Nagyvilág

Kétszáz migránssal a fedélzetén eltűnt egy hajó a Kanári-szigeteknél

Spanyol mentőalakulatok a Kanári-szigetek vizein kutatnak egy hajó után, amely már több mint egy hete eltűnt, és amelyen legalább 200 afrikai migráns utazott – írja a bbc.com.

A Walking Borders (WB) segélyszervezet információi szerint a halászhajó Kafountine-ból, egy dél-szenegáli tengerparti városból indult, amely nagyjából 1700 km-re található Tenerifétől. A hajó június 27-én indult, és a Kanári-szigetek felé tartott. A WB úgy tudja, sok gyerek is tartózkodik a fedélzeten. A spanyol tengeri mentőszolgálat közlése szerint már egy repülőgép is csatlakozott a kereséshez.

A bbc.com emlékeztet, hogy a Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre vezető út a migránsok számára a legveszélyesebb útvonalak közé tartozik, nem utolsósorban azért, mert általában olyan halászhajókon szállnak vízre, amelyeket könnyen feldobnak az erős atlanti áramlatok.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete szerint tavaly legalább 559-en haltak meg a tengeren, amikor megpróbálták elérni a spanyol szigeteket. A halálos áldozatok száma 2021-ben 1126 volt. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint 2022-ben 15 682 ember érkezett szabálytalanul a Kanári-szigetekre, ami 30 százalékos csökkenés 2021-hez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik