A következő élő közvetítés része Szijjártó Ungváron készíti elő az Orbán-Zelenszkij találkozót

Putyin a vitatott hovatartozású Kuril-szigetekre fog utazni

YEVHEN TITOV / ANADOLU / AFP
YEVHEN TITOV / ANADOLU / AFP

A szankciók ellenére Oroszország gazdasága vásárlóerő-paritáson számolva Európában az első helyre került, megelőzve Németországot, a világon pedig az ötödik – Kína, az Egyesült Államok, India és Japán után – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Habarovszkban egy távol-keleti vállalkozókkal megtartott találkozón.

„Egy főre számítva még mindig igyekeznünk kell. Ezért van még min dolgoznunk” – ismerte el, hozzáfűzve, hogy „nem a lakosság van a GDP-ért, hanem a GDP van a lakosságért”. Putyin szerint Oroszország GDP-növekedése 2023-ban meghaladhatja a 4 százalékot (a korábbi becslés 3,5 százalék volt). Ugyanakkor, mint mondta, a szankciók által kiváltott visszaesés 2022-ben a jósoltnál kisebb, 2,1 helyett 1,2 százalékos volt.

Az orosz elnök az MTI beszámolója szerint magasnak nevezte a 16 százalékos irányadó kamatrátát, amely szerinte „átmeneti jellegű”. Úgy vélekedett, hogy az inflációs helyzet „hamarosan javulni fog”, Oroszország el fogja érni a célszámokat. A belföldi turisztikai programról szólva azt mondta, hogy ez már „működik és eredményeket hoz”. Sürgette ezen belül az étteremhálózatok fejlesztését.

Fejlesztenünk kell a Kuril-szigetek turisztikai klaszterét. Azt mondják, nagyon érdekes ott. Én sajnos még nem jártam ott de mindenképpen el fogok menni

– ígérte Vlagyimir Putyin a Japán által vitatott hovatartozású szigetcsoportról szólva Habarovszkban. A Kuril-szigetek a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, de Japán igényt formál a négy legdélebbi szigetre. A területi vita miatt még mindig nem született meg a világháborút lezáró békemegállapodás a két ország között.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik