A következő élő közvetítés része Célpontnak tekinti az amerikai és brit hadihajókat a jemeni húszi milícia

Célpontnak tekinti az amerikai és brit hadihajókat a jemeni húszi milícia

Mohammed ABED / AFP
Mohammed ABED / AFP

Önvédelmi akciónak nevezett támadásokat folytnak a húszik az amerikai és brit hadihajók ellen a Vörös-tengeren – közölte szerdán az Iránnal szövetséges jemeni csoport. A katonai szóvivő állítja:

a Jemen elleni „agresszióban” részt vevő valamennyi amerikai és brit hadihajó célpont.

Mint ismert: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia csapásokat mér húszi célpontokra Jemenben, magát a milíciát pedig újra felvették terrorista csoportokat tartalmazó jegyzékeikre.

A Jemen legnépesebb részeit uraló húszik a Vörös-tengeren és környékén közlekedő hajókat támadják, állításuk szerint így vállalnak szolidaritást a gázai háborúban megtámadott palesztinokkal.

A konfliktus időközben a Közel-Kelet más részeire is átterjedt. Az Iránnal szintén szövetséges libanoni Hezbollah többször tűzharcba keveredett az izraeli csapatokkal a határ mentén, iraki fegyveres csoportok pedig amerikai erőket támadtak Irakban – és viszont.

A Vörös-tengeren elkövetett húszi támadások gazdasági értelemben is súlyos aggodalomra adnak okot, mivel a milícia elsősorban a Vörös-tengeren és környékén megforduló kereskedelmi hajókat vett célba.

A húszik a szerdai közleményükben azt is rögzítették, hogy rakétákat lőttek ki az USS Gravely amerikai hadihajóra. Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága kedd este tett nyilatkozatot ez ügyben. Eszerint lelőttek egy cirkálórakétát, amelyet Jemenből lőttek ki a Vörös-tenger felé. Károkról ezzel összefüggésben nem érkezett jelentés.

A húszi támadások jellemzően inkább konténerhajókat, tankereket érintenek, de sok üzemanyag-tartályhajó továbbra is használja az útvonalat.

A Vörös-tengeren való közlekedést időközben több hajózási társaság is felfüggesztette, a támadások elkerülése érdekében vállalva az Afrika megkerülésével járó többletköltségeket.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik