Nagyvilág

Meghalt Alekszej Navalnij

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Meghalt Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin legnagyobb oroszországi kritikusa és ellenfele – írja a Sky News és az orosz Meduza. Az ellenzéki politikus 47 éves volt.

Navalnij halálhíréről az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat helyi adminisztrációja számolt be. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú büntetés-végrehajtási intézetének honlapján olvasható közleményében azt írták, a politikus pénteken séta után rosszullétre panaszkodott, majd szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Rögtön orvost riasztottak hozzá, de már nem tudták újraéleszteni. A halál pontos okát még nem közölték, az orosz állami médiához tartozó Russian Today viszont tudni véli, hogy vérrög okozta a politikus halálát.

Novaja Gazeta kereste Navalnij ügyvédjét, Leonyid Szolovjovot, aki nem cáfolta a híreket, bővebb tájékoztatást azonban a család kérésére nem adott. A Kreml ellenben máris reagált a hírekre. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta: „Navalnij halála miatt semmilyen különleges intézkedésre nem lesz szükség, amennyire tudjuk, a hatályos szabályoknak megfelelően a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat minden szükséges ellenőrzést és vizsgálatot elvégez.” Peszkov közölte azt is, hogy tájékoztatják Putyint a történtekről.

Közben Navalnij szóvivője, Kira Jarmysh a Novaja Gazetanak azt mondta, őket nem értesítették az orosz hatóságok a politikus haláláról, ők is a sajtóból értesültek mindenről. Navalnij jogi képviselője útban van a helyszínre, Jarmysh azt ígérte, amint vannak hivatalos információik, tájékoztatják a nyilvánosságot.

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke együttérzéséről biztosította Navalnij családját és szörnyűségesnek nevezte a tragédiát.

Alekszej Navalnij az orosz demokrácia legádázabb szószólójaként egész életében hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot. Gondolataim a feleségével és Oroszország népével vannak, akik számára ez egy hatalmas tragédia

jegyezte. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is méltatta a politikust, aki szavai szerint a szabadság és a demokrácia értékeiért küzdött, ezekért az eszmékért pedig a létező legnagyobb áldozatot hozta. Nála élesebben fogalmazott Stephane Sejourne, Franciaország külügyminisztere, ő azt mondta, Navalnij „az életével fizetett az elnyomó rendszerrel szembeni ellenállásáért. Annak, hogy egy büntetőtelepen kellett meghalnia, emlékeztetnie kell bennünket Putyin rendszerének valóságára”. Edgars Rinkevics lett elnök pedig kijelentette, „Navalnijt a Kreml brutálisan meggyilkolta”.

Francis Scarr, a BBC oroszszakértő újságírója az X-en arról ír, hogy Navalnij tegnap még bírósági meghallgatáson vett részt, videóhíváson keresztül jelentkezett be a büntetőtelepről. Bár a felvételek tanúsága szerint már ekkor is megviselt volt, az újságíró szerint a körülményekhez képest jól volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik