Élő Nagyvilág

Az izraeli rendőrök tévedésből agyonlőttek egy hároméves palesztin kislányt Kelet-Jeruzsálemben

Saeed Qaq / ANADOLU / AFP
Saeed Qaq / ANADOLU / AFP
  • Az izraeli rendőrség agyonlőtt egy palesztin kislányt egy kelet-jeruzsálemi autósmerénylet után kialakult lövöldözésben.
  • A Hezbollah azt állítja, izraeli katonákat ölt meg.
  • Hamza Wael Dahdouh, az Al Jazeera újságírója és Mustafa Thuria, az AFP videósa vesztette életét, amikor autójukat találta érte.
  • Hat halott egy izraeli légicsapásban a ciszjordániai Dzseninben, egy izraeli határőr is életét vesztette.
  • Az izraeli hadsereg hivatalos bejelentést tett arról, hogy „befejezte” a Hamász parancsnoki hálózatának felszámolását a Gázai övezet északi részén.

Izrael és a Hamász háborújának szombati eseményeit ebben a hírfolyamban foglaltuk össze.

Katari kormányfő: a Hamász-vezető meggyilkolása nem segíti a túsztárgyalásokat

A Hamász második emberének meggyilkolása megnehezíti a tűzszüneti- és túsztárgyalásokat – nyilatkozta a katari miniszterelnök az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Dohában.

Kedden egy izraeli drón megölte a Hamász vezetőhelyettesét, Saleh al-Arouri-t Bejrútban. A merényletet Izrael hivatalosan nem vállalta magára, de a libanoni kormány és a Hamász is őket teszi felelőssé a Hamász ciszjordániai szervezetét is vezető al-Arouri meggyilkolásáért.

Mohammed Al-Thani katari miniszterelnök elmondta: országa ennek ellenére folytatja az erőfeszítéseit a tárgyalások mediálásában. Arról is beszélt, hogy a Vörös-tengeri kereskedelmi útvonalon zajló ellenségeskedések elfogadhatatlanok, a gázai háború szerencsétlen következményei.

(The Times of Israel)

Az izraeli rendőrség lőtte agyon a palesztin kislányt Kelet-Jeruzsálemben

Az izraeli rendőrség közölte, hogy a kelet-jeruzsálemi ellenőrzőpontnál szolgálatot teljesítő izraeli rendőrök lőtték agyon tévedésből egy hároméves palesztin kislányt (az elsődleges híradások még négyéves gyerekről szóltak).

A rendőrség tájékoztatása szerint egy palesztin férfi és egy nő utazott abban az autóban, amely a ciszjordániai Biddu város közelében lévő ellenőrzőponton hirtelen felgyorsított, és elgázolt egy 20 év körüli határrendőrt.

A rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, miközben a többi rendőr tüzet nyitott a járműre, és mindkét utast agyon lőtte.

A lövöldözés során egy eltévedt golyó egy másik, áthaladó járművet is eltalált, megölve a benne utazó hároméves gyermeket.

A palesztin kislány a helyszínen életét vesztette.

(The Times of Israel)

Autós merényletben halt meg egy négyéves palesztin kislány Kelet-Jeruzsálemben

Idáig tisztázatlan körülmények között meghalt egy négyéves palesztin kislány egy kelet-jeruzsálemi ellenőrzőpontnál elkövetett autós merényletben, írja az Ichud Hácálá (sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító, önkéntes szervezet) közlésére hivatkozva a Times of Israel.

A támadásban két további személy szenvedett könnyebb sérüléseket.

A rendőrség közölte, hogy hatóságok a helyszínen agyonlőtték az elkövetőt.

A Hezbollah azt állítja, izraeli katonákat ölt meg

Izraeli katonákat ölhetett meg a Hezbollah a libanoni határnál. Az iszlamista terrorszervezet azt állította, hogy Kornet rakétákkal célba vett és megsemmisített egy izraeli harckocsit a határvidéken, az észak-izraeli Metula városában pedig katonákat sebesített és ölt meg.

Izraeli sajtóértesülések szerint Metulában egy Libanon felől érkező tankelhárító rakéta csapódott egy házba.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) idáig nem adott tájékoztatást az ügyben.

Az elmúlt napokban a Hezbollah több tucat rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, válaszlépésként arra, hogy kedden Bejrút közelében megölték a Hamász második számú vezetőjét, amivel Libanon és a palesztinok Izraelt vádolják. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a konfliktus egyik legaggasztóbb, lehetséges eszkalációs pontja épp az Izrael és Libanon közötti határ.

(al-Dzsazíra)

Blinken: biztosítanunk kell, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jordániában folytatta intenzív közel-keleti tárgyalásait, és ismét felszólított minden felet, hogy mindenáron kerüljék el a palesztin Gázai övezetben zajló konfliktus tovaterjedését, akadályozzák meg „az erőszak végtelen körforgását”.

Blinken, aki előző este érkezett Ammánba, tárgyalásokat folytatott mások mellett II. Abdalláh jordániai királlyal, és ellátogatott a Világélelmezési Program egyik központjába a jordániai fővárosban. Szombat este a görögországi Krétán, Hanía repülőterén tartott rövid beszédében Blinken azt mondta, „biztosítanunk kell, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább”. Az egyik valóban aggodalmat keltő hely az Izrael és Libanon közötti határ, és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor eszkalációra”.

A Hezbollah több tucat rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, válaszlépésként arra, hogy kedden Bejrút közelében megölték a Hamász második számú vezetőjét, amivel Libanon és a palesztinok Izraelt vádolják.

„Biztosítani akarjuk, a hasonlóan gondolkodó országok felhasználják kapcsolataikat, befolyásukat, kapcsolataikat az esetlegesen érintett szereplőkkel, hogy a dolgokat ellenőrzés alatt tartsák, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább” – mondta Blinken. A politikus Törökország létfontosságú szerepét is megemlítette ebben a tekintetben, miután szombaton Isztambulban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A térségbeli országok attól tartanak, hogy az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus, amely vasárnap a negyedik hónapjába lépett, Libanonban, Irakban, Szíriában és a Vörös-tengeren is erőszakba torkollhat. Blinken azt mondta, elengedhetetlen a gázai palesztin lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek növelése, a civil áldozatok számának csökkentése, a tartós regionális béke megteremtéséért való munka és elmozdulás a palesztin állam létrehozása felé.

II. Abdalláh az amerikai külügyminisztert fogadva úgy fogalmazott, hogy katasztrofális következményei lesznek, ha Izrael folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben. A királyi palota közleménye szerint úgy vélekedett, hogy Washington kiemelt szerepet tud játszani abban, azonnali tűzszünetre bírja rá Izraelt. Az amerikai diplomácia vezetője és arab partnerei közötti tárgyalások középpontjában az is áll, hogy mi fog történni a fegyveres konfliktus után az újjáépítésben és a Gázai övezet irányításában.

Jordánia után Blinken Katarba repül, amely közvetítő szerepet játszott az Izrael és a palesztin Hamász közötti tárgyalásokon. Ellátogat Abu-Dzabiba, majd hétfőn Szaúd-Arábiába és Izraelbe utazik, ahol korábbi elmondása szerint nem számít könnyű beszélgetésekre.

(MTI)

Az Al Jazeera és az AFP újságírói is meghaltak a ma reggel Gázát ért izraeli légicsapásokban

Két újságíró meghalt egy izraeli légicsapásban ma reggel Gázában. Hamza Wael Dahdouh, az Al Jazeera újságírója és Mustafa Thuria, az AFP videósa vesztette életét, amikor autójukat találta érte.

Hamza Wael Dahdouh apja, Wael Al-Dahdouh az Al Jazaeera gázai irodavezetője, aki nemrégiben megsebesült egy légitámadás során. Felesége és két gyermeke a háború első heteiben halt meg.

Egy New York-i székhelyű újságíró-szervezet szerint legalább 77 újságírót és médiamunkást öltek meg október 7., a háború kezdete és december 31. között.

Jelentős számú polgári áldozatot követelt a dél-gázai térségben végrehajtott ma reggeli támadás. A Nasszer Kórház egészségügyi tisztviselői vasárnap közölték, hogy a város házaira mért izraeli csapások 50 embert öltek meg, az áldozatok között csecsemők és gyerekek is lehetnek.

MENAHEM KAHANA / AFP

Hat halott egy izraeli légicsapásban a ciszjordániai Dzseninben

Hat ember meghalt vasárnap hajnalban egy izraeli légicsapás során a megszállt ciszjordániai Dzseninben – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A Wafa hivatalos palesztin hírügynökség szerint jelentős izraeli katonai akció zajlik a térségben.

Az erőszak felerősödött Ciszjordániában, amióta a Hamász október 7-én példátlan támadást intézett Izrael ellen Gázából. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala szerint több mint 300 palesztint öltek meg Ciszjordániában a konfliktus kitörése óta.

Az izraeli katonaság közlése szerint egy izraeli határrendőr meghalt, mások pedig megsebesültek, amikor járművüket robbanószerkezettel találták el dzsenini hadműveletek során.

ISSAM RIMAWI / ANADOLU / AFP

Netanjahu: Mindent félre kell tennünk, amíg nem aratunk teljes győzelmet

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu is kommentálta a hírt, miszerint az izraeli hadsereg felszámolta a Hamász észak-gázai parancsnoki struktúráját.

„Izrael folytatja a harcot, hogy felszámoljuk a Hamászt, hogy kiszabadítsuk a túszainkat és hogy biztosítsuk, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre. Mindent félre kell tennünk, amíg nem aratunk teljes győzelmet” – idézte a kormányfőt a BBC.

Izrael: „palesztin fegyveresek már csak szórványosan, parancsnokok nélkül tevékenykednek a térségben”

Az izraeli hadsereg hivatalos bejelentést tett arról, hogy „befejezte” a Hamász parancsnoki hálózatának felszámolását a Gázai övezet északi részén. A BBC közlése szerint a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari kijelentette, hogy a palesztin fegyveresek már csak szórványosan, és parancsnokok nélkül tevékenykednek a térségben. A szóvivő beszámolt arról is, hogy  Izrael mintegy nyolcezer fegyverest ölt meg Észak-Gázában, igaz, a lap szerint nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az adat megfelel a valóságnak. Ezzel együtt Hagari ismertette, hogy innentől kezdve Izrael arra összpontosít, hogy Gáza déli és középső részén is felszámolja a Hamász minden egységét.

Izrael a háború kezdete óta több mint 22 ezer embert ölt meg a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint. Utóbbi szervezet szombaton azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában több mint 120 halálesetet regisztráltak.

Olvasói sztorik