Nagyvilág europoli

Lengyelország és Csehország is visszaállítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain

Jakub Porzycki / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Jakub Porzycki / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Lengyelország és Csehország kedden bejelentette, hogy visszaállítják az ellenőrzést a Szlovákiával közös határaikon a növekvő migrációs nyomás miatt – számolt be az MTI.

Petr Fiala cseh kormányfőnek az X-en (korábban Twitter) tett bejelentése szerint intézkedés egyelőre október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbításáról a helyzet alakulásának függvényében döntenek – tette hozzá a miniszterelnök.

Az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában, úgy, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák a határforgalmat és az utasokat

közölte Vít Rakusan belügyminiszter ugyancsak az X-en.

Csehország tavaly szeptembertől idén február elejéig már ellenőrizte a szlovák határt a migránsok megnövekedett száma miatt. Miután a helyzet normalizálódott, az intézkedést, amely komoly bírálatokat váltott ki a szlovák kormány részéről, Prága megszüntette.

Az Európai Unióba tartó illegális migránsok száma ismét növekszik. Nem becsülhetjük alá a helyzetet, ezért azonnal reagálunk. Az ellenőrzéseknek köszönhetően meg tudjuk erősíteni polgáraink biztonságát

olvasható Petr Fiala bejegyzésében.

Vít Rakusan megerősítette, hogy az ügyben hétfőn tárgyalt és egyeztetett Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszterrel. Szerinte a cseh hatóságok kapcsolatban vannak a szlovák, az osztrák és a német partnerekkel is.

A cseh-szlovák határon 27 határátkelő van, közülük 17 közúti, hét vasúti, három pedig folyami határátkelő – közölte a cseh belügy.

A cseh kormány ezt a lépését egyeztette Lengyelországgal, amely keddtől hasonló intézkedéseket foganatosított a lengyel-szlovák határon. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter keddi varsói sajtókonferenciáján a schengeni kódexre hivatkozva elmondta: az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható.

A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a cseh mellett a szlovák, a német, az osztrák, belügyi tárcát, valamint az Európai Bizottságot is – mondta el Kaminski.

A további döntéseket a belügyminiszter a szlovákiai kormányalakítás fejleményeitől tette függővé.

Sürgős együttműködést várunk ebben a Szlovákia számára is rendkívül hátrányos témában

fogalmazott.

A tárcavezető azzal indokolta a határellenőrzés megerősítéséről szóló döntést, hogy a tavalyi évhez képest idén „közel ezer százalékkal” növekedett Szlovákiában az illegális bevándorlás, az ott feltartóztatott migránsok száma.

A külföldiek egy része Lengyelországon keresztül próbál átjutni Németországba és az Európai Unió más tagállamaiba. A lengyel hatóságok csak az elmúlt két hétben a balkáni útvonalon, majd Szlovákián keresztül érkező 551 illegális bevándorlót tartóztattak fel – közölte a tárcavezető.

Kaminski sürgette, hogy az EU erősítse meg külső határainak védelmét. Aláhúzta: Lengyelország hatékonyan védi a külső uniós határt is képező fehérorosz határszakaszt. A balkáni útvonal pedig „az egész térség, az egész EU problémáját jelenti” – fogalmazott, hozzátéve: elvárja, hogy az ügyet komplex módon, más tagállamok bekapcsolásával oldják meg.

Az Európát elárasztó illegális bevándorlási hullámra az egyetlen megfelelő válasz az EU külső határainak határozott védelme és az uniós menedékjogi rendszer megváltoztatása

fogalmazott a belügyminiszter.

Tomasz Praga, a lengyel határőrség főparancsnoka a sajtókonferencián elmondta: a tizenegy gyalogos határátkelőt csak az EU állampolgárai használhatják. A kijelölt, nyitott határátkelőkön a rendőrség és a katonaság által is támogatott határőrök mindenekelőtt a Lengyelországba érkezőket ellenőrzik szúrópróbaszerűen, a partnerországok szolgálataitól szerzett információkra is támaszkodva – magyarázta Praga.

A feltartóztatott illegális bevándorlók növekvő száma miatt Lengyelország már múlt héten intenzívebbé tette a közúti ellenőrzést a szlovák, valamint a cseh határ térségében.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik