Élő Nagyvilág

Az Egyesült Államok több millió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel a Hamász háttérembereiért

AFP
AFP

Megkezdte legújabb közel-keleti útját az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megkezdte szombaton Isztambulban legújabb közel-keleti útját, amely már a negyedik az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus három hónappal ezelőtti kirobbanása óta. Egyhetes látogatásán a konfliktus eszkalálódásának megelőzéséhez és a rendezési tervekhez kívánja megszerezi a térségbeli országok támogatását.

A Biden-kormány szeretné elérni, hogy Törökország és a térség más erői gyakoroljanak nyomást főként Iránra és csatlósaira egy regionális konfliktus kialakulása veszélyének csillapítása érdekében. Ezek az aggodalmak az elmúlt napokban a Vörös-tengeren, Libanonban Irakban és Iránban történt incidensek miatt erősödtek fel.

Blinken Törökország támogatását is igyekszik megszerezni a Gázai övezetre vonatkozó, háború utáni, de még kialakulatlan tervekhez, amelyek magukban foglalhatják az újjáépítési erőfeszítésekhez való anyagi vagy természetbeni hozzájárulást, valamint egy olyan javasolt többnemzetiségű rendfenntartó erőben való részvételt, amely a területen vagy annak szomszédságában működhetne.

Hakan Fidan török külügyminiszterrel szombaton folytatott mintegy kétórás találkozóján Blinken a Gázai övezeti háborúról és az így kialakult humanitárius válságról, valamint Svédország NATO-csatlakozási folyamatáról tárgyalt – közölte a török külügyminisztérium.

Egy amerikai illetékes tájékoztatása szerint kora délután megkezdődtek a tárgyalások Recep Tayyip Erdogan török elnök és az amerikai külügyminiszter között is.

Törökországból Blinken a földközi-tengeri Kréta szigetére utazik, hogy az ottani rezidenciáján találkozzon Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel. Micotákisz és kormánya támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit az Izrael és a Hamász közötti háború továbbterjedésének megakadályozására, és jelezte segítségnyújtási szándékát is a helyzet további romlása esetére.

Görögország arra vár, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja F-35-ös vadászrepülőgépek eladását neki.

Meg fogjuk vitatni ezt a kérdést. Úgy gondolom, hogy pozitív fejlemények lesznek

– mondta a görög Skai televíziónak Jórgosz Gerapetrítisz görög külügyminiszter.

Az amerikai külügyminiszter útjának következő állomása Jordánia, majd vasárnap és hétfőn Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia következik. Blinken a jövő héten Izraelbe és Ciszjordániába is ellátogat, majd Egyiptomban fejezi be útját.

(MTI)

Legalább 122 palesztin halt meg az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában legkevesebb 122 palesztin meghalt és további 256 megsebesült a Gázai övezetben az Izrael és a Hamász szervezet közötti háborúban, közölte szombaton az övezet egészségügyi minisztériuma.

A legutóbbi áldozatokkal 22 ezer 722-re emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma október 7-e óta, a sebesülteké pedig 58 ezer 166.

(MTI)

Orvosi szállítmány érkezett Gázába

Az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ újabb orvosi szállítmányt juttatott el Gáza déli részére – közölte a WHO főigazgatója. Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, hogy a szállítmány nyolc hűtőszekrényt, nyolc napelemet és 66 szüléshez szükséges készletet, valamint gyógyszereket és felszereléseket tartalmaz. Hozzátette, hogy a szállítmány 142 000 ellátásra szoruló embert tud segíteni.

A készleteket a Hamász vezette palesztin egészségügyi minisztérium által működtetett gyógyszerraktárba küldték Khan Júnisz városába, és onnan fogják szétosztani a kórházak között – mondta Ghebreyesus. Elmondta, hogy 15 intenzív osztályos ágyat és 15 normál kórházi ágyat is küldtek egy ENSZ által működtetett tábori kórházba.

Ghebreyesus azt mondta, hogy a szállítmányok reménysugárként szolgálnak a délen élő emberek számára, de csak kis százalékát teszik ki annak, amire szükség van. A WHO december 26. óta nem tudott ellátmányt küldeni Gáza északi részére.

40 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre

Mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre szombaton – közölte az izraeli hadsereg. Északon megszólaltak a szirénák – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF). Sérültekről nem érkezett jelentés. Az IDF közölte, hogy libanoni területen megtámadott egy terrorista osztagot, amely részt vett a kilövésekben.

Az Egyesült Államok több millió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel a Hamász háttérembereiért

Az Egyesült Államok 10 millió dollárig (csaknem 3,5 milliárd forint) terjedő nyomravezetői díjat ajánlott fel a Hamász pénzügyi támogató háttérszervezetének irányítóiért pénteken – írja az MTI. A külügyminisztérium közleménye öt embert nevesít, akiknek a kézre kerítése érdekében a Rewards for Justice igazságszolgáltatási programja keretében hajlandó nagyobb összeget fizetni.

A körözött férfiak szudáni, törökországi és katari illetőségűek. A Szudánban élő Hamza el-Hasszán Mohamed Khair, a Hamász befektetési portfóliójának kezelője az amerikai közlés szerint 20 millió dollárhoz (csaknem 7 milliárd forint) segítette az Egyesült Államokban terrorszervezetként nyilvántartott palesztin szervezetet.

A Hamász három törökországi illetőségű gazdasági háttéremberét a palesztin fegyveres szervezet befektetéseinek kezelőjeként ismerik, míg az ötödik férfi Ahmed abd el-Dajim Naszralláh, akit Iránhoz kötnek szoros szálak, és aki több tíz millió dollár eljuttatásában vett részt a Hamászhoz, részben annak fegyveres szárnyához, az al-Kasszám Brigádokhoz.

Az Egyesült Államok tavaly októberben mind az öt férfi ellen büntetőintézkedéseket vezetett be, és globális terroristának minősítette őket. A Hamászt az Egyesült Államokban 1997-ben terrorszervezetnek nyilvánították, 2001 októbere óta pedig különösen veszélyes globális terrorszervezetként tartják számon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik