Nagyvilág

Trump csendes, szégyenlős inasának nagyon sokba kerülhet a lojalitása

Win McNamee / Getty Images / AFP
Win McNamee / Getty Images / AFP
Walt Nauta évek óta ott van Donald Trump mellett, de eddig senki nem beszélt róla. Most azonban ő lett a másik vádlott abban az ügyben, amelyben minősített iratok hanyag kezelésével vádolják a volt amerikai elnököt.

Miután Donald Trump kedden ártatlannak vallotta magát egy miami szövetségi bíróságon abban az ügyben, amelyben azzal vádolják, hogy tudatosan tartott magánál minősített iratokat, egy híres kubai étterembe, a Cafe Versailles-ba hajtott, ahol egy rövid ideig a támogatóival fotózkodott, majd mindenkinek ételt rendelt. Az erről készült felvételeken feltűnt egy alacsony, kopasz, sötét öltönyt és bordó nyakkendőt viselő férfi, aki úgy viselkedik, mintha a volt amerikai elnök testőre lenne.

Bizonyos értelemben az is, de igazából annál több. Walt Nauta évek óta Trump egyik legközelebbi asszisztense, gyakorlatilag a „táskahordozója”, aki annyira komolyan vette a munkáját, hogy emiatt akár börtönbe is kerülhet. Az ügyészség ugyanis azzal vádolja, hogy segített a főnökének elrejteni olyan minősített iratokat, amelyeket törvénytelen módon Trump floridai birtokán tároltak.

Sztoikus, csendes inas

Nautáról idén márciusban közölt portrét a Washington Post, akkor még úgy tekintettek rá, mint kulcsfontosságú tanúra és nem vádlottra. Teljes nevén Waltine Nauta az Amerikai Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokán, Guam szigetén született és öt testvérével együtt egy alig 4500 fős faluban nőtt fel, nem messze az amerikai haditengerészet egyik támaszpontjától.

Az amerikai lapnak a rokonai és barátai csendes, komoly és megbízható férfiként jellemezték, akivel nem volt probléma. A középiskola elvégzése után 2001-ben belépett a haditengerészethez, 2016-ban pedig, Trump megválasztása idején, a Fehér Ház menzáján dolgozott szakácsként. Nem sokkal ezután előléptették és az elnök személyes inasa lett. Az 1970-es évek óta ezt a posztot katonák töltik be, általában a haditengerészet tagjai, ezért katonai segédnek is nevezik őket.

A feladatuk részét képezi például, hogy segítenek az elnöknek öltözködni, viszik utána a személyes dolgait, vagy amire éppen szüksége van – iratokat, tollat, cserenyakkendőt, öltönyt, zsebkendőt, gyógyszert, rágót, Trump esetében hajlakkot –, szereplés előtt megigazítják a ruháját, vagy ha mondjuk megszomjazik, visznek neki innivalót. Nauta 2021-ig volt Trump inasa, majd az elnökválasztás után vele maradt, de immáron civilként, mert 20 év után leszerelt a haditengerészettől.

A WaPo portréjából kiderül, hogy a Trumppal együtt dolgozó asszisztensek jelentős része a Washingtonban maradást választotta, hogy onnan segítse a távozó elnök munkáját, Nauta azonban hajlandó volt Floridába költözni, és így főnöke állandó kíséretének tagja maradt. 2021 szeptemberétől az egyik Trumpot támogató politikai akciócsoport állta Nauta fizetését, havonta 10 ezer dollárt (3,4 millió forint), plusz még 769 dollár közpénzt. December óta aztán, miután Trump eldöntötte, hogy újraindul a választáson, már a kampányfinanszírozás részét képezi Nauta fizetése, amely időközben 14 500 dollárra nőtt és a korábbi 2000 dolláros éves bónusza is 3000 dollárra emelkedett.

Egy, a Washington Postnak nyilatkozó tanácsadó azt mondta Nautáról:

Nagyon szégyenlős, és mindenhez engedélyt kér. Ha hibázik, nagyon kellemetlenül érzi magát és bocsánatot kér. Nagyon-nagyon hivatalos hangnemet üt meg az elnökkel, és nagyon sztoikus. Nem igazán szokott beszélni. Mint inas, hajlandó mindent megtenni.

Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images Walt Nauta, amint felszáll a Trump Force One néven ismert repülőgépére Iowa felé tartva a Palm Beach nemzetközi repülőtéren Donald Trump társaságában 2023. március 13-án.

Az eltűnt dobozok rejtélye

Érdemes azonban hozzátenni, hogy a bűncselekmények elkövetése nem tartozik egy táskahordozó feladatai közé, az pedig már csak hab a tortán, hogy a vádirat szerint éppen egy jelentős haditengerészeti múlttal rendelkező személy hajtott végre a nemzetbiztonságot fenyegető tetteket a főnöke kérésére.

Trump és Nauta ellen 37 vádpontot hozott fel a Jack Smith különleges ügyész vezette jogászcsapat, és ennek túlnyomó többsége a volt elnökre vonatkozik. Az inas sem lehet azonban nyugodt, őt ugyanis a következőkkel vádolják: összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályoztatására, dokumentum vagy feljegyzés visszatartása, egy dokumentum vagy feljegyzés korrupt elrejtése, dokumentum eltitkolása egy szövetségi nyomozás során, hamis állítások és nyilatkozatok.

Ha minden vádpontban bűnösnek találják, Nauta akár 90 év börtönt is kaphat.

A vádirat szerint Nauta 2021 végén és 2022 elején Mar-a-lagóban segített dobozokat átvinni egy raktárhelyiségből Trump magánrezidenciájára, akkor, amikor Trump és stábja azokat az iratokat nézte át, amelyeket a Nemzeti Levéltár már korábban visszakért tőle. Nauta ezt követően 15 dobozt betett a saját kocsijába és azt egy teherautóhoz vitte, hogy a dobozokat elszállítsák a levéltárba.

A biztonsági kamerák felvételei szerint Nauta 2022. május 23-a és június 2-a között 64 dobozt segített átvinni Trump rezidenciájára, vissza viszont már csak 30 dobozt vitt. Ez az incidens nem sokkal azelőtt történt, hogy Evan Corcoran, Trump egyik ügyvédje Mar-a-lagóba ment, hogy az FBI által indítványozott bírósági idézésnek megfelelően összeszedje és átadja a kért iratokat a levéltárnak. Corcoran a dobozok hollétéről, mozgatásáról és eltűnéséről mit sem tudott.

Nauta helyzetét tovább bonyolítja, hogy amikor az FBI 2022. május 26-án kikérdezte, azt állította, hogy semmit nem tud az iratok hollétéről. Pedig nem csak arról tudhatott, hogy ott vannak a dobozok a floridai házban, hanem arról is, hogy milyen jellegű dokumentumokról volt szó. 2021 végén Nauta egy másik alkalmazottal a dobozok átrakásával kapcsolatban váltott szöveges üzeneteket, és egy fotót is átküldött, amelyen az látszik, hogy az egyik doboz felborult, a benne lévő iratok kiestek a padlóra és az egyik aktán a „titkos” felirat is látható. Egy 2022. januári üzenetben Nauta azt írta:

[Trump] nyomon követi a dobozokat, ma még kiderül, hogy ma vagy holnap akar még többet átnézni.

Nauta Trumppal ellentétben kedden nem tett vallomást, mert ahhoz floridai engedéllyel rendelkező ügyvédre lett volna szüksége, ilyennel pedig nem rendelkezett, így június 27-én újra meghallgatják. A bíróságról szabadon távozhatott, azt azonban megtiltották neki, hogy más, az ügyben érintett tanúkkal beszéljen. Kérdés, hogy ez mennyiben tartható be, hiszen a másik vádlott a főnöke, aki mellett minden nap ott van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik