Belföld

Orbán Viktor Pekingből: A nyugati versenyelőny korszaka véget ért

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Elmondta beszédét az Övezet és út fórum harmadik pekingi csúcstalálkozóján Orbán Viktor. A miniszterelnök beszédét Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ismertette az MTI-vel.

Orbán szerint a nyugati versenyelőny korszaka véget ért, a keleti világ megerősödött, és most az európai dilemma az, blokkosítsuk-e a világgazdaságot, vagy versenyezzünk, protekcionisták legyünk, vagy keressük az új korszak adta együttműködési, összekapcsolódási lehetőségeket.

Elmondta:

Európa az ukrán háború miatt elvágta az Oroszországhoz fűződő együttműködés szálait, ezzel is egy hatalmas lépést tett a blokkosodás irányába.

Most még – tette hozzá – ennél is tovább akarnak menni: „decoupling” -ról és „de-risking” -ről beszélnek, melyek az európai és a kínai gazdaság egymástól való elszigetelését jelentenék.

Kiemelte: a konnektivitás hívei, köztük Magyarország, elutasítják a blokkosodás politikáját. Közép-Európa évtizedeken keresztül szenvedett a blokkosodástól, ami „nem volt jó, ésszerűtlen volt, embertelen volt”. Versenyképességünk a mélybe zuhant, a technológiai versenyben jócskán hátra maradtunk és elszegényedtünk.

Orbán Viktor arról is beszélt, a magyarok azt szeretnék, ha a blokkosodás helyett az összeköttetések, vagyis a konnektivitás időszaka következne, mert a konnektivitás esélyt adna Európa számára, hogy visszanyerje a versenyképességét.

A mi történelmünk azt bizonyítja, hogy az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet talajára visszatérő nemzetközi politika tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét,

mondta.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Peking, 2023. október 18.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Övezet és út kezdeményezés csúcstalálkozóján Pekingben 2023. október 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán úgy látja, Magyarország célja, hogy a keleti és a nyugati gazdaság és technológia találkozási pontja legyen. Ma Európában nálunk találkoznak az új technológiai korszakra átálló legjelentősebb keleti és nyugati beruházók. Büszkék vagyunk arra, hogy mára Magyarország lett a kínai vállalati beruházások első számú közép-európai célpontja.

Magyarország készen áll a további együttműködésre Kínával és minden konnektivitást támogató országgal

– zárta felszólalását Orbán Viktor.

Európában tíz éve nem látott alacsony szintre esett vissza a kínai beruházások volumene. A kontinensen az egyetlen kivételt Magyarország jelenti, ahova a csúcsra pörgetett akkumulátorgyártás miatt ömlik a kínai tőke, erről az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Míg Európában látványosan megtorpantak a kínai beruházások, Magyarországon most pörögnek fel
Tíz éve nem látott alacsony szintre esett vissza a kínai beruházások volumene Európában. A kontinensen az egyetlen kivételt Magyarország jelenti, ahova a csúcsra pörgetett akkumulátorgyártás miatt ömlik a kínai tőke: a Debrecenben épülő gigagyár a folyamatban levő kínai projektek közül a legnagyobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik