Élő Nagyvilág

Menekülttáborban razziáztak, százhúsz embert elvitt az izraeli hadsereg

Wahaj Bani Moufleh / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Wahaj Bani Moufleh / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A szerdai nap történéseiről itt olvashat.

Új szakaszába lép a háború az izraeli hadügyminiszter szerint

“Új harcászati megközelítésre térünk át a Gázai övezet északi részén, összhangban a terepen elért katonai eredményekkel” – közölte egy nyilatkozatban Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

A hadműveletek között lesznek rajtaütések, lerombolnak alagutakat, terveznek légi- és szárazföldi csapásokat, valamint a különleges erők is műveleteket hajtanak majd végre – idézi a Reuters Galant nyilatkozatát. A miniszter hozzátette: az izraeli műveletek a Gázai övezet déli részén,

addig folytatódik, amíg szükségesnek tartjuk.

Az izraeli csapásokban tavaly október 7-e óta az több mint 22 400 palesztint öltek meg, ami sokszorosa az izraeli civil áldozatok számának. A Gázai övezetben emellett mintegy 1,9 millió túlélőnek kellett menekülve elhagynia az otthonát, miközben súlyos élelmiszer-, víz-, üzemanyag- és egészségügyi ellátási hiány alakult ki a térségben.

Izrael az utóbbi időben fokozta a Gázai övezet déli részén végrehajtott műveleteit is, amelyek sok civil halálát okozták. Ezt annak ellenére tették, hogy a háború kezdete óta folyamatosan nyomást gyakoroltak a gázai palesztin lakosságra, hogy déli irányba vonuljanak, mondván, ott biztonságban lesznek.

10 gyermek halt meg az izraeli támadásban, amelynek egy palesztin család 14 tagja lett az áldozata

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökre virradóra egy palesztin családnak állítólag tizennégy tagja vesztette életét egy izraeli légicsapásban a gázai övezet déli részén. A légicsapás Mavasziban történt, amely az Izrael által az utóbbi időben intenzíven támadott Hán Júnisz városhoz tartozik. Az izraeli művelet egy lakóházat rombolt földig, benne az ott lakó családdal. A merényletben a hivatalos közlés szerint „legalább tizenkét” ember halt meg, túlnyomó részt gyermekek.

A Hán Júnisz-i Nasszer kórház által nyilvánosságra hozott listán egy férfi és a felesége, hét gyermekük, és további három, 5 és 14 év közötti gyermek neve szerepel.

Az izraeli hadsereg a család elleni merényletet egyelőre nem kommentálta.

Hán Júnisz a Gázai övezet déli határához közel fekszik. Az Izraeli hadsereg az október 7-e óta tartó véres offenzíva kezdete óta arra kényszeríti a palesztin lakosságot, hogy lakóhelyeiket hátrahagyva húzódjanak az övezet déli részére. Ezt azzal az ígérettel tették, hogy a Gázai övezet déli része biztonságos marad. Az izraeli hadsereg ennek ellenére számos alkalommal hajtott végre civilek halálával járó műveleteket ezeken a menekültek számára biztonságosnak minősített területeken.

(via The Guardian)

Megölték a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét

Megölték a Palesztin Iszlám Dzsihád észak-gázai műveleti vezetőjét – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és az izraeli belföldi hírszerzés, a Sín Bét. Mamdúh Lolo egy légicsapásban lelte halálát a Gázai övezet északi részén.

Az IDF szerint Lolo a Gázai övezet északi részén működő militáns csoport vezetőinek segédje és a Palesztin Iszlám Dzsihád „központi figurája” volt.

(The Guardian)

A Moszad vezetője nem nyugszik, amíg meg nem ölnek mindenkit, aki részt vett az október 7-i támadásban

Az izraeli hírszerzés, a Moszad vezetője, a David Barnea is részt vett elődje, Cvi Zamír csütörtöki temetésén. Az itt megtartott beszédében kijelentette, Izrael minden hamászost likvidálni fog, akinek köze volt az október 7-i terrortámadáshoz, akár értelmi szerzőként, akár végrehajtóként.

„Ma is egy háború kellős közepén vagyunk. A Moszadnak ma is, akárcsak ötven évvel ezelőtt tette, el kell számoltatnia azokat a gyilkosokat, akik most október 7-én a Gázai övezetből megtámadták a dél-izraeli településeket. De a támadás kitervelőit és az irányító parancsnokokat is” – jelentette ki Barnea, hozzátéve, hogy az október 7-i támadás minden résztvevője „aláírta saját halálos ítéletét”.

Az idézett részben Barnea arra utalt, hogy miután arab terroristák egy csoportja az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportolót, a Moszad utána tíz év alatt sorban egymás után likvidálta az elkövetőket. Az 1972-es támadás is növelte azt a feszültséget Izrael és az arab országok között, amelynek hatására aztán 1973-ban kitört a három hétig tartó jóm-kipúri háború.

(MTI)

Lecsapott egy iraki milícia vezetőjére az amerikai hadsereg

Csapást hajtott végre Bagdadban egy iraki milícia vezetője ellen – közölte az amerikai hadsereg. Hogy pontosan ki is volt a célpont, nem árulták el, de azt igen, hogy rajta kívül még egy ember meghalt.

A névtelenséget kérő amerikai forrás azt mondta, hogy a csapás egy járművet ért. A célpont a Harakat al Nudzsaba nevű síita félkatonai szervezet egyik vezetője volt.

Rendőrségi források és szemtanúk szerint egy drón legalább két rakétát lőtt ki egy, az iraki milícia által használt kelet-bagdadi épületre.

Az Egyesült Államok jelenleg is 2500 katonát állomásoztat Irakban és 900-at Szíriában. Ezek állítólag azért vannak ott, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam fegyvereseinek újbóli megerősödését. A Harakat al Nudzsaba azonban semmilyen módon nem köthető az Iszlám Államhoz, már csak azért sem, mert síita szervezetként felekezeti okból természetes ellenfelei egymásnak. A 2013-ban alapított radikális síita milícia amerikaellenes és anticionista nézeteket hirdet, és ideológiai rokonságot mutat az iráni iszlamista állammal. A félkatonai szervezet Szíriban és Irakban egyaránt aktív, és része annak a hálózatnak, amelyet az Iráni Forradalmi Gárda támogatásban részesít.

Az elmúlt napokban az USA az Irán által támogatott jemeni hútik ellen is támadást intézett, mert azok több olyan hajót megtámadtak a Vörös-tenger környékén, amelyek állításuk szerint Izraellel állnak kapcsolatban.

A feszültségek az utóbbi napokban az egész közel-keleti térségben felfokozódtak. Az Izrael által október 7-e óta folyamatosan katonailag támadott Gázai övezeten túl Ciszjordániában, Izrael északi részén, Libanonban, Szíriában, Iránban, a Vörös-tengeren és Irakban is számos erőszakos incidensről számoltak be.

Visszavágunk, és az amerikaiak megbánják, hogy ezt az agressziót végrehajtották

– mondta a Reuters jelentése szerint egy helyi iraki milícia parancsnoka.

Izrael legalább 120 embert őrizetbe vett, házakat rombolt le a ciszjordániai Núr al-Samsz menekülttáborban

Az izraeli erők csütörtökön házkutatásokat tartottak az 1967 óta nemzetközi jogba ütköző módon megszállva tartott Ciszjordániában. A Tulkarem városhoz tartozó Núr al-Samsz menekülttáborban ennek keretében több mint száz embert őrizetbe vettek. Őket az izraeli hadsereg közlése szerint militáns tevékenységgel gyanúsítják.

A lakosok szerint az izraeli erők legalább százhúsz embert vettek őrizetbe és három házat romboltak le, köztük olyat is, ami a palesztin Fatah párthoz kötődő fegyveres csoport, a Tulkaremi Brigádok egyik tagjáé volt.

Az IDF erői más izraeli biztonsági erőkkel közösen folytatja a terrorizmus visszaszorítása érdekében a hadműveletet a Núr al-Samsz menekülttáborban, Menaséban – áll a hadsereg közleményében a Reuters beszámolója szerint.

A palesztin Wafa hírügynökség szerint a Fatah párt által vezetett Palesztin Hatóság elnökének hivatalos szóvivője elítélte az izraeli hadműveletet. A szóvivő szerint ezek a hadműveletek nem a biztonságot és a stabilitást, hanem épp a kontrol elvesztést szolgálják.

A Hezbollah azt állítja, négy tagja meghalt egy izraeli légicsapásban

A Libanonban működő Hezbollah közölte, hogy újabb négy tagja meghalt Naqoura faluban, egy izraeli légicsapásban. Az iszlamista terrorcsoport tévéje martírként emlékezett meg az elesett harcosairól.

A libanoni állami hírügynökség szerint az izraeli hadsereg egy háromemeletes épületet bombázott, melyet a földdel tett egyenlővé, megsebesítve kilenc embert.

Izrael idáig nem erősítette meg, hogy felelős lenne a támadásért.

Izrael és a Hezbollah az október 7-ei események óta lövi egymást Libanon déli határánál, ám egyelőre ezen a szakaszon alacsony intenzitású a konfliktus.

(BBC)

Ismét a Palesztin Vörös Félhold épületét lőtte Izrael

Találat érte a Palesztin Vörös Félhold hán júniszi főhadiszállását, ahol kitelepített családokat szállásoltak el. A szervezet hét sebesültről számolt be.

A Vöröskereszttel egyenértékű szervezet létesítményeit rendszeresen lövi az izraeli haderő: tegnap egy újszülött csecsemő is meghalt az egyik ilyen támadásban.

A Közel-Keletre utazik Antony Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön a Közel-Keletre utazik, a többi között Izraelben is megáll – közölte egy meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztviselő szerdán a Reuters és az Agence France-Presse hírügynökségekkel.

A tisztviselő elmondta, hogy Amos Hochstein amerikai diplomáciai megbízott is Izraelbe utazik, hogy megpróbálja csillapítani az ország és a Hezbollah közötti feszültséget.

Az útra azután kerül sor, hogy egy feltételezett izraeli csapás megölte a Hamász egyik vezetőjét Bejrút külvárosában.

Senkinek sem áll érdekében – a térség egyetlen országának sem, a világ egyetlen országának sem -, hogy ez a konfliktus a jelenleginél tovább eszkalálódjon

– mondta Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő szerdán korábban.

A feszültséget az is fokozza, hogy Iránban csaknem 100 ember meghalt és több mint 200-an megsebesültek egy meggyilkolt tábornok sírja közelében történt kettős robbanásban. Teherán az Egyesült Államokat és Izraelt hibáztatja a támadásért, de Washington visszautasította a két ország érintettségére vonatkozó feltételezéseket.

Egyetlen izraeli légicsapás egy gázai család 14 tagjával végzett

Egy család 14 tagja vesztette életét és többen megsérültek Gáza déli részén, miután az éjszaka folyamán találat érte a család hán júniszi szállását, értesült az al-Dzsazíra. A pánarab híroldal úgy tudja, hogy egy Szalah nevű család szenvedte el a tragédiát.

Az épületben, amelyet találat ért, az övezet más részeiből kitelepített civilek tartózkodtak. Az ENSZ legutóbbi közlése szerint a gázaiak 90 százaléka volt kénytelen elhagyni az otthonát.

December 23-án egy család 76 tagját ölte meg egyetlen izraeli légicsapás.

A palesztin egészségügyi minisztérium tegnapi közlése szerint átlépte a 22 ezret a Gázai övezet elleni izraeli csapások halálos áldozatainak száma. Az október 7-ei események miatt kirobbant háborúban a 2,2 milliós Gáza lakosságának egy százaléka vesztette életét.

A Hamász által kontrollált egészségügyi hatóság nem tesz különbséget a civilek és a kombattánsok között: a szervezet korábban azt mondta, az áldozatok kétharmadát teszik a gyermekek és a nők.

A sebesültek száma október 7-e óta 57 ezerre nőtt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik