Élő Nagyvilág

Két év után nagyon közel az oroszok egy kulcsfontosságú város elfoglalásához

OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Biden: Putyin a felelős Navalnij haláláért

Nem lepte meg, de feldühítette Alekszej Navalnij halálhíre Joe Bident, erről beszélt a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök az MTI híradása szerint.

Pontosan nem tudjuk, mi történt, de kétségtelen, hogy Navalnij halála olyasvalaminek a következménye, melyet Vlagyimir Putyin és a gazfickói műveltek

– jelentette ki az elnök, hozzátéve: az orosz hatóságok majd elmondják a maguk verzióját. „De ne legyenek kétségeik, Putyin a felelős Navalnij haláláért.”

Emlékeztetett arra, hogy Navalnij biztonságban élhetett volna az emigrációban, de ő annyira mélyen hitt a hazájában, Oroszországban, hogy inkább visszatért, hogy folytassa munkáját, noha tudta, hogy börtönbe vethetik vagy megölhetik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Oroszország a felelős azért a helyzetért, amely Navalnij halálához vezetett, és ez rávilágít a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét jellemző gyengeségre és korrupcióra.

Az ukrán erők visszavonultak egy avgyijivkai állásukból

Az ukrán védelmi erők emberéletek megmentése és a hadműveleti helyzet javítása érdekében visszavonultak a Donyeck mellett fekvő Avgyijivka Zenit elnevezésű állásából a város délkeleti külterületére – jelentette be pénteken Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka.

A katonai vezető hozzátette: az ukrán erők jelenleg csapatokat csoportosítanak át, és erősítik az alegységeiket. Szavai szerint több hónapos szembenállás után született meg a döntés a visszavonulásról.

Ezt a pozíciót mindaddig megtartottuk, amíg lehetővé tette az ellenség hatékony megfékezését és megsemmisítését. Taktikailag ennek az állásnak az elfoglalása nem biztosít stratégiai előnyt az ellenségnek, és nem változtat a helyzeten az avgyijivkai védelmi műveleten belül. Jelenleg folyik a csapatok átcsoportosítása, az utánpótlás és az alegységek új pozíciókba rendezése. Tervben van az alegységek megerősítése

– fűzte hozzá.

Az avgyijivkai szektorban harcoló harmadik ukrán önálló rohamdandár a Facebookon közölte, hogy legalább 15 ezer orosz katona harcol ellenük ezen a frontszakaszon, s az oroszok veszteségei ellenére továbbra is rendkívül nehéz a helyzet. „Dandárunk súlyos vereséget mért az orosz fegyveres erők 74. és 114. önálló gépesített lövész dandárjaira” – írták hozzátéve, hogy becslések szerint mintegy 4200 orosz katona halt meg, vagy szenvedett sérüléseket.

Az ukrán rohamdandár a Telegramon arról is hírt adott, hogy az orosz hadsereg foszfor tartalmú bombákat vet be az Avgyijivkát védő ukrán csapatok ellen. Olekszandr Borgyin, a dandár szóvivője egy tévéműsorban azt mondta, hogy 250 kilogramm és fél tonna súlyú légibombákat dobnak le naponta legalább ötvenszer. A dandár közlése szerint a foszforos bombáktól üzemanyagtartályok gyulladtak ki, és sűrű, mérgező füstben áll a város kokszgyára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, az orosz hadsereg Avgyijivka elfoglalására tett kísérletével kapcsolatban leszögezte: a katonai vezetéstől mindenekelőtt az ukrán katonák életének megmentését követeli meg.

Emlékszünk arra, mit tesz Oroszország városainkkal és falvainkkal: addig nem nyugszanak, amíg teljesen el nem pusztítanak minden élőlényt, ami ott van. Embereink, katonáink hősiesen védik a stratégiai létesítményeket, és azokat a logisztikai útvonalakat, amelyeken előretörhet az ellenség

– fogalmazott, kiemelte: a hadseregünk a legfontosabb, amink van, ezért a lehető legkisebb emberveszteségre kell törekednünk.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész pénteken újságíróknak kijelentette, hogy Oroszország legalább 24 darab, Észak-Koreában gyártott ballisztikus rakétát vetett be eddig Ukrajna ellen. Szavai szerint a 2023. december 30. és 2024. február 7. közötti időszakban az oroszok legalább 12 támadást intéztek Ukrajna hét régiója – köztük a főváros, Kijev – ellen ilyen típusú rakétával. “Ezekben a támadásokban 14 civil vesztette életét, és több mint 70 ember sebesült meg” – hangsúlyozta a főügyész.

A hadifoglyokkal való bánásmódért felelős koordinációs központ a Telegramon nyilvánosságra hozta, hogy újabb 58 elesett ukrán katona holttestét szállították haza.

Az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 400 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 23 orosz harckocsit és 21 tüzérségi rendszert.

Michel: Az EU az orosz kormányt tartja felelősnek Navalnij haláláért

Az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij tragikus haláláért – írta Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke az X-en közzétett bejegyzésében pénteken.

Alekszej Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt. Ideáljaiért a végső áldozatot hozta

– írta Michel.

A tanács elnöke őszinte részvétét fejezte ki az orosz ellenzéki politikus családtagjainak és „mindazoknak, akik a legsötétebb körülmények között is küzdenek a demokráciáért a világ minden táján”.

A harcosok meghalnak. De a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget

– olvasható Michel bejegyzésében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejegyzésében azt írta, mélységesen felkavarta és elszomorította Alekszej Navalnij halálhíre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. Navalnij halála komor emlékeztető arra, hogy mit képvisel Putyin és rendszere. Küzdjünk együtt azok szabadságának és biztonságának védelméért, akik fel merészelnek lépni az önkényuralom ellen

– hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlement elnöke úgy kommentálta az orosz ellenzéki politikus halálhírét, hogy „a világ egy olyan harcost veszített el, akinek bátorságára nemzedékeken át fognak emlékezni”.

Megdöbbentő a Szaharov-díjas Alekszej Navalnij halála. Oroszország elvette a szabadságát és az életét, de a méltóságát nem. A demokráciáért folytatott küzdelme tovább él

– írta az X-en közzétett bejegyzésében.

(MTI)

Hevesek a harcok Avgyijivka körül

Továbbra is heves harcok folynak a kelet-ukrajnai, Donyeck megyei Avgyijivka körül – közölte az ukrán hadsereg pénteken.

Heves harcok zajlanak a városon belül. Csapataink minden rendelkezésre álló erőt és eszközt bevetnek az ellenség visszaszorítására. Új állásokat és szilárd erődítményeket készítenek elő, figyelembe véve minden lehetséges forgatókönyvet

– közölte Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka.

A tábornok a kialakult helyzetet „nehéznek, de ellenőrzés alatt lévőnek” nevezte, és azt mondta hogy a parancsnokok feladata a helyzet stabilizálása.

Az ukrán hadsereg a közösségi médiában közölte, hogy „helytállnak”, és a harcoló csapatokat megerősítették.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral, Párizsban pedig Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik, hogy kétoldalú biztonsági megállapodásokat írjon alá, csütörtök esti beszédében kijelentette: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy harcosaink elegendő vezetői és technológiai képességgel rendelkezzenek ahhoz, hogy minél több ukrán életet megmentsenek”.

(MTI)

A lengyel belbiztonsági szolgálat elfogott egy Oroszországnak kémkedő ukrán állampolgárt

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) elfogott egy ukrán állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy orosz ügynökként tevékenykedett Lengyelország területén – írja az MTI.

Az ABW csütörtökön közölte, hogy a férfi egy bűnszervezet keretében az orosz hírszerzés megbízásából cselekedett és figyelemelterelő, illetve szabotázsakciókat készített elő a nyugat-lengyelországi Wroclawban, ahol épületeket tervezett felgyújtani a stratégiailag fontos infrastruktúra létesítményei közelében. A hatóságok közlése szerint a férfi őrizetbevételekor bűnösségét igazoló bizonyítékokat találtak nála.

A január 31-én elfogott férfit elmarasztalása esetén 12 év börtön fenyegeti. Az illetékes bíróság az ügyészség indítványára elrendelte vizsgálati fogságát három hónapra.

Avgyijivka hamarosan orosz kézre kerülhet

Már a Fehér Ház is úgy kalkulál, hogy az Ukrajna keleti részén fekvő, hosszú ideje óta ostrom alatt álló Avgyijivkát hamarosan elfoglalhatják az orosz erők. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője úgy nyilatkozott a kérdésben, hogy nagyon nagy a veszélye annak, hogy a város Moszkva ellenőrzése alá kerül, ennek pedig legfőbb oka az, hogy a helyszínen lévő ukrán erők kifogytak a tüzérségi lőszerekből.

Ezt támasztja alá a Kyiv Independent híradása, ami szerint Ivan Siekach, a várost védő 110. különálló gépesített brigád szóvivője néhány napja azt mondta, hogy csapata már nem rendelkezik elegendő felszereléssel ahhoz, hogy egyedül tartsa Avgyijivkát. Erre válaszul az ukrán harmadik rohamdandár február 15-én megerősítette, hogy sürgősen átcsoportosították a Donyecki területre az erőiket, emellett ők is elismerték, hogy az ukránokra nézve rendkívül kritikus a helyzet a térségben.

Az orosz erők 2023 októberében kezdték fokozni a támadásaikat a Donyecktől nem messze fekvő település ellen, a kitartó ostrom következményeként már az ukránok is arról beszélnek, hogy az orosz erők egyre jobban benyomulnak a városba. Avgyijivka szerepe kulcsfontosságú lenne abban, hogy Oroszország biztosítani tudja a két megszállt keleti tartományt, Donyecket és Luhanszkot. Bár katonai szakértők egyetértenek abban, hogy a város elesztése nem jelentené automatikusan Kijev megrogyását a háborúban, de azt is valószínűsítik, hogy Avgyijivka elvesztése amellett, hogy komoly csapást mérne az ukránok moráljára (egyúttal pedig hatalmas győzelmet az oroszoknak), stratégiai szempontból kimondottan jó helyzetbe hozná Moszkvát, ami így ellenőrzése alatt tartaná Donyecket, mint logisztikai csomópontot.

Olvasói sztorik