A következő élő közvetítés része A következő napokban újabb külföldi túszokat enged szabadon a Hamász

Sárga csillaggal a mellkasán ment neki az ENSZ Biztonsági Tanácsának az izraeli nagykövet

Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet és emberei mind a ruhájukra tűzték a második világháborús náci uralom alatt a zsidók elnyomásának és megkülönböztetésének jelképét az ENSZ Biztonsági Tanács hétfői ülésén. Erdan kijelentette, hogy a nagyszüleihez és milliónyi zsidó ember felmenőihez hasonlóan ő is hordani fogja a csillagot, a kabátja hajtókáján a „Soha újra” felirattal.

Beszédében a nagykövet Izrael gázai offenzíváját a szövetségesek 1944-es normandiai partraszállásához hasonlította, és Biztonsági Tanácsot szemére vetette, hogy ha a tanács akkor már létezett volna, valószínűleg inkább arról vitáztak volna, hogy Münchenben mennyi elektromos energia és üzemanyag maradt. Erdan ezzel válaszolt arra, hogy egyre többen aggódnak azért mennyien halhatnak meg Gázában, a már eddig megölt több ezer áldozaton felül. Hangsúlyozta, hogy a Hamász október 7-ei mészárlását követően most összehasonlítani az izraeli és a palesztin oldalon a halottak számát éppúgy elfogadhatatlan, mintha a második világháborús német és brit áldozatok számát hasonlítanák össze.

A nagykövet arról is értekezett, hogy tűzszünetet követelni a közel-keleti konfliktus kapcsán ugyanaz, mintha 1943-ban azelőtt kértek volna tűzszünetet, hogy a szovjetek visszafoglalták Sztálingrádot.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik