Élő Nagyvilág

Újabb parancsnokokat menesztett Zelenszkij

Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / AFP
Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / AFP

Trump arról beszélt, hogy nem fogja megvédeni az európai nemzeteket – megjött a NATO válasza

Donald Trump minden korábbinál erősebb kijelentést tett arról, hogy mennyiben tartaná be a NATO alapszerződésben rögzített kötelezettségeket, ha ő kerülne az USA élére. A volt elnök egy szombati nagygyűlésen arról beszélt, hogy egyszer azt mondta egy európai vezetőnek, hogy nem fogja megvédeni azt a nemzetet, amelyik elmarad a fizetésekkel, és „bátorítani” fogja az agresszorokat, hogy „tegyenek, amit akarnak”.

Minden sejtetés, amely arról szól, hogy a szövetséges tagállamok nem védik egymást, aláássa mindannyiunk biztonságát, köztük az Egyesült Államokét, és fokozott veszélynek teszi ki az amerikai és európai katonákat. A NATO elleni bármilyen támadásra egységes és erőteljes választ fogunk adni

– olvasható Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében.

A NATO tagjai vállalják, hogy megvédik a blokk bármely országát, amelyet megtámadnak. A katonai szövetség 31 tagállama megállapodott abban, hogy a bruttó hazai össztermék két százalékát fordítják védelmi kiadásokra, ám ezt célt egyedül 11 ország teljesíti.

Charles Michel, az Európai tanács elnöke szerint a meggondolatlan nyilatkozatok egyedül Putyin érdekeit szolgálják.

Trump kijelentéseit a Fehér Ház, a lengyel védelmi miniszter és a német külügy is elítélte.

(The Guardian)

Az ukránok szerint az orosz hadsereg is használja Elon Musk Starlink műholdas internetjét

Ukrajna vasárnap azt állította, hogy az orosz erők Elon Musk műholdas internetszolgáltatásának, a Starlinknek a termináljait használják a megszállt területeken, és a rendszerszintű használat bizonyítékaként közzétette a két orosz katona közötti üzenetváltás lehallgatását. A Starlink-rendszerek létfontosságúak voltak Ukrajna harctéri kommunikációjában Oroszország közel két éve tartó inváziója alatt.

A Reuters jelentése szerint a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága egy hangfelvételt tett közzé a Telegramban, amelyen az orosz 83. légi támadó dandár katonái beszélgetnek a terminálok kelet-ukrajnai felállításáról. Az igazgatóság nem közölt részleteket a használat állítólagos mértékéről, vagy arról, hogy hogyan szerezték be a terminálokat.

Andrij Juszov szóvivő szombaton az ukrán médiának azt mondta, hogy az ügy „kezd rendszerszintűvé válni”. Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére. A Starlink terminálokat üzemeltető SpaceX a múlt héten az X-en közzétett nyilatkozatában közölte, hogy „semmiféle üzletet nem köt az orosz kormánnyal vagy annak hadseregével”, és hogy szolgáltatása nem működik Oroszországban.

Két parancsnokot is menesztett Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb személycseréket hajtott végre az ukrán fegyveres erők parancsnokságán – az erről szóló rendeleteket az elnök hivatalos honlapján tették közzé vasárnap.

Zelenszkij menesztette Szerhij Najevet az ukrán egyesített erők parancsnoki tisztségéből, valamint Makszim Mirgorodszkijt a fegyveres erők légi támadócsapatainak parancsnoki posztjáról. Más rendeletekben az elnök kinevezte Olekszandr Pavljukot a szárazföldi erők parancsnokává, Jurij Szodolt az egyesített erők parancsnokává, Ihor Szkibjukot a deszant rohamcsapatok parancsnokává, míg Ihor Plakhutát a területi védelmi erők parancsnokává.

Orbán: kizárt, hogy Moszkva megtűrjön a küszöbén egy olyan államot, amely az EU és a NATO tagja

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy az ukrán államnak ütközőövezetként kellene működnie Oroszország és a Nyugat között, megfelelő biztonsági garanciákkal. A miniszterelnök szerint, hogy ha Kijev nem tudja az ütköző szerepét betölteni, akkor elveszti a területét, mert Moszkva újra és újra megtámadja. Kizárt ugyanis, hogy megtűrjön a küszöbén egy olyan államot, amely az EU és a NATO tagja – erről beszélt Orbán Viktor a Die Presse, az Osztrák Külpolitikai Társaság, valamint az ENSZ égisze alatt megjelenő European Voices lapnak. A hvg.hu szemléje szerint Orbán a volt osztrák kancellárral, Wolfgang Schüssellel folytatott beszélgetésben azt is kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy az ukránok Európát védenék, nem úgy, mint 1956-ban Magyarország.

Orbán szerint a lényegi kérdés nem az, hogy meg lehet-e bízni Oroszországban, hanem az, hogy a kontinens gyenge. Így Vlagyimir Putyinék nem veszik komolyan. Ezért erőt kell mutatni, ilyen alapon lehet megállapodni az orosz féllel – írja a hvg.hu.

Orbán arról is beszélt, hogy korszakváltásnak vagyunk szemtanúi, ami 500 évenként fordul elő: „a Nyugat vezető szerepének vége”.

Dél-Ukrajnát és Kijevet támadták éjszaka az oroszok

Éjszaka újabb dróntámadásokat indítottak az oroszok Kijev és Dél-Ukrajna ellen – írja a The Guardian. A támadásban ukrán tisztviselők szerint megrongálódott egy gázvezeték és lakóépületek. Ukrajna déli katonai parancsnoksága a Telegramon közölte, hogy a légvédelmi rendszerek több mint öt órán keresztül működtek. Állításuk szerint 26 Oroszországból indított Shahed drónt semmisítettek meg több déli régió felett. Legalább egy civil megsérült – közölte a hadsereg.

Kijev közlése szerint légvédelmi rendszereik az éjszaka folyamán 40 orosz drónt semmisítettek meg.

A légiriadó a fővárosban csaknem két órán át tartott

– közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon. Áldozatok Kijevben sincsenek.

Olvasói sztorik