Nagyvilág europoli

Egyedül vagyunk, Mateusz – így győzte le Magyarországot egy szövetségese a migrációs vitában

Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto / AFP
Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto / AFP
A magyar kormány – a lengyellel együtt – csak a tiszteletkört tudta megakadályozni a migrációs vitában, amit éppen egy szövetségese nyert meg, az Orbán-kormány akaratával szemben. A migrációs csomag ugyanis alapvetően Olaszországnak lesz jó, de mások is értek el eredményt.

Az Európai Tanács múlt heti csúcsülése magyar szempontból kicsit máshogy zajlott, mint az megszokott, és ez fontos változásokat jelez arról, milyen helyet és szerepet töltünk be jelenleg a kontinens politikájában. A csúcsülések azok az események, amelyeken a tagállamok vezetői évente négyszer összeülnek. Ez az Európai Unió legnagyobb hatalmú testülete, még akkor is, ha a tanácskozások végén alapvetően csak politikai határozatokat fogadnak el. Azt ugyanis elvárják, hogy az unió többi szereplője a politikai határozatok szerint intézze az ügyeket.

A júniusi csúcs annyiban szokatlan volt, hogy semmilyen igazán nyomasztó határidő, súlyos döntés vagy érdemi vita nem nyomta a szereplők vállát.

A bent elhangzottakról nem lehet mindent tudni. Az újságírókat a szomszédos épület aulájában ültetik le, a miniszterelnökök pedig egyedül, illetve a legközelebbi embereikkel mehetnek csak be a tanácskozásra. Az alapvetően demokratikus párbeszédre hangolt tagországok miniszterelnökei, illetve azok emberei néha lemennek az újságírók közé, hogy elmondják, az ő értelmezésük szerint mi történt odabent. Kiriákosz Micótákisz görög miniszterelnök például többször feltűnt az aulában. A magyar értelmezést viszont nem lehetett odalent hallani, ahhoz Orbán Viktor a Kossuth rádióban vagy a Facebook-oldalán elmondott szavait kell figyelembe venni.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak az MTVA brüsszeli képviseleti irodájában 2023. június 30-án.

Ha csak ezeket hallgatjuk, az az értelmezés csapódhat le bennünk, hogy az EU vezetői egy brutális migrációs csomagot szeretnének ráerőltetni a tagállamokra, de a magyarok és a lengyelek ennek ellenálltak: Orbán és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki nemet mondott a „migránsgettókra” és a kötelező áttelepítésekre.

Orbán másik állítása az volt, hogy az EU a csőd szélén táncol, eltűnt a pénz, és most a tagállamoktól akarnak még többet kérni. Ezzel már foglalkoztunk. A pénz nem tűnt el, a Magyarországnak és Lengyelországnak járó forrásokat pedig nem adták Ukrajnának, hiába sugallja ezt Orbán. Nem véletlen, hogy a lengyel kormányból senki nem is állítja ezt, hiszen az Ukrajnát eltökélten támogató lengyel közvéleményben ez nem lenne népszerű.

Ami a bevándorlást illeti: Magyarország és Lengyelország régóta építi a migráció elutasítására a kormányzati politikáját. Most is közösen vívták ezt a harcot a többi tagállam ellen, aminek a vége az lett, hogy nem született közös nyilatkozat. Ennek viszont valójában semmi jelentősége. A migrációs megállapodást ugyanis már korábban elfogadták, a vitát az Orbán-kormány egyik szoros szövetségese, Olaszország nyerte, Magyarország kárára. Most csak az ünneplő ráadáskört sikerült elrontani.

Arról, hogy mi van a migrációs paktumban, szintén írtunk már. A lényege, hogy újratervezik a migráció kezelését Európában, és ezzel leginkább a Giorgia Meloni vezette Olaszország jár jól, mivel náluk regisztrálják a legtöbb migránst. Az új mechanizmus révén könnyebb lesz hazaküldeni az Európába illegálisan érkező embereket, és gyorsabban lehet elfogadni a megfelelő jelentkezőket. Szintén könnyebb lesz rámutatni egy harmadik országra, és azt mondani róla, hogy biztonságos a menekülők számára, sőt több pénzt is kapnak majd a harmadik országok, kiemelten Tunézia, azért, hogy ott tartsák az Európát megcélzó menekülteket. Ez a döntésnek az a része, amit Magyarország is támogat.

KENZO TRIBOUILLARD / AFP Giorgia Meloni érkezik az Európai Tanács csúcsülésére 2023. június 29-én.

A másik része viszont, amit a déli tagországok – Olaszországgal az élen – régóta kérnek, hogy a náluk partra szálló menekültek egy részét a többi tagország kötelezően vegye át. Ebből a kötelező részt nem sikerült elfogadtatni, ezért olyan megoldás született, amely szerint a menekülteket átvenni nem kívánó tagországok kifizethetik ennek a költségét, a rájuk jutó migránsok esetén fejenként nagyjából hétmillió forintot, amit odaadnak azoknak a harmadik országoknak, ahol a menekülteket megállítják.

Ez egy alapvetően realista megállapodás, amely hangsúlyosan veszi figyelembe Olaszország igényeit, de keményebb a menekültekkel, mint a korábbi rendszer volt. És ha reálisan nézzük, Magyarországnak sem rossz. Ugyan se cél-, se igazán jelentős frontország nem vagyunk, és a kormány a hangos politikai ellenkezés mellett újabban nagy számban igyekszik ide csábítani a vendégmunkásokat a munkaerőhiány csökkentésére. Igaz, Orbán a legutóbbi interjújában is hangsúlyozta: nem az országon 2015-ben átvonulókra gondol, szerinte azok az emberek a német ipart sem segítik ki, ugyanakkor a Fülöp-Szigetektől Indián át Mongóliáig nagy számban érkezhet a munkaerő a hazai gyárakba.

Már az is sokakat megdöbbentő állítás volt, hogy az EU csődbe menne, vagy hogy a Magyarországnak járó források Ukrajnába kerültek volna, a migrációval kapcsolatos harc és a közös nyilatkozat vétója viszont jól mutatja, mennyire elgyengült Magyarország a tanácsban.

A migrációs csomag elfogadásához elég volt a tagállamok minősített többsége, az országok 55 százaléka, melyek együtt lefedik a lakosság 65 százalékát. A magyar kormány azt szerette volna beleíratni a közös nyilatkozatba, hogy a migrációval kapcsolatos döntéseket egyhangúan fogadják el. Ezt nem sikerült elérni. Mivel nem volt egyetértés, a nyilatkozatot végül Charles Michel, az Európai Tanács elnöke adta ki, megemlítve benne Magyarország és Lengyelország szándékait is. Ennyit sikerült a legutóbbi vétóval elérni.

Ez nem változtat azon, hogy a migrációs megállapodás átment a tanácson. Ha az Európai Parlament is megszavazza, még az EP-választás előtt életbe léphet. Ebben a vitában Magyarország kudarcot vallott.

Az EU döntéshozatali rendszere a kompromisszumra törekszik. Olaszország nélkül menekültügyi megállapodást nem lehet tető alá hozni, ezért a végső megállapodásban többet engedtek az olaszoknak, de a többiek is elértek valamit, amit szerettek volna. Kivéve Magyarországot, mert a mi migrációs politikánk nem nyitott a kompromisszumra, csak azt szajkózza – döntően belpolitikai céllal –, hogy mi nem veszünk át senkit más tagországtól. Ez az állapot viszont éppen az elvileg szövetséges új olasz kormánynak volt tarthatatlan.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik