédők, és nemzetközi fellépést követelnek – írja az AFP.

Mint írják, számos izraeli civil szervezet tagja utazott Genfbe a héten, hogy az ENSZ előtt aggodalmát fejezze ki az ország börtöneiben kialakult súlyos „válság” miatt. „Rendkívül, rendkívül aggódunk” – mondta Tal Steiner , az Izraeli Kínzás Elleni Nyilvános Bizottság (PCATI) ügyvezető igazgatója . „Amit most látunk, az egy válság” – mondta az AFP-nek.

Izraeli források szerint október 7-e óta állítólag kilenc ember halt meg rács mögött. „Jelenleg csaknem 10 ezer palesztin van izraeli őrizetben, ami 200 százalékos növekedés minden szokásos évhez képest” – mondta.

Míg az ENSZ és mások régóta aggodalmukat fejezték ki az izraeli börtönökben a palesztin fogvatartottak körülményeivel kapcsolatban, Steiner szerint a helyzet drámaian romlott a gázai háború kitörése óta . Szervezetének október 7-e óta sikerült dokumentálnia az izraeli börtönrendszerben elkövetett kínzások „19 egyértelmű esetét”, beleértve a szexuális erőszakot is – mondta az AFP-nek.

Az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat azt mondta az AFP-nek: „Minden foglyot a törvény szerint tartanak fogva”.

Mólót épített a segélyszervezet, hogy kirakodhasson 200 tonna élelmiszersegélyt

Egy amerikai jótékonysági szervezet szombaton közölte, hogy csapata a háború sújtotta gázai övezetben befejezte az ostromlott területre elért első tengeri segélyszállítmány kirakodását – írja az AFP alapján a Guardian.

„Minden rakományt kipakoltak, és Gázában a kiosztásra készülnek” – áll a World Central Kitchen (WCK) közleményében, amely szerint a segély „majdnem 200 tonna élelmiszer volt”. A csoport egy második, 240 tonna élelmiszert szállító hajót készít elő, hogy elinduljon Ciprusról, amely a Földközi-tenger keleti részén átívelő új tengeri segélyút kiindulópontja.

A humanitárius erőfeszítések célja az élelmiszerhiány enyhítése, amely miatt az ENSZ és a segélyszervezetek éhínségre figyelmeztettek Gázában.

Ez a szállítmány raklapokon konzerveket és ömlesztett termékeket tartalmaz, beleértve a babot, sárgarépát, tonhalkonzervet, csicseriborsót, kukoricakonzervet, párolt rizst, lisztet, olajat és sót

– közölte a WCK. A második szállítmány egy targoncát és egy darut is tartalmazna, amelyek segítik a szállítást – tette hozzá.

Az AFP jelentése szerint az amerikai jótékonysági szervezetnek mólót kellett építenie Gáza városától délnyugatra a segélyek kiszállításához.

José Andrés, a WCK alapítója pénteken az X közösségimédia-platformon azt közölte, hogy az első szállítmány „teszt” volt, és „hetente több ezer tonnát tudunk hozni”.

Olvasói sztorik