Nagyvilág

Tudatosan választott tragikus sorsot: jelképpé válhat Navalnij halála

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017. március 30-án.
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017. március 30-án.
Meghalt a jelenkori orosz ellenzéki mozgalmak legismertebb képviselője, Alekszej Navalnij. A történtek párhuzamba állíthatók egy másik ellenzéki, Borisz Nyemcov kilenc évvel ezelőtti meggyilkolásával. Mindkettejük halála a Putyin-rezsim jelképévé válhat hosszabb távon.

Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus halálhíréről az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat helyi adminisztrációja számolt be pénteken. A Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú büntetés-végrehajtási intézetének honlapján olvasható közleményében azt írták, a politikus pénteken séta után rosszullétre panaszkodott, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Rögtön orvost riasztottak hozzá, de már nem tudták újraéleszteni. A halál pontos okát még nem közölték.

Alekszej Navalnij 47 éves volt. Az oroszországi Butiny településén született, 1976. június 4-én. Ő volt Vlagyimir Putyin legismertebb és legelszántabb ellenfele, akiről halála napján elmondhatjuk, hogy szinte tudatosan választotta ezt a tragikus sorsot.

Korábban ugyanis már túlélt egy feltételezhető gyilkossági kísérletet, amikor 2020. augusztus 20-án a Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton rosszul lett. A gép Omszkban szállt le, megszakítva a menetrend szerinti járat útját. Ott Navalnijt kórházba szállították és lélegeztetőgépre kapcsolták. Hívei nagy nehezen kijuttatták Németországba, ahol a Bundeswehr laboratóriumában kimutatták a Novicsok, illetve ahhoz hasonló anyag jelenlétét. Navalnij túlélte a feltételezhető gyilkossági kísérletet, egy ideig kómában volt, majd lassú felépülés várt rá.

Ez volt az a hírhedt eset, amikor az orosz titkosszolgálatok különleges egysége, miután hosszú ideje követte Navalnijt, a feltételezések szerint az alsónadrágjába juttatott idegmérget. A CNN és a Bellingcat oknyomozó média együttes nyomozásakor eljutottak a különleges orosz titkosszolgálati csoport egy tagjához, Konsztantyin Kudrjavcevhez is, aki telefonon elismerte részvételét az akcióban.

Az orosz FSZB, a szövetségi biztonsági szolgálat akciócsoportjának névsorát és feletteseik hierarchiáját a CNN egyik cikkében lehet nyomon követni. A CNN és a Bellingcat újságírói becsöngettek később Kudrjavcevhez, de ő rájuk vágta az ajtót, nem volt hajlandó nyilatkozni nekik.

Ezután – a Szabad Európa szerint – őrizetbe vették Ljubov Szobolt, Navalnij ügyvédjét és több munkatársát is, miután felkeresték a Navalnij-mérgezést beismerő FSZB-s ügynököt.

Navalnij-híveivel Oroszország-szerte folyamatosak a leszámolások évek óta. Nemrégiben írtunk arról, hogy még a távoli Baskírföldön is a szövetségi hatóságok egyik legfőbb feladata az ottani ellenzékiek közül a Navalnij-hívek üldözése.

A 2020-as merényletkísérletet túlélte ugyan Navalnij, de ezután következett a legvégzetesebb „visszatérése”, amely minden addiginál kockázatosabb lépés volt. Felépülése után ugyanis gyakorlatilag tudatosan választotta akár a halállal is fenyegető hazatérést. 2021 januárjában visszament Oroszországba, ahol különböző mondvacsinált okokból őrizetbe vették, majd bíróság elé állították, hiába tiltakoztak letartóztatása ellen Oroszország-szerte.

Navalnijt egyik börtönből a másikba szállították, egyik vádat a másik után emelték ellene, miközben folyamatosan érkeztek a hírek állapotának romlásáról.

A lett elnök máris megnyilatkozott Navalnij haláláról. A balti ország első embere szerint a Putyin-rezsim ölte meg Navalnijt. Ám valószínűleg sohasem tudjuk meg, hogy mi történt pontosan az Északi-sarkkörhöz közeli büntetőtelepen Navalnijjal.

Alekszandr NEMENOV / AFP Alekszej Navalnij a moszkvai városi bíróság egyik tárgyalótermében felállított képernyőn. Az ellenzéki politikus egy börtöntelepről videokapcsolaton keresztül vett részt a kilencéves börtönbüntetése elleni fellebbezésének tárgyalásán Moszkvában, 2022. május 24-én.

Clarissa Ward, a CNN tudósítója szerint Putyinnak nemcsak politikai ellenzéke volt Navalnij, hanem egész élete Putyin személyiségével szembehelyezkedve jeleníthető meg. Hiszen Navalnij relatíve szegény volt, rendezett családi életet élt (amíg tehette, és nem vetették börtönbe) és a korrupció ellen is küzdött. Mindez Ward szerint nem mondható el Putyinról, akinek gazdagsága, válása, házasságon kívüli kapcsolatai közismertek, azon kívül, hogy politikailag is szemben állt Navalnijjal. A tudósító ezért a bebörtönzött, sarkkör közeli büntetőtelepeken tartott Navalnijt a dél-afrikai szabadsághőshöz, Nelson Mandelához hasonlította. Ward úgy véli, hogy

az orosz ellenzéki vezető tevékenysége halálával még erősebb jelképpé válhat, mint amit eddig elért a Putyin-ellenes akcióival.

A CNN az esetet párhuzamba állította Jevgenyij Prigozsin, az orosz zsoldosvezér, a Wagner-csoport főnökének rejtélyes tavalyi repülőgépbalesetével. Mindez mutatja szerintük, hogy Vlagyimir Putyin miként bánik ellenfeleivel. Prigozsin azonban nem politikai, hanem fegyveres akciókat hajtott végre Oroszországon belül, tehát valójában nem hasonlítható Navalnij esetéhez. Utóbbi sokkal inkább párhuzamba állítható Borisz Nyemcov politikus kilenc évvel ezelőtti megölésével.

Az akkori gyilkosság után öt csecsen férfit vádoltak a 2015. február 27-ről 28-ára virradó éjszaka elkövetett merénylettel, 2017-ben elítélték őket. Az 1959-ben született Nyemcov, aki volt miniszterelnök-helyettes és energiaügyi miniszter is Oroszországban, ugyanúgy Putyin korrupt rendszerét támadta, mint Navalnij, és ugyanúgy politikai mozgalmakat indított, mint a most egy sarkköri büntetőtelepen elhunyt ellenzéki vezető.

Nyemcov halálára így emlékezett Grigorij Javlinszkij orosz politikus, a Jabloko nevű szociálliberális alapító-elnöke 2020-ban, abban az évben, amikor feltehetően megmérgezték Navalnijt: „Öt évvel ezelőtt ölték meg Borisz Nyemcovot. Előtte egy évvel már megtörtént a Krím annektálása, a Donyeckben már lendületet vett a háború. Ám az ellenzéki politikusnak, az autoriter hatalom megalkuvás nélküli kritikusának, Vlagyimir Putyin személyes opponensének demonstratív megölése a Kreml falai közelében későbbi bajok és bűncselekmények kiindulópontja lett.”

Navalnij pályafutása

Navalnij 1993 és 1998 között Moszkvában, a Népek Barátsága Egyetem jogi karán végezte tanulmányait. 1999–2001-ben az orosz kormány alá tartozó felsőoktatási intézményben tanult tovább, majd pénzügyi szakértőként és jogászként dolgozott. 2000 és 2007 között a Jabloko nevű szociálliberális pártban volt aktív, de onnan végül kizárták. Ezelőtt, eközben és ezután is azonban számos korrupcióellenes szervezet, egyesület mozgalom alapításában és működtetésében vett részt.

 

2013-ban öt év felfüggesztett börtönre ítélték egy állítólagos 2008-as sikkasztás miatt. Navalnij ekkor óvadék fejében szabadult. Ezután megpróbált elindulni a 2018-as orosz elnökválasztáson, már 2017 tavaszán megkezdte erre a kampányát. Ám már 2017 nyarán rövidebb börtönbüntetésre ítélték, és emiatt a választási bizottság később diszkvalifikálta az elnökjelöltek közül.

 

A választást természetesen legfőbb politikai ellenfele, Vlagyimir Putyin nyerte meg, de előtte még újra, átmenetileg őrizetbe vették Navalnijt, majd betiltották alapítványát is. A 2018 januári választásokat Navalnij és hívei hiába próbálták bojkottal megakadályozni, majd ezután következett a már említett 2020-as mérgezéses eset. Miután 2021-ben hazatért Oroszországba, Navalnij gyakorlatilag már nem volt szabadlábon, élete utolsó éveit Putyin börtöneiben töltötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik