Élő Nagyvilág

Sztálin után Putyin is csapást mért az odesszai katedrálisra

Oleksandr GIMANOV / AFP
Oleksandr GIMANOV / AFP
  • Vasárnapra virradó éjjel ismét Odesszát lőtték az oroszok.
  • A támadásokban egy civil meghalt, 22, köztük három gyerek, megsérült. Egy 17 éves fiatal állapota súlyos.
  • Az éjjel az odesszai Krisztus Színeváltozása Katedrálist is találat érte. A 19. században épült katedrálist legutóbb a bolsevikok robbantották fel.
  • Putyin szerint nem sikerült az ukrán ellentámadás.

Az ukrán védelmi miniszter szerint jövőre nyerhetnek felvételt a NATO-ba

Oleszkij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint hazája a 2024-ben megalakulásának 75. évfordulóját ünneplő NATO washingtoni csúcstalálkozóján nyerhet felvételt a katonai szövetségbe.

Ki tudja, talán ez egy nagyon fontos nap lesz Ukrajnának. De ez csak az én jóslatom

– nyilatkozta a tárcavezető a CNN-nek.

Idén az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok az Ukrajnában dúló háborúra hivatkozva ellenezték a csatlakozást. Ugyanis a NATO 5-ös cikkelyének értelmében, amennyiben az egyik tagállamot támadás éri, akkor az összes többi tagállam is hadat üzen az agresszornak. Így Ukrajna felvétele a vilniusi csúcson egyet jelentett volna a harmadik világháború kitörésével.

Reznyikov elismerte: Ukrajna csak akkor csatlakozhat a szövetséghez, ha a háború véget ér. Az 5-ös cikkelyre hivatkozva azt mondta: nincs lehetőségünk arra, hogy egyhangúlag megszavazzák a csatlakozást, amíg a konfliktus tart.

Arra a kérdésre, hogy szerinte jövő nyárig véget érhet-e a háború, Reznyikov azt felelte:

Igen, meg fogjuk nyerni ezt a háborút.

Brit hírszerzés: kisebb előrenyomulást értek el az oroszok

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Az elmúlt napokban fokozódott a tüzérségi aktivitás a front északi részén, Luhanszk és Harkiv megyékben. Vélhetően az oroszok kisebb egységekkel nyomultak előre, de az orosz dezinformáció miatt nehéz bármi biztosat mondani arról, mi is történik a fronton.
  • Vélhetően Oroszország marginális eredményeket ért el, de a megújult északli aktivitás arról árulkodik, hogy a terület kiemelt fontosságú a Kreml számára, miközben délen, a zaporizzsjai szektorban komoly nyomást helyeznek rájuk az ukránok.
  • Oroszország nyugati haderőcsoportja valószínűleg megpróbál visszatérni az Oszkol folyóig, hogy pufferzónát hozzon létre a Luhanszki terület körül, melynek elfoglalása az egyik legalapvetőbb orosz háborús cél.

Lukasenka azzal ugratta Putyint, hogy a Wagner zsoldosai már nagyon lerohannák Lengyelországot

Vasárnap Szentpéterváron fogadata Alekszandr Lukasenkát Vlagyimir Putyin. A fehérorosz elnök kollégája társaságában azzal viccelődött, hogy a Beloruszba emigrált Wagner zsoldosok elkezdték nyugtalanítani, ugyanis „már mennének kirándulni Nyugatra”.

Talán nem kéne erről beszélnem, de megteszem. A wagneristák elkezdtek nyomasztani bennünket. »Nyugatra akarunk menni, engedjetek minket«, mondják. Kérdezem tőlük, miért akartok Nyugatra menni? »Csak kirándulni, Varsóba, Rzeszówba …«

– mesélte Lukasenka, majd sietve hozzátette, hogy hiába nyaggatják: a megegyezés szerint Fehéroroszország középső részén tartja a zsoldosokat. A tárgyalásról készült felvételek tanúsága szerint Putyin mosolyogva nyugtázta Lukasenka sztoriját.

Putyin és Lukasenka arról is beszélt, hogy Lengyelország meg akarja szerezni Ukrajna és Belarusz nyugati területeit. Szerintük Varsó ezért vezényelt jelentős számú erőt Lengyelország keleti határaira.

Mint ismert az elbukott Wagner-lázadás után a magánhadsereg harcosai a visszavonulásért cserébe amnesztiát kaptak. Hiába öltek meg egy tucat orosz katonát, a Lukasenka által gründolt megállapodás értelmében a wagneresek előtt nyitva áll a lehetőség, hogy Belaruszba meneküljenek.

(CNN)

Amerikai külügyminiszter: Ukrajna visszaszerezte az oroszok által elfoglalt területek felét

Ukrajna visszavette az eredetileg elfoglalt területeinek 50 százalékát

– jelentette ki Antony Blinken a CNN-nek adott interjújában.

A tárcavezető hangsúlyozta: a június elején megkezdett ukrán ellentámadás még messze nem ért véget, vélhetően még hónapokig folytatódnak a műveletek.

Ezek még korai napjai az ellentámadásnak

– mondta Blinken, aki szerint Kijevnek „nagyon kemény harcra” kell készülnie, ha folytatni akarja a területszerzést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az orosz erőkkel szembeni előrehaladás „lassabb a kívánatosnál”.

(Reuters)

Ukrán védelmi minisztérium: Oroszország kazettás bombákat dobott egy segélyelosztó pontra

Kazettás bombákat vetett be Oroszország a donyecki Csasziv Jarban. A városban egy valaha kultúrházként üzemelő épületet ért találat, ahová a háború kitörése óta segélyeket osztottak a polgári lakosság számára.

Reggel az orosz terroristák kazettás bombákat dobtak erre a helyre

– fogalmazott Twitter-bejegyzésében az ukrán védelmi tárca.

Az ukránok állításait független fél idáig nem hitelesítette.

Városharcban nem szokás kazettás lőszereket használni, hiszen ez a lőszertípus nem képes betonépületek rombolására, Oroszország mégis dokumentáltan civilek által lakott területeken pusztított vele. Már a háború elején terjedtek olyan videók, melyeken látni lehetett, amint Harkiv és Mariupol belvárosában apró robbanások villódznak.

A hagyományos lövedékekkel szemben a kazettás lőszer nem egy nagy robbanófejből áll, hanem van egy külső, vékony héjazata. A tárolókereten belül, a bomba belső vázában cellákra tagolt rekeszek sorakoznak, melyek rengeteg apró minibombát tartalmaznak. A célterületre érve, a repülési pálya egy pontján a külső héj leválik, a robbanótestek szétszóródnak, amelyek aztán önállóan detonálnak. A bevetéskor így megsokszorozódik a pusztító hatás, hiszen egyetlen rekesz akár több hektárnyi területet is képes lefedni.

A lőszer indiszkriminatív, vagyis válogatás nélkül szed áldozatokat, hiszen a kazettás lőszerek által szétszórt apró bombák 40 százaléka nem robban fel, és a bevetésük után ott maradnak szanaszét szóródva a harcmezőn.

Az Egyesült Államok legutóbbi katonai segélycsomagjának részeként kazettás lőszereket is küldenek Ukrajnába:

Kapcsolódó
Égető lőszerhiányról árulkodik, hogy az Egyesült Államok kazettás bombákat szállít Ukrajnának
Az Egyesült Államok kazettás lőszerekkel segíti az ukránokat. A döntés nagy port kavart, hiszen az ENSZ tizenöt éve a lőszertípus betiltása mellett döntött, amihez az USA legtöbb katonai szövetségese is csatlakozott, ráadásul Oroszországot is komoly kritikák érték a használata miatt.

Szabadtéri misét tartottak Odesszában a lebombázott katedrális épülete előtt

Szabadtéri misét tartottak az odesszai Krisztus Színeváltozása Katedrális előtt, tájékoztatott a Guardian helyszíni tudósítója. A 19. század elején épült katedrális épülete az éjszakai orosz támadás alatt sérült meg.

Oroszország tagadja, hogy tudatosan, precíziós lőszerekkel támadta meg a katedrálist, ám Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról posztolt, hogy szerinte a megszállók szisztematikusan pusztítják az ukrán ortodox egyházat és annak intézményeit.

Az ukrán ortodox egyházat egyedül Oroszország veszélyezteti

– írta a tárcavezető.

Legutóbb Sztálin mért csapást az odesszai katedrálisra

A Sztálin és Putyin által immár kétszer lerombolt odesszai Krisztus Színeváltozása Katedrális 1794 és 1808 között épült. A bolsevikok 1936-ban felrobbantották, majd miután Ukrajna visszanyerte a függetlenségét, 1996 és 2006 között újjáépítették. 2023. július 23-án, vasárnapra virradó éjszaka a katedrálist orosz rakétatalálat érte – fogalmazott Twitter-bejegyzésében az ukrán védelmi tárca.

Oroszország tagadja, hogy precíziós lőszerekkel vette volna célba a katedrálist. Állításuk szerint szándékosan kerülik a civil célpontok, valamint a kulturális és történelmi örökség elleni támadást.

Putyin: Nem sikerült az ukrán ellentámadás

Oroszország elnöke fogadta a belarusz elnököt, Aljakszandr Lukasenkát, és azt mondta, Ukrajna ellentámadása nem sikerült.

Nincs ellentámadás.

– idézték Putyint az orosz hírügynökségek. Később arra pontosított, hogy létezik az ellentámadás, de nem sikerült.

Az amerikaiak vezető tábornoka, Mark Milley kedden arról beszélt, hogy az ellentámadás messze van a sikertelenségtől, de véres és hosszú lesz.

Az oroszok szerint ők nem a katedrálist támadták

Az információ, amely szerint Oroszország precíziós fegyvereket vetett be a Krisztus Színeváltozása Katedrális ellen, téves, közölte az oroszt védelmi minisztérium. Az oroszok szerint ők alaposan megvizsgált és ellenőrzött információk alapján hajtottak végre támadásokat, és szándékosan kerülték a civil célpontok, valamint a kulturális és történelmi örökség elleni támadást.

Az orosz hadsereg éjszakai támadásai alatt megsérült a katedrális és több lakóház is szombat éjjel. Egy civil meghalt, 22, köztük három gyerek, megsérült. Egy 17 éves fiatal intenzíven van, az állapota súlyos.

Zelenszkij: Lesz válasz Odesszáért

Rakéták békés városok ellen, lakóépületek ellen, egy katedrális ellen. Nincs kifogás az oroszok gonoszságára. De ahogy mindig, ez a gonosz most is veszíteni fog, és lesz válasz az orosz terroristáknak Odesszáért. Érezni fogják a választ érte.

– írta Volodimir Zelenszkij urán elnök a Twitteren arra reagálva, hogy az orosz erők Odessza lakóházait és katedrálisát bombázták az éjjel.

Egy wagneres azt mondta, ők is csak a Telegramról tudták meg, mint csinálnak épp

Egy Gleb álnéven említett Wagner-zsoldos beszélt a BBC-nek arról, hogy nem igazán tudták, pontosan mit csinálnak, amikor elkezdtek Moszkva felé vonulni. Arról beszélt, hogy utasítást kaptak, hogy bevetésre mennek. A társaival nem láttak határőröket Oroszország és Ukrajna között, de a közlekedési rendőrök tisztelegtek nekik.

Rosztovban azt az utasítást kapták, hogy vegyék körül a rendőrséget és a biztonsági szolgálatok épületeit. Őt az FSZB-hez küldték, hogy vegye át az irányítást. Az épület előtt álltak, amikor ketten kijöttek.

Srácok, egyezzünk meg!

– mondta nekik.

Miben kéne megegyeznünk, ez a mi városunk?

– felelték neki. Aztán abban egyeztek meg, hogy békén hagyják egymást, az FSZB-sek pedig néha kimentek cigizni.

Gleb azt is elmondta, hogy ők is csak a Telegramról tudták meg, mi történik épp, ahogy a nagyvilág. Szerinte eddig csak volt elítéltek nyilatkoztak a Wagnertől, mert ők nem érdekelnek senkit.

84 ember kapott Ukrajnából ideiglenes tartózkodási engedélyt szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 7522 személy lépett be Magyarország területére szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7830-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 84 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

(MTI)

Mintha kevesebbet lőnék az oroszok az ukrán mezőgazdasági felszereléseket

Az utóbbi napok fellángolása után most mintha kezdene csökkenni a támadások száma az ukrán mezőgazdasági és tengeri szállítási felszerelések ellen. Az ISW szerint július 19 óta folyamatosan, bár lassan csökkennek a támadások. Szombaton egyébként az orosz vezetés öt Shahed drónt indított el délkelet felé, de az ukrán légvédelem mind az ötöt leszedte. Ehhez képest csak pénteken 19 drónt, négy Iszkander rakétát és három Kalibr rakétát indítottak, a csütörtök pedig még durvább volt.

Odesszát lőtték az oroszok az éjjel

Éjjel ismét Odesszát támadták az orosz erők, ami a sokadik támadás a Fekete-tengeri város ellen, mióta Oroszország felmondta a Fekete-tengeri egyezményt a gabona biztonságos szállításáról. A mostani támadásban egy ember halt meg, 19 megsérült. A sérültek között négy gyerek is volt. Több lakóház megsérült, ahogy egy templom is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik