Élő Nagyvilág

Megteltek a temetők Gázában, nincs hova temetni a halottakat

Mohammed ABED / AFP
Mohammed ABED / AFP
  • Izrael összehangolt műveletben behatolt Gáza szívébe.
  • Az Amerikai Egyesült Államok nem támogatja a Gázai-övezet újbóli megszállását.
  • Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma a Gázai-övezetben a Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint.
  • Olaszország kórházhajót küld Gáza partjaihoz

A legfontosabb keddi eseményeket ide kattintva tudod visszaolvasni.

Az izraeliek a Hamász 130 alagútját semmisítették meg

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari azt közölte, hogy 130 Hamász által használt alagutat semmisítettek meg a Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet kezdete óta.

Hagari szerint az alagutakban talált víz- és oxigénellátásból azt feltételezik, a Hamasz arra készült, hogy hosszabb ideig az alagutakban maradjon.

Kórházhajót küldenek Gáza partjaihoz

Olaszország kórházhajót küld Gáza partjaihoz, hogy segítsen az izraeli-palesztin konfliktus áldozatainak ellátásában – közölte szerdán Guido Crosetto, Olaszország védelmi minisztere.

A Reuters jelentése szerint a miniszter azt mondta, a hajó szerdán indul 170 fős személyzettel, köztük 30 fővel, akiket egészségügyi vészhelyzetekre képeztek ki. Hozzátette, Olaszország azon is dolgozik, hogy ideiglenes konténer kórházakat állítsanak fel Gázában.

Mindeközben az Al Jazeera tudósítója arról számolt be, hogy Gázában a mentőcsapatok a törmelékek és a rossz utak miatt nem tudják elérni a romok alá rekedt embereket, a családok pedig nem találnak helyet szeretteik eltemetésére, mert a temetők megteltek. A megmaradt lakóépületekben számos család él együtt, mivel nagyon sok embert kitelepítettek, vagy az otthonukat tönkretették.

(Guardian)

Betiltanának Londonban egy palesztinpárti tüntetést, de a rendőrség szerint nincs jogalapja a tiltásnak

A Scotland Yard főparancsnoka szerint nem lenne törvényes alapja a szombatra – vagyis az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójára – tervezett palesztinpárti tüntetések betiltásának. A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és a legutóbbi izraeli adatok szerint 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A Scotland Yard a szombatra tervezett újabb palesztinpárti tüntetések elhalasztását kérte a szervezőktől, aznap ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően a háborúk áldozatairól emlékeznek meg Nagy-Britanniában, a szervezők azonban visszautasították a kérést. A rendőrségre ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik a kormány részéről a szombati tüntetés betiltása végett.

Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka a BBC közszolgálati rádió szerdai hírműsorában kijelentette: a jelenleg érvényes brit törvények alapján  a rendőrség csak akkor kérhet kormányzati felhatalmazást egy tüntetés betiltására, ha a demonstráció súlyos mértékű rendbontás kockázatával jár, „ennek jogi küszöbe azonban rendkívül magas”, és a Scotland Yardnak kell bizonyítania, hogy másképp nem tudná kezelni a helyzetet.

Suella Braverman belügyminiszter minapi nyilatkozata szerint a szombati emléknapra tervezett tüntetés egyértelműen a súlyos rendbontás kockázatával jár.

A Scotland Yard főparancsnoka azonban a szerdai BBC-interjúban ezt gyakorlatilag cáfolta. Rowley úgy fogalmazott, hogy  „itt még nem tartunk”, a betiltás egyébként is csak a legvégső eszköz lehet, „amelyet évtizedenként egyszer alkalmazunk.”

A szombati tüntetésről elítélően nyilatkozott Rishi Sunak brit miniszterelnök is.

A szervezők azonban válasznyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a londoni tüntetés csaknem két órával a háborús áldozatok emléke előtti, hagyományosan délelőtt 11 órakor tartott jelképes néma főhajtás időpontja után kezdődik, és a menet útvonala az eddigi demonstrációktól eltérően ezúttal messze elkerüli a londoni kormányzati negyed közepén álló emlékmű, a Cenotaph környékét.

Az évfordulós megemlékezések fő eseményét, a Cenotaph megkoszorúzását és a veteránok több tízezres emlékmenetét nem szombaton, hanem vasárnap tartják. Ezen jelen lesz és koszorúz III. Károly király és Rishi Sunak miniszterelnök is.

(MTI)

Minisztere magyarázza Netanjahu gázai megszállásról szóló szavait

Ron Dermer, az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős minisztere és a szűk hadikabinet tagja az MSNBC amerikai televíziónak kedden azt mondta, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy korábbi interjújában nem a Gázai övezet megszállásáról, hanem csak annak terrorellenes biztonsági felügyeletéről beszélt a háború után.

Dermer szerint Netanjahu azt tervezi, hogy Izrael a háború után biztonsági ellenőrzést fog gyakorolni a Gázai övezet felett, miközben az övezet irányításáért más, talán a palesztinok, de nem a Hamász felel majd.

Indoklása szerint Izrael azért hatol be a Gázai övezetbe, hogy felszámolja a Hamász terrorista infrastruktúráját, és nem engedheti meg, hogy azt fél év vagy egy év múlva akár egy másik szervezet újjáépítse. Szerinte erre, és nem az övezet megszállására gondolt Netanjahu, amikor az övezet feletti határozatlan idejű izraeli ellenőrzésről beszélt.

Dermer szerint a palesztinok gondoskodhatnak majd a mindennapos rendfenntartásról, a rendőrségről, viszont a terrorellenes erőket, az esetleges bombagyártó műhelyeket felderítő titkosszolgálatot Izraelnek kell felügyelnie.

Dermer úgy vélte, hogy Ciszjordániában is Izraelnek kell elvégeznie ezt, noha nem volt célja, hogy katonái behatoljanak a palesztin városokba. Mint mondta: Izrael visszavonult az 1948-as vonalakhoz és nem volt jelen az utóbbi tizenhét évben Gázában, felszámolta a gázai telepeket, de egy terrorista államot kapott, és ezt nem akarják megismételni.

Dermer szerint a Hamász palesztinok teljes generációját tanította Izrael és a zsidók gyűlöletére, és úgy vélte, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság tankönyvei és oktatása sem különbözik a Hamászétól. Megoldási javaslata szerint egy megreformált palesztin kormányzatra lenne szükség, amely átvehetné a Gázai övezetet, amely elkötelezné magát az Izraellel kötött béke mellett, s erre tanítja a következő generációt.

ISRAELI ARMY / AFP

Izrael szerint megölték a Hamász vezető fegyvergyárosát

Légicsapásban meghalt Mohsen Abu Zina, a Hamász vezető fegyvergyártosa és több harcosa is, közölte az izraeli hadsereg szerdán.

A Reuters cikke szerint az izraeli katonák a szervezet föld alatti alagútrendszerét támadták a Gázai-övezetben.

A lap nem tudta független forrásból megerősíteni az izraeli hadsereg állítását.

Önvédelem ≠ Népirtás – olvasható a Margit hídra kifeszített transzparensen

Egy olvasónk küldte a fényképet, amely szerint a Margit hídon valaki egy transzparenst feszített ki. Az üzenet így szól: Önvédelem ≠ Népirtás. A környező utcákban parkoló autók szélvédőjére pedig szórólapot tettek, amely Izraelt terrorállamnak, Orbán Viktort ’56 szellemének elárulójának nevezi, és felhívja arra is a figyelmet, hogy Palesztina támogatása nem egyenlő az antiszemitizmussal.

Hamász: tízezer halottja van a háborúnak a Gázai-övezetben

A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium, független forrásból nem ellenőrizhető adatai szerint több mint 10 300 halálos áldozata van már az övezetben a háborúnak, közülük 4100-an gyerekek. Izraelben 1400 embert öltek meg, és több mint 200-at ejtettek túszul, írja a BBC.

Mindeközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a konfliktus által okozott szenvedés és halálozás szinte felfoghatatlan.

Christian Lindmeier, a szervezet szóvivője arról beszélt, a háború kirobbanása óta több mint 100 rakétatalálat ért egészségügyi intézményeket.

Az USA nem támogatja Gázai-övezet újbóli megszállását

Az Amerikai Egyesült Államok ellenzi, hogy Izrael a háborút követően is megszállás alatt tartsa a Gázai-övezetet, írja a Guardian.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint ez nem lenne a megfelelő cselekedet. Mint mondta, Izrael és az USA barátok, de nem értenek egyet mindenben.

Netanjáhu és Biden nem mindig ugyanazt az álláspontot képviselik

– közölte.

Kirby ezt arra reagálva mondta, hogy az izraeli miniszterelnök az ABC News-nak adott interjújában kijelentette, a Gázai-övezetet azoknak kell a jövőben kormányoznia, akik nem akarják ott folytatni, ahol a Hamász abbahagyja.

Gázában az izraeli csapatok

Az izraeli csapatok behatoltak Gáza szívébe, jelentette be Joav Gallant izraeli védelmi miniszter napra pontosan egy hónappal azután, hogy a Hamász október 7-én támadást indított az ország ellen, írja a BBC.

Galant közlése szerint szárazföldön, vízen és levegőben összehangoltan történt a város lerohanása.

Mindeközben Benjamin Netanjáhu miniszterelnök is arról beszélt, hogy a katonák már Gázában hajtanak végre operációkat, miután bekerítették a várost.

A kormányfő egyúttal arra kérte a lakosokat, hogy menjenek délre.

Olvasói sztorik