Élő Nagyvilág

A Vörös-tengeren mért légicsapásokat az Egyesült Államok és Nagy Britannia hadereje

Kaitlin Watt / US NAVY / AFP
Kaitlin Watt / US NAVY / AFP

Népirtásként ítélte el a gázai izraeli hadjáratot a palesztin külügyminisztérium

Közleményt adott ki a palesztin külügyminisztérium, amelyben ismételten elítélte a Gázai övezetben folytatott izraeli műveleteket mint „a népünk ellen folyó genocídiumot, amely immár a 113. egymást követő napon zajlik”.

„A minisztérium úgy tekint e népirtás folytatására, mint a bírósági döntés Izrael által való megtámadására, a térség szisztematikus elpusztítása iránti egyértelmű elkötelezettségre, a környezet elszennyezésére, különösen a kórházak és a szennyvíztisztító állomások célba vételével.

Ide kapcsolódik továbbá az éheztetés, a szomjaztatás és a polgárok alapvető szükségleteiktől való megfosztását célzó tartós politika, különösen a téli időszakban

– írta a külügyi tárca.

Október 7-e óta az izraeli erők több mint 26 000 palesztint öltek meg és további közel 65 000 palesztint sebesítettek meg. Eközben közel 2 millió palesztint kényszerítettek arra, hogy az izraeli támadások miatt Gáza egész területén kitelepítsék őket. Eközben soha nem látott hiány van élelmiszerből, vízből és orvosi ellátásból.

Több ország felfüggesztette az ENSZ palesztin menekültügyi szervezetének támogatását

Több ország felfüggesztette az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (UNRWA) támogatását, miután Izrael pénteken azzal vádolta őket, hogy egyes munkatársaik részt vettek a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásaiban. Az ügynökség már a hír megjelenését követően bejelentette, hogy felmondta tizenkét munkatársa szerződését, és vizsgálatot folytatnak az ügyben.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada nagyon hamar jelezte, hogy szünetelteti a segélyszervezet támogatását, szombaton pedig Nagy-Britannia, Olaszország és Finnország közölte ugyanezt.

Az UNRWA Izrael alapításakor, az 1948-as háború menekültjeinek megsegítése céljából jött létre, és a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Jordániában, Szíriában és Libanonban élő palesztinok számára nyújt oktatási, egészségügyi és segélyezési szolgáltatásokat. A szervezet a 2,3 millió lakosú Gáza mintegy kétharmadát segíti, és a jelenlegi háború alatt is kulcsfontosságú szerepet játszott a segítségnyújtásban.

A palesztin külügyminisztérium bírálta és az UNRWA elleni izraeli hadjáratnak nevezte a kialakult helyzetet. A Hamász elítélte, hogy az ENSZ-alkalmazottak munkaszerződéseit „a cionista ellenségtől származó információk alapján” bontották fel.

(Reuters)

Izraeli légicsapásban meghalt két újabb nő és egy férfi

Két nő és egy férfi meghalt szombaton hajnalba, amikor szemtanúk szerint izraeli légicsapás érte az otthonukat a Gázai övezet legdélebbi részén – számolt be az Associated Press.

Az ENSZ Nemzetközi Bíróság épp pénteken szólította fel Izraelt: tegyen meg mindent Gázban a halál, a pusztítás, valamint bármely olyan cselekedet ellen, amely népirtásnak minősíthető. A bíróság kötelező erejű ideiglenes végzései alapján Izraelnek egy hónapon belül jelentést is kell küldenie arról, hogy mit tett ennek érdekében. Mindez azt jelenti, hogy az izraeli hadsereg viselkedését a jövőben jobban nyomon kell követni.

A pénteki döntés egy, a Dél-afrikai Köztársaság által indított perben született, amely szerint Izrael népirtást követ el a palesztin terület lakossága ellen. Izrael a vádat elutasította.

Izraeli miniszter: az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének nem lehet szerepe a háború után Gázában

Izrael azt szeretné, hogy az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) ne legyen semmilyen szerepe Gázában a háborút követően – jelentette ki Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter arra reagálva, hogy a gyanú szerint az ENSZ-ügynökség egyes munkatársainak közük volt az Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadáshoz.

Az izraeli kormány garantálni akarja, hogy az UNRWA ne képezze részét a megoldásnak a palesztin területen. Kac közleményében arra is kitért, hogy szerinte az UNRWA-nak minden tevékenységével fel kellene hagynia.

Az UNRWA vezetője pénteken közölte, hogy azonnali hatállyal szerződést bontottak azokkal, akikkel kapcsolatban felmerült, hogy közük lehet a terrortámadáshoz, és vizsgálat is indult. A vádak nyilvánosságra kerülését követően több ország, köztük a legnagyobb finanszírozó, az Egyesült Államok is bejelentette, hogy felfüggeszti az UNRWA támogatását.

A Gázai övezetet uraló Hamász arra szólította fel az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy ne engedjenek az izraeli fenyegetéseknek és zsarolásnak, egyúttal azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy minden nemzetközi segélytől el akarja vágni a gázaiakat.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 26 ezret.

Gázai övezet egészségügyi minisztériuma: 26 257 halottja van palesztin oldalon a háborúnak

A Hamász által irányított gázai övezet egészségügyi minisztériuma szombaton közölte, hogy legalább 26 257 embert öltek meg palesztin területen az Izraellel vívott háború október 7-i kitörése óta – írja a france24.

A minisztérium közleménye szerint az elmúlt 24 órában legalább 174 ember vesztette életét.

A sérültek száma 64 797 a háború kezdete óta.

Az Egyesült Államok és Nagy Britannia húszi állásokra mért légicsapást Jemenben

A húszi milícia által ellenőrzött „Al-Masirah” jemeni tévécsatorna jelentése szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szombaton két légicsapást hajtott végre Ras Isa kikötője ellen a Vörös-tengeri Saleef kikötővárosban.

Az amerikai erők arról számoltak be, hogy megsemmisítették az iszlamista húszi milícia hajó elleni rakétaállását, amely már kilövésre készen állt. A CENTCOM, az Egyesült Államok központi parancsnoksága az X portálon tett közleménye szerint a milícia által ellenőrzött területen felállított rakétaállás veszélyt jelentett az amerikai hadihajókra és a világkereskedelem szempontjából fontos hajózási útvonalon közlekedő kereskedelmi hajókra.

Jemennél halad el a világkereskedelem egyik legfontosabb, az Indiai-óceánt az egyiptomi Szuezi-csatornán keresztül a Földközi-tengerrel összekötő hajózási útvonala. Az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti gázai háború kezdete óta a húszi milícia többször is megtámadott hajókat a Vörös-tengeren.

A Hamásszal szolidáris húszik a jemeni partoknál a feltételezésük szerint izraeli kapcsolattal rendelkező teherhajókat támadják. A támadásokra válaszul az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az elmúlt hetekben több katonai csapást is végrehajtott a húszi állások ellen.

Olvasói sztorik