Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Elkezdődött a Trump elleni második alkotmányos vádeljárás

Sarah Silbiger / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Sarah Silbiger / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Az impeachment tárgya a Capitolium elleni, január 6-i támadás.

Helyi idő szerint kedd délután megkezdődött Donald Trump volt amerikai elnök második alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) tárgyalása a szenátusban – írja az MTI.

A republikánus politikus ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A várhatóan legalább egy hétig tartó tárgyalás első napján mintegy négy órán keresztül arról tárgyalnak majd, hogy alkotmányos-e az eljárás. A vita elején az impeachment menedzserek levetítettek egy videót, amelyben a Capitolium elleni támadásról készült felvételek, Trump beszédének részletei, illetve a volt elnök Twitter-üzenetei is szerepeltek.

A szenátus ezt követően szavaz arról, hogy elutasítják-e a volt elnök elleni vádat. Amennyiben ez a voksolás azzal az eredménnyel zárul, hogy az eljárás alkotmányos, akkor szerdán folytatódik a tárgyalás a vád érveinek ismertetésével. A szenátus egy korábbi alkalommal már szavazott arról, hogy egyáltalán el lehet-e kezdeni az impeachmentet, akkor 55-45 arányban az igenek nyertek. Kedden is ez az eredmény várható.

Az impeachment eljárásról és arról, hogy mi várható a végén, itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Egy hét alatt lepörgethetik Trump második impeachmentjét
Korábban még sosem fordult elő, hogy egy amerikai elnök ellen két alkotmányos vádeljárást indítottak volna, most azonban mégis ez történik. Bár elég kicsi az esély rá, hogy Donald Trumpot a végén elítéli a szenátus, a Demokrata Párt szerint így is van értelme a dolognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik