Élő Nagyvilág

Navalnij üzent az orosz népnek, mit kell tenniük, ha ő halott lesz

The National Desk / YouTube
The National Desk / YouTube

A háború pénteki eseményeit itt tudja visszaolvasni.

Zelenszkij: az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne támogassa Ukrajnát

A Joe Biden amerikai elnök által Ukrajna számára ajánlott katonai segélycsomag washingtoni képviselőházi elfogadását sürgette Münchenben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton.

„Számítunk a kongresszus pozitív döntésére. Számunkra létfontosságú ez a csomag” – hangsúlyozta Zelenszkij a Kamala Harris amerikai alelnökkel a biztonságpolitikai fórum keretében lezajlott tárgyalás után közösen tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, Ukrajna a legfontosabb szövetségesének további támogatásától függ, és hozzátette, hogy nagyon hálásak az eddigi segítségért.

Tobias SCHWARZ / POOL / AFP Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kamala Harris amerikai alelnök sajtótájékoztatót tart a Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC) a dél-németországi Münchenben 2024. február 17-én.

Zelenszkij szerint Ukrajna stratégiai partnereként az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne támogassa országát. Hozzátette viszont, hogy az amerikai-ukrán szövetség fennmaradására számít.

Az amerikai szenátus a közelmúltban támogatta az Ukrajnának szánt mintegy 60 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot. A képviselőházi jóváhagyás azonban még várat magára. Kamala Harris hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mögött áll, és Joe Biden elnök tovább küzd azért, hogy az ország megkapja a szükséges segítséget az orosz agresszió elleni harcához.

(MTI)

80 százalékos Putyin támogatottsága a választási kampány kezdetén

Az orosz választópolgárok csaknem 80 százaléka a hivatalban lévő elnökre, Vlagyimir Putyinra szavazna, ha most vasárnap rendeznék a választásokat, tette közzé friss felmérésének eredményét honlapján szombaton az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM).

Alexander RYUMIN / POOL / AFP

Az 1600 fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés eredményeinek közzétételét az oroszországi elnökválasztás kampányának hivatalos kezdetére időzítették. A felmérés eredményei szerint a független jelöltként induló Putyinra 79 százalék szavazna, míg vetélytársai közül Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek párt) 4, Nyikolaj Haritonov (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja) szintén 4, Leonyid Szluckij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt) pedig 2 százalékot szerezne. Választási részvételi szándékát a megkérdezettek 77 százaléka jelezte, közülük 63 százalék biztosan, 14 valószínűleg elmegy szavazni.

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács március 17-re írta ki az elnökválasztást, majd a központi választási bizottság úgy döntött, hogy a választást március 15. és 17. között rendezik meg. Ez lesz az Oroszországi Föderáció történetében az első háromnapos elnökválasztás. A szavazólapon az említett négy jelölt neve fog szerepelni.

(MTI)

Tucker Carlson Navalnijról: Vezetőnek lenni annyit jelent, hogy néha megölsz embereket

A néhány napja még Putyinnal interjúzó Tucker Carlson Dubajban vett részt a World Governments Summit konferenciáján, ahol a pódiumon ülve, a beszélgetés egy pontján Alekszej Navalnij is szóba került. Az orosz ellenzék emblematikus alakja ekkor még életben volt, egy nappal később érkezett a hír arról, hogy hirtelen rosszul lett és meghalt a börtönben.

Minden vezető öl embereket, ki többet, ki kevesebbet. Vezetőnek lenni annyit jelent, hogy néha megölsz embereket

– válaszolt a Navalnijjal kapcsolatos kérdésre a Fox News egykori műsorvezetője.

Új feladat áll az Avgyijivkából kivonuló ukrán csapatok előtt

A Donyec megyei Avgyijivkából történt kivonulásukat követően új védelmi vonalat építettek ki az ukrán csapatok a várostól nyugatra – közölte Dmitro Licsovij, a frontszakasz katonai szóvivője szombaton az ukrán televízióban.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka elmondta, hogy a kivonulás közben néhány ukrán katona orosz fogságba esett. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról adott hírt, hogy az ország keleti részén három orosz vadászgépet – két Szu-34-es vadászbombázót és egy Szu-35-ös vadászrepülőgépet – lőtt le a légvédelem.

Az orosz csapatok október óta ostromolták az egykor több mint 30 ezer lakosú várost. Az elmúlt napokban egyre nehezebbé vált az ukrán védők helyzete. Az ukrán hadsereg Avgyijivkában állomásozó 110. dandárjának sajtószolgálata pénteken a Facebookon arról írt, hogy az ukrán katonák embertelen körülmények között védekeztek.

(MTI)

Nyilvánosságra került Navalnij üzenete, amit halála esetére küldött az oroszoknak

Felkerült a YouTube-ra egy eddig nem publikált videórészlet a két évvel ezelőtt Navalnijról forgatott dokumentumfilmből, amiben az orosz ellenzék vezére arról beszélt, mit üzenne honfitársainak a halála esetén – vette észre a hvg.

Alekszej Navalnijról a mérgezése és berlini lábadozása idején készített dokumentumfilmet a szintén nagy Putyin-kritikusnak számító Daniel Roher rendező. A forgatás egy pontján Roher feltette a fenti kérdést Navalnijnak, mire ő angolul annyit mondott, „egyszerű az üzenetem arra az esetre, ha megölnének: ne adjátok fel”. Ezután a rendező megkérte, hogy oroszul is válaszolja meg a kérdés. Navalnij erre a következőket mondta:

„Valami nagyon nyilvánvalót kell mondanom nektek. Nem adhatjátok fel. Ha úgy döntenek, hogy megölnek engem, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amit ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Ne legyetek tétlenek!”

A Navalnij című film tavaly elnyerte a legjobb dokumentumfilmek járó Oscar-díjat.

Nem volt a hullaházban Navalnij holtteste

Alekszej Navalnij szóvivője elmondta, hogy az ellenzéki vezető holtteste nem volt abban a hullaházban, ami annak a börtönnek a közelében van, ahol Navalnij meghalt – írja a The Guardian.

Kira Yarmys szóvivő elmondta, hogy Navalnij anyja és ügyvédje szombaton meglátogatta azt a hullaházat, amelyről azt a tájékoztatást kapták, hogy Navalnij holtteste ott van elhelyezve. Azonban a hullaházat bezárták, és közölték velük, hogy az orosz ellenzéki holtteste nincs ott.

200 fölé emelkedett a letartóztatott orosz Navalnij-párti tüntetők száma

A The Guardian azt írja, hogy Alekszej Navalnij halála után emelkedett az Oroszországban letartóztatott tüntetők száma. Egy helyi jogvédő szervezet szerint ugyanis legalább 212 embert vettek őrizetbe a pénteki és szombati oroszországi eseményeken, amelyeket Navalnij emlékére tartottak. Megjegyzik, ez az elmúlt 18 hónap legnagyobb tiltakozó letartóztatási hulláma.

Mint írják, a rendőrség legalább 109 embert vett őrizetbe Szentpéterváron, és legalább 39 embert Moszkvában, az ország két legnagyobb városában – közölte a csoport.

A csoport egyéni letartóztatásokról is beszámolt Oroszország kisebb városaiban, a határ menti Belgorodtól, ahol hét ember vesztette életét csütörtökön egy ukrán rakétacsapásban, egészen Vorkutáig, egy sarkvidéki bányászati ​​előőrsig.

Fél percet sem kapott Navalnij halálhíre az orosz állami tévében

Miközben világszerte címlapokra került Alekszij Navalnij halála, az orosz média alíg szentelt figyelmet a történteknek. A hvg.hu szerint péntek este az orosz állami televízió 45 perces fő híradója mindössze 28 másodpercet szentelt az ország legjelentősebb ellenzéki figurájának. Halálát szinte csak mellékesen említették.

Az orosz börtönszolgálat hivatalos közleményes szerint Navalnij egy sétát követően elvesztette az eszméletét, és az újraélesztési kísérletek sikertelenek voltak.

Navalnij támogatói végig azt állították, hogy letartóztatása és bebörtönzése politikai indíttatású kísérlet arra, hogy elnyomják Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni kritikáját.

Tiltakozások, tiszteletadások és letartóztatások Navalnij halála miatt

Az Oroszországban egy börtönben meghalt Alekszej Navalnij halálát világszerte tiltakozások, tüntetések, és megemlékezések kísérték – írja a BBC.

A 47 éves politikai aktivista támogatói az orosz nagykövetségek és más helyszínek előtt gyűltek össze a világ nagyvárosaiban, köztük Londonban, Párizsban, Genfben és New Yorkban is.

Berlinben nagy tömegek azt kiabálták, hogy „Putyin Hágába”, Oroszország londoni nagykövetsége előtt pedig a tüntetők „Navalnij a mi hősünk” feliratú táblákat tartottak fel.

Több mint 100 ember gyűlt össze Genfben az Egyesült Nemzetek Szervezete előtt, ahol Navalnij portréit emelték fel és virágokat helyeztek el.

Oroszországban is voltak tüntetések. A közösségi médiában megjelent képeken emberek csoportjai láthatók, amint virágokat helyeznek el a rögtönzött moszkvai és szentpétervári emlékműveknél. A jelentések szerint több mint 100 embert vettek őrizetbe orosz városokban.

Kapcsolódó
Tudatosan választott tragikus sorsot: jelképpé válhat Navalnij halála
Meghalt a jelenkori orosz ellenzéki mozgalmak legismertebb képviselője, Alekszej Navalnij. A történtek párhuzamba állíthatók egy másik ellenzéki, Borisz Nyemcov kilenc évvel ezelőtti meggyilkolásával. Mindkettejük halála a Putyin-rezsim jelképévé válhat hosszabb távon.

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 5272-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5836-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Kivonul az ukrán hadsereg Avgyijivkából

Elhagyja az ukrán haderő Avgyijivkát – írja a Reuters. Ezt a hadsereg minap kinevezett főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij jelentette be szombaton.

Azt mondta, a visszavonulásra a bekerítés elkerülése és a katonák életének védelme érdekében volt szükség. A csapatokat a kelet-ukrajnai város előtti védelmi vonalba vonják vissza.

Az orosz erők 2023 októberében kezdték fokozni a támadásaikat a Donyecktől nem messze fekvő település ellen, a kitartó ostrom következményeként már az ukránok is arról beszélnek, hogy az orosz erők egyre jobban benyomulnak a városba. Avgyijivka szerepe kulcsfontosságú lenne abban, hogy Oroszország biztosítani tudja a két megszállt keleti tartományt, Donyecket és Luhanszkot.

Bár katonai szakértők egyetértenek abban, hogy a város elvesztése nem jelentené automatikusan Kijev megrogyását a háborúban, de azt is valószínűsítik, hogy Avgyijivka elvesztése amellett, hogy komoly csapást mérne az ukránok moráljára (egyúttal pedig hatalmas győzelmet az oroszoknak), stratégiai szempontból kimondottan jó helyzetbe hozná Moszkvát, ami így ellenőrzése alatt tartaná Donyecket, mint logisztikai csomópontot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik