Élő Nagyvilág

Népirtás vádja miatt indul eljárás Izrael ellen

ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP
ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP
  • A Dél-afrikai Köztársaság indítványára ma tárgyalja a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság, hogy Izrael népirtás követ-e el Gázában.
  • Az amerikai külügyminiszter Kairóba érkezett, egy újabb fogolycsere egyezményről tárgyal.
  • Izrael szerint nincs élelmiszerhiány Gázában.

A háború január 10-i eseményeiről itt olvashat.

Netanjahu: Fejtetőre állított világban élünk

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta egy csütörtök esti közleményében a Dél-afrikai Köztársaságot, amiért népirtásért beperelte Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon.

„Terroristák és hazugságok ellen kell harcolnunk egyszerre” – jelentette ki Netanjahu, miután csütörtökön megkezdődött a bíróságon a per, amelyet az afrikai ország azért kezdeményezett, mert szerinte Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen.

Fejtetőre állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen

– tette hozzá a kormányfő.

Izrael gyilkos terroristák ellen harcol, akik szörnyű, emberiesség elleni bűnöket követtek el: gyerekeket, nőket, időseket, fiatal férfiakat és fiatal nőket mészároltak le, erőszakoltak meg, égettek el, daraboltak fel, fejeztek le

– emlékeztetett a Hamász október 7-i átfogó támadására.

A holokauszt óta a legszörnyűbb bűnt követte el egy terrorszervezet a zsidó nép ellen, és ebben a helyzetben előáll valaki, és a holokausztra hivatkozva ezt a szervezetet védi

– írta Netanjahu.

Ez a szörny népirtással vádolja az izraeli hadsereget, a világ legmorálisabb hadseregét, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ártson a civileknek

  • tette hozzá.

Dél-Afrika képmutatása égbekiáltó. Hol volt Dél-Afrika, amikor Szíriában vagy Jemenben emberek millióit gyilkolták meg, és űzték el otthonukból? Ki tette azt? Hát a Hamász partnerei!

– mondta, utalva arra, hogy csak a szíriai polgárháborúban mintegy háromszázezer civil halt meg.

Folytatjuk a harcot a terroristák ellen a teljes győzelemig, és rendre megcáfoljuk a hazugságokat. Továbbra is ragaszkodunk azon jogunkhoz, hogy megvédjük magunkat, és biztosítsuk a jövőnket

– zárta közleményét az izraeli miniszterelnök.

(MTI)

Libanonban próbálja elkerülni a háborút Biden megbízottja

Az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kifejezte abbéli reményét csütörtökön Bejrútban, hogy diplomáciai eszközökkel sikerül csillapítani az izraeli-libanoni határon kialakult konfliktust.

Az Egyesült Államok diplomáciai megoldást akar; a mi dolgunk ezt elintézni

– jelentette ki Bejrútban Amos Hochstein újságíróknak.

Az izraeli hadsereg (IDF) és az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita milícia között rendszeresek a tüzérségi párbajok azóta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet október elején megtámadta Izrael déli részét, és erre válaszul Izrael megtorló hadműveletet indított ellene az övezetben.

A Hezbollah azt közölte, hogy nem törekszik a konfliktus kiszélesítésére, de nem hagy válasz nélkül semmilyen izraeli agressziót Libanon ellen.

Csütörtök délelőtt Libanon területéről ismét lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta ezt. A Hezbollah állítása szerint csapás érte a dél-libanoni Hánín települést, és ebben két mentőápoló meghalt.

A több mint három hónapja tartó határ menti konfliktusban az AFP francia hírügynökség hivatalos közléseken alapuló összesítése szerint Libanonban már több mint 190-en vesztették életüket, közülük legalább 141-en a Hezbollah tagjai voltak.

Az izraeli hadsereg 14 izraeli halottról tett jelentést, köztük kilenc katonáról.

Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök mindeközben bejelentette, hogy Bejrút kész tárgyalni a határ menti térség stabilitásáról.

(MTI)

Jeremy Corbyn megjelent Hágában, hogy támogassa az Izrael elleni pert

A brit Munkáspárt volt vezetője Hágában járt, és fel is szólalt egy tüntetésen, amelyen támogatták a Dél-Afrika által Izrael ellen indított pert. Corbyn azt mondta, a világ felébredt a palesztin emberek szenvedéseire, és kritizálta Izraelt, mert az szerinte gyerekeket, civileket, iskolákat, kórházakat, otthonokat bombáz.

Dél-Afrika szerint az apartheid miatt támogatják a gázai pert Izrael ellen

Civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság – közölte újságírókkal Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd csütörtökön.

Hassim közölte: a csütörtökön kezdődött meghallgatáson Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Izrael a folyamatos bombázásokkal olyan cselekményeket követ el, amelyek a népirtás definíciójába tartoznak. Az akciók rendszeresen ismétlődőek, amelyből szisztematikus népirtásra lehet következtetni

– fogalmazott.

REMKO DE WAAL / ANP MAG / AFP A Nemzetközi Bíróság hágai tárgyalóterme a tárgyalás megkezdése előtti pillanatokban.

Az ügyvéd szerint Izrael elhúzódó bombázásai már több mint 23 ezer ember halálát okozták a kis területű, sűrűn lakott övezetben a gázai egészségügyi hatóságok szerint.

Elmondta, hogy a palesztinoknak Gázában izraeli fegyverekkel, légi és szárazföldi támadással kell szembe nézniük. Az éhhalál és a betegségek közvetlen veszélyének vannak kitéve városaik lerombolása miatt, Izrael korlátozottan engedi be a segélyeket, melyeket a bombázások miatt lehetetlen szétosztani. „Ez ellehetetleníti az életet” – emelte ki Hassim.

Tekintettel Dél-Afrikának az apartheiddel, a gyarmatosítással és rasszizmussal összefonódott történelmére, a Gázában történtekkel kapcsolatban sok dél-afrikai tud azonosulni azzal, hogy milyen, amikor egy etnikai csoportot leigáznak – mondta.

A dél-afrikai kormány szerint Izraelnek mint egy terület és egy nép megszállójának, kötelessége betartani az ENSZ-egyezményeket és megakadályoznia a népirtást – jelentette ki. Izrael szándékos cselekedeteinek célja „az emberek fizikai megsemmisítése” – tette hozzá az ügyvéd.

Hassim a három órás meghallgatás során összegezte: Dél-Afrika azt kívánja elérni, hogy a bíróság állapítsa meg Izrael felelősségét a népirtásról szóló egyezmény megsértésében, és vonja felelősségre ezekért a jogsértésekért, valamint biztosítson a lehető legsürgősebben védelmet a Gázában élő palesztinok számára, akik továbbra is ki vannak téve a folyamatos népirtás súlyos és közvetlen veszélyének.

Max Du Plessis, szintén Dél-Afrikát képviselő ügyvéd a meghallgatás során azt mondta, a felperes által megfogalmazott érvek „megfelelnek” a népirtásról szóló egyezmény tárgyának és céljának. A bíróság elé terjesztett dokumentumok alapján a kifogásolt izraeli cselekmények tehát népirtásnak minősíthetők. Kijelentette: a népirtás szándékának bizonyítékai egyértelműek az izraeli kormánytisztviselők és katonák által a gázai palesztinokkal kapcsolatos nyilatkozatai szerint.

Ez a szándék a gázai palesztinok elleni cselekményekből is levezethető, Izrael ugyanis nem akadályozta meg vagy büntette a népirtás, illetve a népirtás elkövetésére irányuló kijelentéseket, a népirtásra való közvetlen és nyilvános felbujtást, a népirtási kísérletet és a népirtásban való bűnrészességet – mondta. Dél-Afrikának kötelessége megelőzni a népirtást, a többi között azáltal, hogy hatáskörén belül minden észszerű intézkedést megtesz és megtenni követel – jelentette ki az ügyvéd.

Dél-Afrika elkötelezettségét az motiválja, hogy megvédje a palesztinokat Gázában, és azon jogukat, hogy ne legyenek kitéve a népirtásnak minősülő cselekményeknek

– tette hozzá Du Plessis.

A Dél-afrikai Köztársaság december 29-én kért rendkívüli végzést a Nemzetközi Bíróságtól a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségek Izrael általi megsértéséről a gázai katonai fellépésével kapcsolatban.

A rendkívüli intézkedésekről szóló határozat még ebben a hónapban várható, noha a bíróság akkor még nem dönt a népirtással kapcsolatos vádakról. Izrael szerint Dél-Afrika az eljárás megindítása alaptalan állításokon alapszanak.

A kétnaposra tervezett tárgyalás csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát – szintén háromórás ülés keretében – hallgatja meg a bíróság.

Helyszíni beszámolók szerint az eljárás megkezdésének napján Izraelt támogató tiltakozók és palesztinbarát tüntetők is gyülekeztek Hágában.

(MTI)

Német alkancellár: Izraelnek joga van megvédenie magát

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár Izraeli látogatásán csütörtökön.

A német, zöldpárti politikus támogatásáról biztosította Izraelt Jeruzsálemben a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott bírósági kereset meghallgatásának első napján, melyben a Dél-Afrikai Köztársaság a palesztinok elleni gázai népirtással vádolta meg Izraelt.

Habeck, aki gazdasági miniszteri posztot tölt be a német kormányban, Jeruzsálemben Nir Barkat izraeli gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen Barkat Izraellel szembeni elfogultság miatt bírálta a hágai Nemzetközi Bíróságot.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen. Biztosítanunk kell, hogy az október 7-i atrocitások soha ne ismétlődhessenek meg. Minden német nevében szolidaritást vállalunk Izraellel. A legfontosabb Izrael joga polgárai életének védelméhez, és ebben egységesek vagyunk

mondta Habeck közös sajtótájékoztatójukon.

Izrael megsemmisített száz Hamász-alagutat

Az izraeli hadsereg (IDF) feltárt több mint háromszáz, és megsemmisített több mint száz, az iszlamista Hamász terrorszervezet építette alagutat a Gázai övezetben, közölte a katonai szóvivő csütörtökön.

Csütörtökön az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben tovább folytak a harcok, melyek az övezet déli részén, Hán-Juniszban kiterjednek a föld felett és a föld alatt is.

A hadsereg közzétett egy videofelvételt a Hamász Hán-Junisz alatti egyik alagútjáról, ahol a talált bizonyítékok alapján korábban izraeli túszok tartózkodtak, akiket az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe. A föld alatti járat építésének költségét több millió sékelre becsülik. A háború kezdete óta több mint háromszáz alagutat tártak fel, melyek közül több mint százat felszámolt a hadsereg.

Csütörtökön délelőtt Libanon területéről is lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta a libanoni határ túloldaláról érkezett lövéseket.

A Rafael nevű izraeli fegyvergyár és a védelmi minisztérium sikeresen tesztelte a Spyder nevű légvédelmi rendszer új, fejlett termékét, a SPYDER All in One-t (Minden együtt SPYDER). A kísérletben közvetlen és pontos találattal elfogtak egy drónt. Ezt a légvédelmi rendszert a világ számos hadserege használja, s megoldást kínál különböző hatótávolságú légi támadóeszközökkel, drónokkal, repülőgépekkel, helikopterekkel és még taktikai ballisztikus rakétákkal szemben is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök angol nyelvű videofelvételt tett közzé az X-en szerda este, melyben kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni a Gázai övezetet, vagy kitelepíteni a lakosságát.

Izrael a Hamász terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és mi ezt a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban tesszük

– mondta a kormányfő néhány órával azelőtt, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság meghallgatja Dél-Afrika keresetét, melyben a palesztinok elleni népirtással vádolják Gázában Izraelt.

Az utóbbi napokban kormányának több minisztere, köztük Itamar Bengvír nemzetvédelmi miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy ismét izraeli telepeket kell létrehozni az övezetben, illetve hogy ösztönözni kell a gázai palesztinok „önkéntes kivándorlását”.

(MTI)

Izrael szerint nincs élelmiszerhiány Gázában

A humanitárius segélyek gázai szállítását felügyelő izraeli illetékesek szerint az övezetben nincs élelmiszerhiány, és a fennálló problémákat az okozta, hogy az ENSZ nem tudta megfelelően szétosztani az árukat, miután azok beléptek az enklávéba – írta a The Times of Israel.

A múlt hónapban újra megnyitott Kerem Shalom határátkelőnél Moshe Tetro ezredes elmondta, hogy Izrael azon dolgozik, hogy növelje a Gázába irányuló segélyszállítmányokat.

„A biztonsági ellenőrzésen átesett teherautókat az átkelő gázai oldalán rakodják ki, majd a nemzetközi szervezetek fogadják a segélyt, és eljuttatják a gázai lakossághoz” – közölte. Szerinte a határon naponta áthaladó teherautók száma a háború előtti átlagos napi 70 teherautóról a múlt héten 110-re emelkedett.

Tavaly év végén az ENSZ illetékes szerve közölte, hogy a civil lakosokat egyre súlyosabb éhínség sújtja. Az Élelmezési Világprogram (WFP) szerint a lakosság fele éhezik. A térségbe látogató Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója kijelentette: Gáza földi pokol.

Az amerikai külügyminiszter Kairóba érkezett, egy újabb fogolycsere egyezményről tárgyal

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere Kairóban van, miután szerdán egy izraeli delegáció is Egyiptom fővárosába érkezett – jelentette az Al Jazeera. A portál szerint a találkozó egy újabb lehetséges fogolycsere-megállapodás újabb fordulója.

Egyiptom, Katar és az USA közvetít Izrael és a Hamász között. A Gázában foglyul ejtett foglyok körülbelül felét a tavaly novemberi tűzszünet során elnegedte a palesztin terrorszervezet. A közvetítők azóta is próbáltak megegyezésre jutni a harcok leállításával egybekötött újabb fogolycseréről.

A Hamász politikai vezetője, Ismail Haniyeh azonban a héten kijelentette, hogy addig nem engednek szabadon senkit, amíg az izraeli börtönökben fogvatartott palesztinok nem szabadulhatnak. A tárgyalásokat akadályozhatja, hogy a múlt héten meggyilkolták a Hamász egyik vezető tisztviselőjét Bejrútban.

EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

Népirtás a vád Hágában Izrael ellen

A Dél-afrikai Köztársaság kezdeményezésére a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) ma kezdi tárgyalni, hogy Izrael népirtást követ-e el Gázában a palesztinok ellen. Az afrikai állam tavaly év végén kért sürgős végzést az ICJ-től annak megállapítására, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben – közölte akkor a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma pénteken.

A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

Dél-Afrika november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik