Nagyvilág

Hiába gyűlnek a vádpontok Trump ellen, republikánus riválisai csak küszködnek

Mario Tama / Getty Images / AFP
Mario Tama / Getty Images / AFP
Hiába a minősített iratok rejtegetésével kapcsolatos vádak vagy a lázítással kapcsolatos nyomozás, mindezek egyelőre nem számítanak a republikánus szavazóknak, ha azt a kérdést teszik fel nekik: kire voksolnának jövőre az elnökválasztáson.

A főnök le akarja töröltetni a szervert, mit fogunk csinálni?

Jack Smith különleges ügyész hivatala szerint ezt kérdezte a Donald Trump lakóhelyeként is működő Mar-a-lago magánklub egyik alkalmazottjától Carlos De Oliveira, aki a napokban harmadrendű vádlott lett abban az ügyben, amelyben a volt amerikai elnököt és segédjét azzal vádolják: szándékosan tároltak és rejtegettek minősített iratokat a floridai ingatlanban.

A korábban már ismertetett vádak szerint a segéd, Walt Nauta 2021 végén és 2022 elején Mar-a-lagóban segített dobozokat átvinni egy raktárhelyiségből Trump magánrezidenciájára, hogy Trump és stábja átnézhesse azokat az iratokat, amelyeket a Nemzeti Levéltár már korábban visszakért tőle. Nauta az iratok átnézése után 15 dobozt betett a saját kocsijába, és azt egy teherautóhoz vitte, hogy a dobozokat elszállítsák a levéltárba. Csakhogy a biztonsági kamerák felvételei szerint Nauta 2022. május 23-a és június 2-a között 64 dobozt segített áthordani Trump rezidenciájára, vissza viszont már csak 30 dobozt vitt.

A nyomozás során az ügyvédek kérték Trumpékat, hogy adják át a biztonsági kamerák felvételeit, majd az új vádak szerint a volt elnök 2022 júniusában felhívta az ingatlan kezelésével foglalkozó De Oliveirát, és 24 percet beszélt vele. Két nappal később Nauta és De Oliveira megvizsgálták a biztonsági kamerákat, majd De Oliveira beszélt azzal az alkalmazottal, Yuscil Taverasszal, aki a biztonsági kamerák felvételeit felügyeli.

A vádirat szerint az ingatlankezelő ekkor intézte a cikk elején idézett mondatot az IT-szakértő Taverashoz, vagyis hogy „a főnök” – azaz Trump – le akarja töröltetni a biztonsági felvételeket tároló szervert.

Taveras tiltakozott, mondván: nem tudja, hogyan kell törölni a szervert, és szerinte nincs is ehhez joga – áll a vádiratban. De Oliveira erre megismételte, hogy „a főnök” ragaszkodik a szerver letörléséhez, és újra megkérdezte: „Mit fogunk csinálni?” A vádak szerint az FBI-razzia után Trump azt ígérte, szerez ügyvédet a hozzá lojális De Oliveirának, akiről az ügyészek azt állítják, hazudott a tanúvallomásában, amikor tagadta, hogy tudomása lenne bármilyen iratokat tartalmazó dobozokról.

Ezek az újabb vádpontok csak megerősítik a különleges ügyész azon álláspontját, miszerint Trump és társai tudatosan rejtegettek minősített iratokat a Mar-a-lagóban, és egyáltalán nem állt szándékukban visszaadni azokat a Nemzeti Levéltárnak. Eközben a levegőben lóg egy újabb vádemelés is, amely Trumpnak a 2020-as elnökválasztás eredményének megváltoztatására irányuló, széles körű erőfeszítéseivel kapcsolatos. Mindezek azonban egyelőre nem számítanak a republikánus szavazóknak, vagy legalábbis nem befolyásolják negatív irányba Trump támogatottságát, akinek az előválasztásra készülő riválisai a közelében sincsenek.

Mario Tama / Getty Images / AFP Egy eladó a Trump emléktárgyait árusító standon látható, miután Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt beszédet mondott egy nevadai republikánus önkéntes toborzó rendezvényen július 8-án.

DeSantis jobbos fordulata

Bár a következő amerikai elnökválasztásig még több mint egy év hátravan, a republikánus előválasztás első fordulójáig már csak 4 hónapot kell várni, vagyis javában zajlanak a kampányesemények. A jó ideje Trump legfőbb riválisaként kezelt Ron DeSantis floridai kormányzó, akiről korábban portrét is közöltünk, továbbra is a második helyen áll, ám több mérés szerint is gyors ütemben veszíti el a szavazóit. A Miami Herald a minap három közvélemény-kutatást vetett össze, és ezek mind azt mutatták, hogy DeSantis támogatottsága leginkább a diplomával rendelkező republikánusok között rendült meg.

A tavasszal kezdődött és nyáron is folytatódó trend szerint a kormányzó mostanra alig feleakkora támogatottságot élvez a felsőfokú végzettségű fehér szavazók körében, mint az év elején, ami nagyobb visszaesést jelent, mint más demográfiai csoportoknál. A Morning Consult 18, az Ipsos 19, míg a Quinnipiac Egyetem 22 százalékpontos csökkenést mért. A Miami Herald megjegyzi, hogy egyik felmérésben sem kérdezték meg a résztvevőket az okokról, ám a feltételezések szerint DeSantis markánsan jobboldali, élesen konzervatív döntései, mint például a magyarhoz hasonló „gyermekvédelmi” törvény aláírása vagy az abortusz szigorítása elidegeníthette azokat a választókat, akik pragmatikusabb, a fősodorba inkább illeszkedő politikusként tekintettek rá.

A FiveThirtyEight összesítésében jól látható, hogy Trump mindig is vezette a republikánus népszerűségi listát, de azért idén év elején még fej-fej mellett haladtak DeSantisszal, és csak február közepén kezdtek el szétválni, amikor a floridai kormányzó támogatóinak száma csökkenésnek indult. Trump nagyjából áprilisig stagnálást mutatott, majd ezt követően emelkedni kezdett a támogatottsága, és beállt egy magasabb szintre, míg DeSantisnál még mélyebb zuhanás volt tapasztalható.

Hasonló eredményt hozott a New York Times hétfőn közzétett felmérése is, amelyben a republikánus szavazók 54 százaléka választaná Trumpot, és csak 17 százaléka DeSantist, és utóbbi még akkor is jócskán kikapna, ha csak ők ketten maradnának az előválasztási versenyben.

Trump túl népszerű

Egyes republikánusok ugyanakkor nem értenek egyet azzal, hogy DeSantis konzervatívabb fordulata állhat a támogatottság csökkenésének hátterében. Szerintük Trump saját népszerűsége és egy olyan, márciusi vádemelés lehet az ok, amelyet sok konzervatív szavazó teljesen igazságtalannak tart. Ebben az ügyben a volt elnököt azzal vádolják, hogy a 2016-os választási siker, illetve egy bűncselekmény eltitkolása érdekében üzleti dokumentumokat hamisított. A vád szerint Trumpék 130 ezer dollárt fizettek Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy a nő titkolja el a 2006-os afférjukat. Danielst Trump ügyvédje, Michael Cohen fizette ki, akinek az összeget aztán a választás után az elnök részletekben térítette meg.

Scott Olson / Getty Images / AFP Ron DeSantis republikánus elnökjelölt floridai kormányzó beszédet mond Zach Nunn amerikai képviselő „Top Nunn: Üdvözlet csapatainknak” adománygyűjtésén 2023. július 15-én az iowai Ankenyben.

Eközben a többiek a közelében sincsenek a versenynek.

  • Vivek Ramaswamy esetében megfigyelhető némi emelkedés, de az üzletember támogatottsága még így is csak a fele DeSantisénak,
  • Mike Pence, Trump egykori alelnöke pedig az 5 százalékot sem éri el.

Ha csak azokat államokat nézzük, amelyek az elsők között fognak előválasztást tartani, ott sem jobb a helyzete Trump ellenfeleinek: egy nemrég közölt felmérés szerint ugyanis a január 15-én választást tartó Iowában Trumpot a republikánus szavazók 46 százaléka támogatja, míg DeSantist mindössze 16 százalék, és szorosan mögötte ott van Tim Scott dél-karolinai szenátor 11 százalékkal.

DeSantis tábora azért igyekszik kisebbíteni a nehézségeket, mondván a kormányzónak valóban volt egy nehezebb időszaka, és most már újra feljövőben van, de azért az beszédes, hogy a május 24-i kampánykezdet óta a kampánystáb 40 százalékát már kirúgták.

Biden vs. Trump – a választók megosztottak

A Demokrata Pártnál nem számíthatunk nagy előválasztási versenyre. Nem csak amiatt, hogy egyelőre egyetlen kihívója akad Joe Bidennek, de azért sem, mert az a pártra is rossz fényt vetne, ha megvonná a bizalmat a hivatalban lévő és a Fehér Házért újrainduló demokrata elnöktől. Ha azonban most lenne az elnökválasztás, elég izgalmas verseny alakulna ki. A FiveThirtyEight cikkében Biden általában kisebb-nagyobb különbséggel verné DeSantist, ha őt jelölnék a republikánusok, Trumppal szemben viszont egyáltalán nem ilyen biztos a helyzet, sőt, akadnak olyan kutatások, amelyek Trumpnak 8 százalékpontos győzelmet mérnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik