Nagyvilág

Zelenszkij: Ukrajna más ország utasítására nem indít vizsgálatot

Kijev nem fog vizsgálatot indítani pusztán egy másik ország utasítására - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy Kijev melletti rendezvényen újságíróknak.

Nem lehet bennünket utasítani arra, hogy valamit megtegyünk. Mi független ország vagyunk

– szögezte le a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerint az ukrán elnök arra a kérdésre válaszolva, hogy Kijev indít-e vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök és fia ellen Donald Trump amerikai elnök kérésére.

Nyitottak vagyunk, készek vagyunk vizsgálatot indítani, de ennek semmi köze sincs hozzám. Független bűnüldöző szerveink készek kivizsgálni bármilyen törvénysértést

– tette hozzá.

Zelenszkij közölte azt is, hogy szerinte Kijev aligha fogja nyilvánosságra hozni az ő és Trump közötti, július 25-i telefonbeszélgetés ukrán leiratát.

Vannak bizonyos árnyalatok és dolgok, amelyeket szerintem helytelen lenne közzétenni

– fogalmazott az ukrán elnök.

Trump és Zelenszkij július 25-i telefonbeszélgetésének tartalmát azt követően hozta nyilvánosságra a múlt héten Fehér Ház, hogy egy egyelőre ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett. Azt állította: az amerikai elnök nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa. Biden egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig – miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának, és jelentős összegeket keresett Ukrajnában.

Az amerikai Demokrata Párt a feljelentés nyomán vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy indokolt-e megkezdeni a Trump felmentését célzó eljárást. Megoszlanak a vélemények, hogy történt-e nyomásgyakorlás Trump részéről vagy sem: miközben az ellenzéki erő szerint megalapozott volna az alkotmányos felelősségre vonás beindítása, addig az amerikai igazságügyi tárca a telefonbeszélgetés leiratában nem találta jelét a nyomásgyakorlásnak, és ilyesmi Zelenszkij szerint sem történt.

Az ukrán elnök a múlt szerdán New Yorkban leszögezte, hogy nem kíván beavatkozni az amerikai választásokba, valamint azt is, hogy az általa kinevezett új főügyészt, Ruszlan Rjabosapkát nem kényszerítette semmilyen vizsgálat lefolytatására, mivel az ukrán főügyészi hivatal független intézmény. Leszögezte, hogy a főügyészségnek nem egyes ügyeket, hanem minden ügyet ki kell vizsgálnia.

Kiemelt kép: Sergei SUPINSKY / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik