Élő Nagyvilág

Lavrov: A Nyugat agresszív kampányt folytat Moszkva ellen

Alexander Nemenov / AFP
Alexander Nemenov / AFP

Elfoglaltak egy donyecki falut, állítja az orosz védelmi minisztérium

Az orosz erők átvették az ellenőrzést Veszele felett az ukrajnai kelet-donyecki régióban – jelentette a Reuters az orosz védelmi minisztérium csütörtöki közleményére hivatkozva.

A minisztérium nem közölt részleteket a településről, csak annyit, hogy az orosz déli katonai parancsnoksághoz tartozó egységek – mint fogalmaztak – aktív erőfeszítései révén foglalták el. A Reuters nem tudta ellenőrizni az állítás hitelességét.

Ukrajnában több ilyen nevű település is van. Ezek közül az egyik Bahmuttól húsz kilométerre északkeleti irányban található. A százlelkes falu eddig is orosz ellenőrzés alatt állt, és olyan területen fekszik, ahol heves harcok dúltak.

A most állítólag elfoglalt Veszele Donyeck város központjától 9,2 km-re északnyugati irányban található. A település a 2014-ben kezdődött donbásszi háború idején került az oroszbarát erők ellenőrzése alá.

Háborús tanterv jön Ukrajnában: a lövészet és a drónvezetés is tanagyag lesz a középiskolákban

A nyugat-ukrajnai iskolákban, ahol a körülmények még egyelőre adottak az oktatáshoz, a tanulók lőgyakorlatban is részesülnek egy interaktív szoftver segítségével – írja a Guardian az egyik helyi tisztviselőre hivatkozva.

Mint a cikkben megjegyzik, az oroszok ukrajnai inváziója az oktatási rendszerre is hatalmas csapást mért Ukrajnában, a biztonsági garanciák mellett az is nagy problémát jelent, hogy az oktatási intézmények egy része a bombázások miatt teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy ott tanítani lehessen. Internet ugyanakkor van a nyugati országrészben, így félig-meddig online oktatás zajlik most Ukrajnában, ennek a háborús tantervnek lett a része a lövészet és a drónvezetés oktatása is.

A nyugati Ivano-Frankivszk régió kormányzója, Szvitlana Oniscsuk a média érdeklődésére azt mondta, az említett tanterv középiskolás gyerekeknek szól, akiket interaktív rendszerek segítségével tanítanak meg bánni a fegyverrel az ukrán védelmi erők emberei. A gyerekek rendelkezésére bocsátott csomagban multimédiás berendezések, szoftverek és fegyvermakettek vannak. A képzést néhány tucat iskolában vezetik be a nyugati régióban, ahol a háború ellenére tartós nyugalom uralkodik most már hosszú ideje.

Oniscsuk hozzátette, a megreformált tanterv egy szélesebb körű törekvés része, aminek keretében a fiatalok, katonai és hazafias nevelésére összpontosítanak.

Háromszáz milliárd dollárt szabadítanának fel a zárolt orosz pénzekből Ukrajna támogatására

Háromszáz milliárd dollárnyi, főként Európában lévő zárolt orosz központi banki pénz feloldását szorgalmazná az USA, hogy azt szövetségeseivel együtt Ukrajna javára fordítsák – írja a Guardian az AP híradására hivatkozva.

Az ötlet az utóbbi időben egyre inkább teret nyer, mert Ukrajna folyamatos finanszírozása mindinkább bizonytalanabbá válik. Ennek egyik oka, hogy az amerikai kongresszus – legfőképp a republikánus ellenállás miatt patthelyzetben van a további támogatások ügyében.

A globális fegyverkezés ráadásul most már az amerikai dollárnak is árthat.

A Biden-kormány szerint Ukrajnának azonban továbbra is azonnali pénzszükségletei vannak, amelyeket immár más eszközökkel kell kielégíteni.

Volodimir Zelenszkij az idei Világgazdasági Fórumon Davosban „határozott” döntést sürgetett arról, hogy a befagyasztott orosz vagyont „az orosz háború elleni védelemre és Ukrajna újjáépítésére” kell fordítani.

Fabrice COFFRINI / AFP

Putyin mindenekelőtt a pénzt szereti

– fogalmazott ukrán elnök, majd hozzátette: minél több milliárdot veszít Putyin, az oligarchái, barátai és a cinkosai, annál inkább bánni fogja, hogy háborúba kezdett.

A Biden-kormány illetékesei, akik korábban jogi szempontból aggályosnak tartották el az ötletet, most egyre nagyobb nyitottságot mutatnak. Penny Pritzker, az USA Ukrajna gazdasági fellendüléséért felelős különleges képviselője Davosban azt mondta, hogy az USA és G7-szövetségesei keresik a megfelelő jogi keretet.

A Világbank legutóbbi, 2023 márciusában kiadott ukrajnai kárfelmérése szerint az ukrajnai újjáépítés és helyreállítás költségei a következő 10 évben 411 milliárd dollárra rúgnak.

Az oroszok 33 drónt lőttek ki Ukrajnára éjjel

Az orosz erők az éjjel közel három tucat iráni tervezésű támadó drónt lőttek ki Ukrajnára, és irányított rakétákat lőttek ki Harkivra, közölte csütörtökön az ukrán légierő. A légvédelmi rendszerek a 33 drónból 22-t hatástalanítottak.

(Guardian)

Lavrov: A Nyugat agresszív és illegitim kampányt folytat Moszkva ellen

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában tartja éves tájékoztatóját. A Sky News szerint Lavrov bel- és külpolitikai kérdésekre kiterjedő megjegyzésekkel kezdte sajtótájékoztatóját, amelyekben utalt arra, hogy Oroszország szerint

a Nyugat agresszív és illegitim kampányt folytat Moszkva ellen.

Lavrov ezután arról beszélt, hogy az Egyesült Államok vezette a nyugatot érintő tárgyalások többségét. 500 éven át uralták a világot, és a szovjet időszakon kívül nem volt semmilyen konkurenciájuk – mondta.

A Sky News szerint Lavrov azt mondta, hogy vannak kialakuló és erősödő gazdasági növekedési, pénzügyi hatalmi és politikai befolyási központok, amelyek fejlődésükben felülmúlják az Egyesült Államokat és más nyugati országokat. Nem részletezte, hogy mely országokról van szó, de kiemelte Oroszország és Kína kapcsolatait, amelyek szerinte a történelem legjobb időszakában vannak.

Olvasói sztorik