Élő Nagyvilág

Zelenszkij megerősítette, hogy Ukrajna amerikai ATACMS taktikai ballisztikus rakétákat használ

Roman Chop / Global Images Ukraine / Getty Images
Roman Chop / Global Images Ukraine / Getty Images

Az orosz-ukrán háború eseményeiről szóló hétfői tudósításunkat itt olvashatja.

Zelenszkij megerősítette, hogy Ukrajna ATACMS rakétákat használ

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóüzenetében megerősítette, hogy Ukrajna már használ amerikai gyártású ATACMS taktikai ballisztikus rakétákat, írja az MTI.

Köszönet mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol és dolgozik! Köszönöm mindenkinek aki segít! Ma pedig külön köszönet az Egyesült Államoknak. A Biden elnökkel kötött megállapodásaink teljesülnek, méghozzá nagyon pontosan. Az ATACMS-ok beváltak

– mondta az államfő a közösségi oldalakon közzétett videofelvételen.

A Wall Street Journal a nap folyamán arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az elmúlt napokban titokban „kis számú” nagy hatótávolságú ATACMS rakétát küldött Ukrajnába, és az ukrán védelmi erők már bevetették őket az oroszok által megszállt Luhanszk és Bergyanszk repülőterei ellen, fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán különleges műveleti erők kedden adtak hírt arról, hogy hétfő éjjel az ukrán hadsereggel együttműködve csapást mértek a két reptérre, amelyeken megsemmisítettek kilenc, speciális berendezésekkel felszerelt orosz katonai helikoptert, egy légvédelmi kilövőállást és egy lőszerraktárt.

A támadásokban a közlés szerint több tucat orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg. Az ukrán különleges erők sajtószolgálata által kiadott közleményben nem tértek ki arra, milyen fegyverrel mérték a csapásokat a légikikötőkre.

Megrongálódott egy Svédországot Észtországgal összekötő telekommunikációs kábel

Megrongálódott egy Svédországot és Észtországot összekötő telekommunikációs kábel – közölte a svéd polgári védelmi miniszter. Carl-Oskar Bohlin elmondta, a jelek szerint ez ugyanakkor történt, amikor egy tenger alatti gázvezeték és egy Finnországot Észtországgal összekötő telekommunikációs kábel sérült meg, október 8-án.

Finnország szerint nem kizárható, hogy „állami szereplő” állt a károkozás mögött. A finn hírszerzés közlése szerint „jelentősen romlott” a kapcsolat Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „ostobaságként” utasított el minden olyan feltételezést, amely szerint Oroszország állna a káresemény mögött.

(The Guardian)

Szijjártó: Orbán a mai tárgyaláson is a béke mellett állt ki

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a köztévének adott interjút Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor keddi találkozója után Pekingben.  Ebben a megszokott „békepárti” szlogenek hangoztatása közben azt mondta:

természetesen, elnök úr a mai tárgyaláson is a béke lehetőségéről beszélt, és a béke mellett állt ki.

Frissítünk!

Cikkünk korábbi verziójában úgy értelmeztük, hogy a Szijjártó Péterrel készített interjúban elhangzott „elnök úr” megnevezés Vlagyimir Putyin orosz elnökre vonatkozott. A szemle megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban levélben pontosítást kért. Azt írták:

 

„Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata alapján Orbán Viktor miniszterelnök állt ki a béke mellett a mai tárgyaláson. A külügyminiszter világosan fogalmaz a magyar és az orosz álláspontról.”

Kapcsolódó
Szijjártó: Orbán a mai tárgyaláson is a béke mellett állt ki
A külgazdasági és külügyminiszter Magyarországgal szemben ellenséges lépésnek nevezte orosz gázszállítás után fizetendő tranzitdíjról szóló bolgár parlamenti döntést.

Titokban szállított amerikai rakétákkal támadott orosz célpontokat Ukrajna

Az ukrán hadsereg kilenc orosz helikopterre mért csapást Kelet-Ukrajnában nagyobb hatótávolságú amerikai rakétákkal, miután Washington az elmúlt hetek folyamán titokban szállított fegyvereket az Oroszország által megtámadott országnak – írja a Politico.

A lap szerint a fegyverek szállítása és harctéri felhasználásuk, az ukrán védelmi képességek jelentős bővítését jelenti, amit a döntést ismerő két forrás is megerősített. Az amerikai lépés – mint írták – először biztosít Kijev számára olyan képességeket, hogy messze a frontvonalak mögött is csapást mérhessenek orosz célpontokra.

Joe Biden amerikai elnök korábban – a konfliktus eszkalálódásától tartva – hezitált az ATACMS taktikai rakétarendszerének a leszállításával kapcsolatban.  Az átadás azt jelzi, hogy az amerikai kormányzat szándékai megváltoztak a lassan haladó ukrán ellentámadás után.

Orbán Balázs visszaszólt az amerikai nagykövetnek

Miközben Oroszország az ukrán civileket bombázza, Magyarország az üzletért esdekel – többek között így kommentálta David Pressman amerikai nagykövet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin keddi találkozóját.

Erre reagált Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója, aki posztjában úgy fogalmazott:

Ha az a kérdés, hogy ki üzletel az oroszokkal, akkor az amerikaiak tekerjék le a hangerőt! Csak nukleáris fűtőanyagból több mint kétszer annyit vettek, mint korábban. Erről egy egész listánk van. Elegünk van az amerikai nagykövet álszenteskedő viselkedéséből!

Amerikai nagykövet:  Miközben Oroszország az ukrán civileket bombázza, Magyarország az üzletért könyörög

David Pressman amerikai nagykövet reagált Orbán és Putyin keddi találkozójára. Az amerikai nagykövet szerint Orbán Viktor úgy döntött, „egy olyan ember mellé áll, akinek a hadereje emberiség elleni bűncselekményekért felelős Ukrajnában”. Pressman úgy fogalmazott:

 Miközben Oroszország az ukrán civileket bombázza, Magyarország az üzletért könyörög.

Moszkva felfüggeszti az atomkísérletek tilalmát

Az orosz parlament alsóháza előzetesen jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely visszavonja a nukleáris kísérleti tilalomról szóló globális szerződés (CTBT) ratifikációját – írja a Guardian. Az Állami Duma egyhangúlag döntött így, de ez csupán az első voksolás volt a témában, a végső szavazásra a tervek szerint még ezen a héten sor kerülhet. Az 1996-ban elfogadott CTBT megtilt mindenféle nukleáris robbantást a világ bármely pontján. A duma lépése mögött a szakértők azt sejtik, hogy Oroszország a nukleáris hadászati kísérletek fenyegetésével próbálja eltántorítani a nyugati államokat attól, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának.

Az Egyesült Államok 1996-ban írta alá a CTBT-t, de a szenátus nem ratifikálta a szerződést, ám az egymást követő amerikai kormányok moratóriumot hirdettek a nukleáris fegyverek tesztelésére.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a múlt héten kijelentette: Moszkva csak akkor folytatja a nukleáris kísérleteket, ha ezt előbb Washington is megteszi. Vlagyimir Putyin legutóbb Szocsiban hozta szóba az atomfegyverek kérdését. Akkor úgy fogalmazott: „egyelőre nem tudja megmondani, hogy valóban szüksége lesz-e Oroszországnak a kísérletekre vagy sem.

Csapást mértek az ukránok több, orosz ellenőrzés alatt álló városra

Az ukrán hadsereg közlése szerint az éjszaka csapást mértek az orosz fennhatóság alatt álló repülőterekre Luhanszk és Berdjanszk városok közelében – adta hírül a Skynews.

Vlagyimir Rogov, az Ukrajna délkeleti részén, a Moszkva által ellenőrzött Zaporizzsja régió élén álló orosz tisztviselő ugyanakkor azt közölte, hogy a Berdjanszk elleni ukrán támadás nem járt sikerrel.

A légvédelmi rendszerünk sikeresen elfogta az ellenséges rakétákat

– kommentált a Telegramon Rogov, hozzátéve: az áldozatokról és a károkról szóló információk tisztázása még folyamatban van. Az ellentámadás júniusi kezdete óta Ukrajna gyakran intéz légi támadásokat az Oroszország ellenőrzése alatt álló területeken katonai célpontok ellen.

Pekingbe érkezett Putyin

Megérkezett Pekingbe Vlagyimir Putyin orosz elnök helyi idő szerint kedd reggel, hogy részt vegyen az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik fórumán, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel is megbeszélést folytat majd.

Az orosz államfőnek ez a második külföldi útja azóta, hogy a hágai székhelyű nemzetközi büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene. Eddig március óta csak Kirgizisztánban járt, vagyis most először hagyta el az elmúlt fél évben a volt Szovjetunió területét.

A pekingi nemzetközi repülőtérre érkező Putyint és kíséretét Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter fogadta.

Az orosz média jelentése szerint Putyin kedden részt vesz a fórum hivatalos nyitófogadásán, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök lesz a házigazda, és itt megbeszélést folytat majd Vietnam, Thaiföld, Mongólia és Laosz vezetőivel. A fórum fő meghívottjaként Putyin szerdán Hszi után tart beszédet, és még aznap találkozik a kínai elnökkel egy kétoldalú megbeszélés keretében. (MTI)

Olvasói sztorik