A következő élő közvetítés része Lavrov: A Nyugat agresszív kampányt folytat Moszkva ellen

Háborús tanterv jön Ukrajnában: a lövészet és a drónvezetés is tanagyag lesz a középiskolákban

Alexander Nemenov / AFP
Alexander Nemenov / AFP

A nyugat-ukrajnai iskolákban, ahol a körülmények még egyelőre adottak az oktatáshoz, a tanulók lőgyakorlatban is részesülnek egy interaktív szoftver segítségével – írja a Guardian az egyik helyi tisztviselőre hivatkozva.

Mint a cikkben megjegyzik, az oroszok ukrajnai inváziója az oktatási rendszerre is hatalmas csapást mért Ukrajnában, a biztonsági garanciák mellett az is nagy problémát jelent, hogy az oktatási intézmények egy része a bombázások miatt teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy ott tanítani lehessen. Internet ugyanakkor van a nyugati országrészben, így félig-meddig online oktatás zajlik most Ukrajnában, ennek a háborús tantervnek lett a része a lövészet és a drónvezetés oktatása is.

A nyugati Ivano-Frankivszk régió kormányzója, Szvitlana Oniscsuk a média érdeklődésére azt mondta, az említett tanterv középiskolás gyerekeknek szól, akiket interaktív rendszerek segítségével tanítanak meg bánni a fegyverrel az ukrán védelmi erők emberei. A gyerekek rendelkezésére bocsátott csomagban multimédiás berendezések, szoftverek és fegyvermakettek vannak. A képzést néhány tucat iskolában vezetik be a nyugati régióban, ahol a háború ellenére tartós nyugalom uralkodik most már hosszú ideje.

Oniscsuk hozzátette, a megreformált tanterv egy szélesebb körű törekvés része, aminek keretében a fiatalok, katonai és hazafias nevelésére összpontosítanak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik