Nagyvilág

Trump bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg a nem fizető NATO-tagországokat

Julia Nikhinson / AFP
Julia Nikhinson / AFP

Donald Trump minden korábbinál erősebb kijelentést tett arról, hogy mennyiben tartaná be a NATO alapszerződésben rögzített kötelezettségeket, ha ő kerülnek az USA élére. A volt elnök egy szombati nagygyűlésen arról beszélt, hogy egyszer azt mondta egy európai vezetőnek, hogy nem fogja megvédeni azt a nemzetet, amelyik elmarad a fizetésekkel, és „bátorítani” fogja az agresszorokat, hogy „tegyenek, amit akarnak”. A NATO tagjai vállalják, hogy megvédik a blokk bármely országát, amelyet megtámadnak.

A dél-karolinai nagygyűlésen a tömeghez szólva Trump azt mondta, hogy az Oroszországgal kapcsolatos megjegyzéseit a NATO-országok vezetőinek találkozóján tette. Emlékeztetett arra, hogy egy „nagy ország” vezetője egy olyan hipotetikus helyzetet mutatott be, amelyben nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit a NATO-n belül, és Moszkva támadásba lendül.

Trump elmondta, hogy a vezető megkérdezte, hogy az Egyesült Államok segítségére sietne-e országának ezen forgatókönyv esetén:

Azt mondtam neki: »Nem fizettél? Tartoztok?… Nem, nem védenélek meg titeket, sőt, arra bátorítanám az oroszokat, hogy azt tegyenek, amit akarnak. Fizetned kell.«

A Fehér Ház szóvivője szerint a volt elnök „gyilkos rezsimek invázióját bátorítja legközelebbi szövetségeseink ellen”, és „megdöbbentőnek és zavarodottnak” nevezte Trump megjegyzéseit. Hozzátette, hogy a kijelentés „veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és az otthoni gazdaságunkat”, írja a BBC.

Trump, aki az idei amerikai elnökválasztáson a republikánusok jelöltjeként ismét esélyes, régóta bírálja a NATO-t és azt, hogy szerinte az Egyesült Államokra túlzott pénzügyi terhet ró harminc másik nemzet védelmének biztosítása. Korábbi elnöksége idején Trump azzal riogatta a nyugati szövetségeseket, hogy arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok az ő vezetése alatt felhagyhat a NATO-szerződésben vállalt kötelezettségeivel, és csak olyan országok védelmére kelhet, amelyek megfelelnek a szövetség irányelveinek, és bruttó hazai termékük 2 százalékát katonai kiadásokra fordítják.

A NATO jelentése szerint 2022-ben a jelenleg 31 NATO-tagállamból hét teljesítette ezt a kötelezettséget – szemben a 2014-es hárommal. Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója azonban további katonai kiadásokat ösztönzött egyes NATO-tagoknál. Trump azonban magának próbálta tulajdonítani ezt a növekedést, és szombaton ismét azzal hencegett, hogy fenyegetéseinek eredményeképpen „több százmilliárd dollár érkezett a NATO-ba” – annak ellenére, hogy az országok természetesen nem a NATO-nak fizetnek.

Jelenleg egyébként az Egyesült Államokon kívül csak Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország, Észtország, Lettország és Litvánia teljesítette a védelmi kiadási célt a legutolsó adatok szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik