Nagyvilág

Olaszország kilép a kínai Egy övezet, egy út programból

Filippo MONTEFORTE / AFP
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.
Filippo MONTEFORTE / AFP
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Olaszország hivatalosan is tájékoztatta Kínát, hogy kilép az Egy övezet, egy út kezdeményezésből, miközben Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő a kezdeményezés sikerét méltatta egy csütörtöki pekingi sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Az olasz kormány levélben tájékoztatta a kínai kormányt, hogy nem kívánja megújítani a márciusban lejáró kétoldalú megállapodást, amelyet a kínai kezdeményezésű, új selyemútnak is nevezett nagyszabású nemzetközi infrastrukturális együttműködési programmal kapcsolatban kötöttek.

Giorgia Meloni miniszterelnök csütörtökön Rómában úgy fogalmazott, hogy az Egy övezet, egy út nem hozta meg a remélt eredményeket, de a két országnak folytatnia kell a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítását. Hasonlóképpen nyilatkozott Antonio Tajani külügyminiszter is, aki szerint a projekt nem járt jelentős előnyökkel Olaszország számára.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján közvetlenül nem kommentálta Olaszország döntését, de óva intett a kezdeményezésben részt vevők megosztottságától.

Kína határozottan elutasítja az Egy övezet, egy út együttműködésnek ártó rágalmakat, és ellenzi a konfrontációval okozott megosztottságot

– hangoztatta.

„A Selyemút Fórumra októberben 151 ország és 41 szervezet, köztük Olaszország képviselői utaztak Kínába” – emlékeztetett.

Olaszország 2019-ben a hét ipari nagyhatalom csoportjából (G7) egyedüliként csatlakozott a kereskedelmi és beruházási projekthez, a megállapodást az akkori miniszterelnök, Giuseppe Conte írta alá.

Az Egy övezet, egy út program a kínaiak befolyásszerzési eszköze: infrastrukturális projekteket támogatnak világszerte kínai hitelből, amelynek fő célja, hogy a kínai termékeket mindenhová el tudják juttatni. A programhoz Magyarország is csatlakozott, a sokat bírált Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását is kínai hitelből, kínai fővállalkozókkal végzik, a beruházás megtérülését ezer év körülire teszik a szakértők.

Idén októberben az Övezet és út fórum harmadik pekingi csúcstalálkozóján egyetlen uniós vezetőként Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett, ahol elmondta, hogy „a nyugati versenyelőny korszaka véget ért”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik