Élő Nagyvilág

120 ukrán települést ért orosz rakétacsapás, 39 áldozata van a támadásnak

AFP
AFP

Semmit nem talált a feltételezett orosz rakétából a lengyel hadsereg

Lengyelország szombaton befejezte a szárazföldi kutatást, miután nem találta meg annak a feltételezett orosz rakétának a darabjait, amely előző nap reggel sértette meg az ország légterét – közölte a lengyel hadsereg.

Délután három órakor a kijelölt terület átfésülése befejeződött. A kutatás eredménye negatív volt. A katonai műveleteket befejeztük, és nem tervezünk további szárazföldi ellenőrzést

– írta a lengyel hadsereg hadműveleti parancsoksága az X közösségi médiában.

Lengyel katonai vezetők pénteken közölték, hogy az ukrán határ irányából aznap reggel azonosítatlan repülő tárgy lépett be az ország légterébe, és három perccel később elhagyta azt.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy pénteken kora reggel számos városukat érte intenzív légitámadás.

Az ukrán fél és a szövetségesek előzetesen megerősítették a radarjaik adatait, hogy a tárgy elhagyta Lengyelország területét

– közölte szombaton a Reuters brit hírügynökséggel a műveleti parancsnokság egyik szóvivője.

A területvédelmi erők mintegy ötszáz katonája vett részt a kutatásban a délkelet-lengyelországi Zamosc város környékén – közölte a műveleti parancsnokság az X-en.
Pénteken a lengyel külügyminisztériumba kérették az orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a légtérsértésre.

Az ügyvivő, Andrej Ordas szombaton kijelentette, hogy Oroszország addig nem ad magyarázatot a lengyel légtérbe rövid időre belépő azonosítatlan tárgyra, amíg nem kap arra nézve bizonyítékot, hogy az orosz rakéta volt. Az ügyvivő a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a lengyel követelések megalapozatlanok.

Moszkva szerint tizennégyen haltak meg az ukrán ellentámadásban

Tizennégy ember – köztük két gyerek – meghalt és száznyolcan megsebesültek szombaton az Ukrajnával határos Belgorod orosz terület azonos nevű székhelyén az ukrán hadsereg légicsapásaiban – közölték az orosz hatóságok.

A támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz hadsereg intenzív légi offenzívát indított különböző ukrán városok ellen.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint tizenkét felnőtt és két gyermek halt meg Belgorodban. A tárcának a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleménye szerint 108 ember, közöttük tizenöt gyermek sebesült meg.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a támadás nem marad büntetlenül, és Moszkva kérni fogja az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását.

A tárca szerint az orosz erőknek sikerült két irányított lövedéket és a rakéták többségét elfogniuk, különben sokkal súlyosabb lett volna a veszteség. Több rakéta és repesz azonban Belgorodra hullott.

A Belgorod város elleni ukrán támadásról tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt – közölte Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője.

A szintén az ukrán határ mellett fekvő Brjanszki területen Kiszter és Borsevo falvakat lőtték az ukrán erők, itt egy kilencéves gyermek vesztette életét – közölte Alekszandr Bogomaz, a terület állami közigazgatási hivatalának vezetője.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légvédelmi rendszerek tizenhárom ukrán rakétát semmisítettek meg a terület felett.

A tárca szerint harminckét ukrán drónt is semlegesítettek az ukrán határtól északra fekvő Brjanszk, Kurszk és Orjol, valamint Moszkva térségében.

39 áldozata van a szombati orosz támadássorozatnak Ukrajnában

A pénteki orosz légicsapások halálos áldozatainak száma Ukrajna-szerte harminckilencre emelkedett, miután a mentők továbbiakat találtak a romok között – közölte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A támadásokban az elnök szerint 159-en sebesültek meg.

Oroszország 158 rakétával és drónnal támadott ukrán településeket pénteken. A légicsapások ukrán vezetők szerint a legsúlyosabbak voltak az orosz invázió 2022. februári kezdete óta.

Megközelítőleg százhúsz várost és falut, polgári célpontok százait ért találat – közölte az ukrán elnök szombaton a Telegramon, hozzátéve, hogy folytatják a kutatást esetleges további áldozatok után.

Kijevben – a polgármesteri hivatal szerint – tizenhatan haltak meg a pénteki támadásban. Egy raktárt, több lakó- és kereskedelmi épületet ért támadás. Szombaton is találtak holttesteket a romok alatt. Vitalij Klicsko polgármester gyásznapot rendelt el január 1-jére.

Volodimir Zelenszkij szombaton újabb felhívást intézett a szövetséges országokhoz, hangsúlyozva, hogy Ukrajna felfegyverzésével életeket lehet megmenteni.

Az orosz terror minden megnyilvánulása bizonyítja, hogy nem lehet tovább várni a harcolók megsegítésével

– mondta.

Bizonyíték híján Moszkva nem ad magyarázatot a Lengyelország légterében észlelt rakétára

Oroszország addig nem ad magyarázatot a Lengyelország légterében észlelt rakétára, amíg nincs rá erős bizonyíték, hogy az orosz volt, erről beszél Andrej Ordas varsói orosz ügyvivő, miután az esettel összefüggésben bekérette a lengyel külügyminisztérium, írja a Guardian.

A RIA Novost orosz hírügynökség szerint Ordas azt mondta,

amíg nem kapunk meggyőző bizonyítékokat, addig magyarázattal sem szolgálunk, mert a vádak alaptalanok.

Emlékeztetett a 2022. novemberében történt incidensre, amikor egy becsapódó rakéta megölt két embert egy lengyel határfaluban. Akkor is az oroszokra mutogattak sokan, de végül kiderült, hogy a rakétát az ukrán hadsereg lőtte ki.

A lengyel hadsereg közlése szerint a pénteken észlelt azonosítatlan repülő tárgy három percig volt az ország légterében, majd Ukrajna irányában távozott. Ezt később az ukránok is megerősítették.

Darabjai után 480 katona kutat Zamosc városának közelében. A cél az, hogy meggyőződjenek róla, hogy a tárgy maradványai nem maradtak lengyel területen.

Egy ember meghalt Oroszországban egy ukrán rakétatámadás után

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyében egy ember meghalt, amikor ukrán rakéta csapódott egy családi házba – közölte a helyi kormányzó szombaton.

Vjacseszlav Gladkov azt mondta, hogy a pénteki ukrán rakétacsapások következtében több családi házban károk keletkeztek, egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek, míg Belgorod városában megszakadt a vízellátás.

Az orosz védelmi minisztérium szombati beszámolója szerint az orosz légelhárító egységek 13 ukrán rakétát semmisítettek meg pénteken Belgorod megye déli térségében és összesen 32 drónt lőttek le Brjanszk, Orjol, Kurszk és Moszkva régiók felett egy nap alatt. Esetleges károkról és áldozatokról a minisztérium nem adott tájékoztatást.

(MTI)

70 ember kapott tartózkodási engedélyt Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6726-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6130-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

(MTI)

Egyeztetett az ukrán és amerikai védelmi miniszter

Az ukrajnai harctéren kialakult helyzetről és a nyugati országok támogatásának kilátásairól egyeztetett telefonon Lloyd Austin amerikai és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter – közölte a Pentagon sajtószolgálata helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében.

A Pentagon vezetője azt mondta ukrán kollégájának, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei továbbra is „elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter december 27-én jelentette be az Egyesült Államok idei utolsó katonai segélyét Ukrajnának. A 250 millió dollár értékű szállítmányban olyan tételek szerepelnek, mint például alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek és mintegy 15 millió lőszer kisebb fegyverekhez.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok több mint 110 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik